Annonse

Nyhetsstudio

Ingen positiv regjeringseffekt for Ap og Sp på ny måling

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som torsdag overtar regjeringsmakten her i landet, faller marginalt på en ny meningsmåling. SV får økt oppslutning.

Målingen er gjennomført av Opinion for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap får på oktobermålingen en oppslutning på 25,4 prosent, noe som er 0,5 prosentpoeng lavere enn valgresultatet 13. september. Regjeringspartner Sp faller 0,4 prosentpoeng til 13,1 prosent. SV, som etter sonderinger valgte å ikke gå i regjering, går fram 0,9 prosentpoeng til 8,5 prosent.

For de øvrige partiene er oppsluteningen som følger: Rødt 5,3 (+0,6), KrF 3,8 (uendret), Venstre 4,7 (+0,1), MDG 3,8 (-0,1), Høyre 21,5 (+1,1), Frp 11,0 (-0,6) og andre 2,6 (-1,0).

Målingen viser også at KrFs velgerlojalitet er lav. Av dem som stemte på partiet ved valget, tviler hver fjerde på de ville ha gjort det om det var nytt valg i morgen. De andre partiene har en velgerlojalitet opp mot 90 prosent.

Målingen baserer seg på 977 telefonintervjuer mellom 5. og 11. oktober. Feilmarginen er mellom 1 og 3 prosentpoeng og varierer med partienes størrelse.

(NTB)

Annonse

Steinras på fylkesvei

Lørdag kveld har det gått et steinras på fylkesvei 6818 ved Ekne.

Det melder politiet i Trønderlag på Twitter.

Veien er delvis sperret som følge av raset, og store steiner skal ha krysset veien.

- Ingen har blitt skadd i forbindelse med raset, opplyser operasjonsleder Roger Mogstad til Dagbladet.

Vegtrafikksentralen er varslet om hendelsen, mens politiet og entrepenør er på vei til stedet.

To elleve år gamle gutter påkjørt – fører kjørte fra stedet

To elleve år gamle gutter ble lørdag kjørt til legevakta med smerter etter å ha blitt påkjørt av en bil i Steinkjer. Føreren stakk fra stedet.

– Vi oppfordrer bilfører til å melde seg, skriver politiet i Trøndelag på Twitter.

De to guttene hadde etter påkjørselen smerter i hoftene og ble kjørt til legevakt. Politiet fikk melding om ulykken klokken 18.27.

– Da var det ti minutter siden det hadde skjedd, forteller operasjonsleder Roger Mogstad i politiet til Trønder-Avisa.

Ifølge politiet skal bilen være av fargen sølvgrå, og muligens en Hyundai Kona.

– Vi er ute og ser etter bilen nå. Vi ber først og fremst bilfører om å melde seg selv, og ønsker å snakke med hen, sier Mogstad.

Han kjenner ikke til detaljene i uhellet, men ber publikum melde inn dersom de observerer en slik bil.

(NTB)

Annonse
Amerikansk studie: Hukommelsestap hos 1 av 4 etter coronasykdom
Illustrasjonsfoto: Cryptographer / Shutterstock / NTB

Amerikansk studie: Hukommelsestap hos 1 av 4 etter coronasykdom

Opp til 24 prosent opplever vedvarende kognitive problemer, etter å ha testet positivt for coronaviruset, ifølge en fersk studie av forskere hos amerikanske Icahn School of Medicine ved Mount Sinai, publisert på den åpne forskningsportalen Jama Network Open.

Studien, omtalt av NBC News, er basert på tester gjort på 740 pasienter i perioden april 2020 til mai 2021. Alle var over 18 år, hadde testet positivt for coronaviruset, og hadde ingen historie med demenssymptomer.

De kognitive problemene dreier seg om alt fra hukommelsesproblemer, vanskeligheter med å multitaske og manglende evne til å holde fokus.

Dette hadde pasientene i studiegruppa så lenge som 7,6 måneder etter at de først kom i kontakt med viruset.

Mount Sinai er et av de største sykehusene i New York, og her har de behandlet coronapasienter siden begynnelsen av pandemien.

