Annonse

Nyhetsstudio

FN-sjefen sjokkert over Kongsberg-drapene

FNs generalsekretær António Guterres sier han er sjokkert og trist over nyheten om drapene på Kongsberg.

Nyheten om angrepet som tok livet av fem mennesker og skadet to andre, blir slått stort opp i internasjonale medier.

– Jeg er sjokkert og trist over de tragiske nyhetene som kommer fra Norge. Mine tanker er med ofrenes familier og Norges folk i denne veldig vanskelige tida, skriver FN-sjefen på Twitter.

(NTB)

Annonse
Utsetter frislipp av hemmelige Kennedy-dokumenter
Foto: Evan Vucci, File / AP / NTB

Utsetter frislipp av hemmelige Kennedy-dokumenter

USAs president Joe Biden har besluttet å utsette nedgraderingen av hemmeligstemplede dokumenter knyttet til drapet på president John F. Kennedy.

Dokumentene som fortsatt er hemmeligstemplet, skal holdes helt unna offentligheten fram til 15. desember neste år, opplyser Det hvite hus lørdag. Da vil det ha gått nesten 60 år siden Kennedy ble skutt og drept i Dallas i Texas i 1963.

I 2018 friga tidligere president Donald Trump flere tusen hemmelige dokumenter om likvideringen, mens andre ble holdt tilbake av sikkerhetsgrunner.

Ifølge Biden er utsettelsen nødvendig for å kunne beskytte mot «identifiserbar skade mot militært forsvar, etterretningsoperasjoner, politiarbeid eller håndteringen av utenrikspolitiske relasjoner».

Det veier ifølge presidenten tyngre enn publikums interesse i å få dokumentene nedgradert umiddelbart.

– Drapet på den 46 år gamle presidenten var en dyp nasjonal tragedie som fortsatt gir gjenklang i amerikansk historie og i minnene til mange amerikanere som levde den forferdelige dagen, sier Biden.

En ti måneder lang etterforskning konkluderte med at Lee Harvey Oswald var alene om drapet da han skjøt mot Kennedys bilkortesje. Men etterforskningen er blitt kritisert for å være ufullstendig.

(NTB)

Kjedekollisjon på E18 i Bærum

Politiet i Oslo melder lørdag ettermiddag om en kjedekollisjon på E18 inngående ved Strand.

- Det er totalt fire bilister involvert, melder de.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Skott, opplyser til Dagbladet at det ikke er personskader.

- Tauebilen er på plass nå og skal taue vekk to av bilene som ikke er til å kjøre, sier Skott til Dagbladet.

Videre opplyser hun at det er lange køer på stedet.

- Erfaringsmessig kommer trafikken til å løsne seg etter man får ryddet veien, sier operasjonslederen.

Annonse

Rekordmange coronadødsfall i Russland

Russland har det siste døgnet registrert 1075 coronarelaterte dødsfall, noe som er ny rekord i landet.

Lørdagens statistikk viste også at det er registrert 37 678 nye smittetilfeller mellom fredag og lørdag.

Russland er det landet i Europa som nå er hardest rammet av coronapandemien, noe som knyttes til at andelen som er vaksinert, er svært lav sammenlignet med en rekke andre europeiske land. Kun 36 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Fra neste uke må russerne belage seg på nye restriksjoner. Mellom 28. oktober og 7. november blir alle virksomheter som ikke er strengt nødvendige, stengt ned.

(NTB)

Alec Baldwin-saken: Revolveren gikk av dager før

Fredag mistet filmfotografen Halyna Hutchins livet, da skuespiller Alec Baldwin skjøt og drepte 42-åringen med et uhell under inspillingen av filmen Rust.

Bare kort tid før hendelsen skal flere ansatte på filmsettet ha protestert over dårlig sikkerhet. Det melder flere amerikanske medier, ifølge danske TV2.

Los Angeles Times har snakket med tre ansatte, som lørdag befant seg på filmsettet, og kan avsløre en konkret hendelse som fant sted.

De forteller at den samme revolveren som drepte Halyna Hutchins, gikk av to ganger forrige helg, da i hendene på Balwins stuntmann.

Stuntmannen hadde på forhånd fått beskjed om at våpenet ikke inneholdt ammunisjon.

De ansatte skal angievelig ha vært misfornøyde med arbeidsforholdene under filminnspillingen, og klaget på arbeidstider, manglende lønn og sikkerhet, som at våpnene ikke ble sjekket grundig nok.

En ansatt sendte den produksjonsansvarlige en tekstmelding etter forrige helgs hendelser.

- Vi har nå hatt flere episoder med våpen som har gått av med en feil. Det er superutrygt, står det i meldingen.

Rust Productions, som står bak filmen, skrev i en pressemelding fredag, at sikkerhet er en topprioritet.

- Selv om vi ikke har mottat noen offisielle klager angående sikkerheten til våpen eller rekvisitter på settet, vil vi foreta en intern undersøkelse av prosedyrene våre mens filmingen er satt på pause, heter det i meldingen.

Annonse

Vitner bes melde seg etter dødsulykke i Sandnes

Politiet oppfordrer vitner til å melde seg etter at MC-fører døde i en trafikkulykke i Sandnes sent fredag kveld.

- Vi vet ennå ikke hvor motorsykkelen kom kjørende ifra, inn i Vatnekrossen. Vi ønsker at vitner som har sett motorsykkelen før ulykken, tar kontakt med oss, sier etterforskningsleder Arne Sindre Gilje til Aftenbladet.

Vitner kan ringe 51 89 90 00.

Motorsyklisten i 30-årene mistet livet etter en kollisjon med en bil rett sør for Austrått-tunnelen på fylkesvei 516. Bilføreren slapp fra ulykken uten fysiske skader.

Ifølge Gilje tyder alt på at bilen og motorsykkelen kjørte i samme retning. Bilføreren er ikke siktet og har ikke fått førerkortet beslaglagt.

- Vi har en formening om årsaken til ulykken, men den går vi ikke ut med ennå. Slik det ser ut nå, er ikke bilføreren å bebreide, sier han.

(NTB)

Les hele saken

Nyhetsstudio - MC-fører døde i ulykke i Sandnes