Den vanligste utfordringen hos pasientgruppa, nesten 1 av 4, var evnen til å lagre nye minner, fulgt av evnene til å gjengi minnene.

Disse problemene er mest merkbare hos de som har vært innlagt på sykehus. Men også mindre akutt syke pasienter har samme utfordringer.

Den ferske forskningen stemmer overns med mye annen forskning gjor på onrådet.

I august publiserte en forskningsgruppe ved Oslo Universitetssykehus, ledet av Arne Søraas, studien «Self-reported Memory Problems 8 Months After COVID-19 Infection».

Her rapporterte de om at 11 prosent av dem som hadde testet positivt for coronaviruset, opplevde hukommelsesproblemer åtte måneder etter inferksjon.

Her hadde ingen av deltakerene vært innlagt på sykehus.

Vil spørre siktede om hva han tenkte
POLITIINSPEKTØR: Per Thomas Omholt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vil spørre siktede om hva han tenkte

Lørdag forteller politiinspektør Per Thomas Omholt at politiet nå forbereder seg til å gjennomføre nytt avhør av Espen Andersen Bråthen, som er siktet for å ha drept fem personer i Kongsberg i forrige uke.

- Vi fortsetter arbeidet som ble påbegynt i forrige uke. Dette omfatter blant annet vitneavhør og undersøkelser av elektroniske spor. I tillegg vil vi utføre forberedelser til neste avhør av siktede, som vi planlegger å gjennomføre på mandag, sier Omholt til Dagbladet.

- Hva mener du med «forberedelser til avhør»?

- Det dreier seg om å legge en plan for hva man ønsker å snakke med siktede om, i tillegg til hvordan man skal stille spørsmålene. Folk er forskjellige, og noen trenger en type spørsmål, mens andre trenger en annen type spørsmål. Det er for så vidt en ganske stor prosess å gjennomføre forberedelser til avhør i en så stor sak.

- Hva planlegger dere å spørre siktede om i neste avhør?

- Fokuset er fortsatt på hendelsesforløpet. Men en ting er hva som har skjedd, og en annen ting er hva siktede har tenkt mens han har begått disse handlingene. Det er sistnevnte type spørsmål vi vil fokusere på i kommende avhør. I tillegg vil vi også stille spørsmål om hva siktede har gjort de siste åra, om planlegging, om motiv og hans liv for øvrig.

Siktede har erkjent de faktiske forhold. Dagbladet har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Fredrik Neumann, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om saken. Omholt forteller at siktede fortsatt ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Nei. Det har egentlig ikke vært et tema i det siste. Det er ikke slik at politiet stiller spørsmål om det i hvert eneste avhør. Nå som vi gjennomfører flere korte avhør, stiller vi ikke det spørsmålet hver gang, sier Omholt og fortsetter:

- I utganspunktet er det et spørsmål som ikke alltid er så relevant heller. Det viktigste for oss er om siktede erkjenner de faktiske forholdene, og tar stilling til spørsmål om forsett (om det har vært en bevisst eller villet handling journ.anm). Men det er ikke alltid at siktede har forutsetninger for å ta stilling til juridiske spørsmål knyttet til tilregnelighet eller nødverge, for eksempel. Dette er spørsmål som siktede kan få hjelp av andre til å vurdere.

Videre forteller politiinspektøren at politiet i all hovedsak har ferdigstilt det innledende arbeidet med bevissikring og kartlegging av åsted, og at politiet er i en innledende analysefase når det gjelder undersøkelser av de digitale sporene.

- Når vil dere fortelle mer om hendelsesforløpet?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Dette er noe som vi vurderer fortløpende fra dag til dag. Når vi arrangerer pressetreff, for eksempel, vurderer vi hva vi kan gå ut med på morgenen den samme dagen, sier Omholt.

Annonse

Politiet advarer etter eldre-tyverier i Trondheim

Politiet i Trondheim har de siste dagene mottatt meldinger om personer som forsøker å bløffe seg inn til eldre personer i påskudd at de er fra kommunen. Deretter har de gjort tyveri av penger, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

Totalt dreier det seg om to meldinger.

- Politiet oppfordrer til å være kritisk til hvem man slipper inn. Alle offentlige etater kan legitimere seg, skriver de.