Annonse

Nyhetsstudio

Kongsberg-drapene: Politiet møter pressen

Politimester Ole Bredrup Sæverud møter pressen i Tønsberg for å orientere om siste nytt etter at fem personer ble drept og to såret i Kongsberg onsdag kveld. En 37 år gammel mann er pågrepet og siktet etter drapene. Han erkjenner de faktiske forhold i saken, men det er uklart om han er forelagt spørsmål om straffskyld.

Sæverud sier at han skal redegjøre for hovedtrekkene i saken, med den informasjonen de har mulighet til å gå ut med.

- Vi håndterer dette i flere spor. Det er en stor etterfotrskning på gang, sier han.

Politiet føler seg trygge på at gjerningsmannen var alene - men opprettholder etterretningsarbeid for å være helt sikre. Politiet er fremdeles i operativ fase.

Én patrulje ble sendt til stedet etter at første melding kom inn til operasjonssentralen. Bevæpning og ytterligere patruljer ble så vedtatt. Til sammen 22 patruljer var i innsats.

Kl. 18.18 hadde første patrulje observasjon av gjerningsmann. Ved andre observasjon ble de beskutt med piler, og mister kontakt med gjerningsmannen, som så kom seg unna.

- Ut ifra det vi vet nå framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen.

Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen. Bakgrunnen var bekymring knyttet til radikalsiering. Mannen er konvertitt til islam, ifølge Sæverud.

- Vi har fulgt opp de meldingene og de sporene vi har vi har, og vi har ikke fått noen meldinger i 2021.

Fire kvinner og én mann er omkommet. Ingen er formelt identifisert. Pårørende er varslet med forbehold. De drepte er i alderen 50-70 år.

Sæverud oppfordrer publikum innstendig om å ikke spre bilder fra hendelsen i sosiale medier.

Følg pressekonferansen direkte på Dagladet TV.

Annonse

Unngikk streik i film- og TV-bransjen

En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten.

Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

Detaljene i avtalen er ikke kjent, men kilder opplyser til Vanity at det blant annet er enighet om ti timers opphold mellom skift og en lønnsøkning på 3 prosent.

Hadde de ikke blitt enige, ville 60.000 filmarbeidere gått i streik fra mandag, noe som ville vært et hardt slag mot en bransje som er i ferd med å reise seg igjen etter koronapandemien.

Avtalen går nå til uravstemning blant medlemmene i IATSE, som organiserer staben bak kameraene som fotografer, lys- og lydteknikere, kostymedesignere, frisører og sminkører, snekkere og mange andre.

Medlemmer av forbundet sier at de gamle tariffavtalene ikke kunne hindre lange arbeidsdager og lot arbeidsgiverne nekte dem matpauser og tilstrekkelig tid mellom skiftene.

Lønningene har vært lave, og forholdene er enda verre hos strømmegigantene Netflix, Apple og Amazon.

(NTB)

Tønsberg: Gjest på utested brukte pepperspray

Politiet måtte iverksette evakuering fra et utested i Tønsberg natt til søndag etter at en gjest skal ha brukt pepperspray inne i lokalet.

Det var ved et utested på Tønsberg Brygge at gjestene begynte å slite med pustevansker etter å ha blitt utsatt for en ukjent gass.

Politiet fikk beskjed om hendelsen klokken 01.38 natt til søndag og iverksatte evakuering, melder Sørøst politidistrikt.

En mann i 30-åene på stedet har sagt til politiet at han har benyttet en pepperspray inne i lokalet. Mannen er kjent av politiet fra før og skal ha vært i klammeri med vaktene på utestedet.

– Vi er ikke helt komfortable med at det han sier er helt riktig. Det er ikke ubetydelige mengder gass, det er ganske mange som har blitt eksponert for dette. Derfor undersøker vi det videre nå, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til TV 2.

Det var flere hundre personer inne i lokalet ved Foynhagen, men det er ikke meldt om noen alvorlige personskader.

Til VG sier Eikedalen at tre personer er sendt til sykehus med ambulanse, mens fem har fått behandling på stedet.

«Helse får en del henvendelser om folk som er plaget av symptomer. Løsningen på dette er å dusje og ha vann i øynene», skriver politiet på Twitter.

(NTB)

Annonse

Enda en natt på sykehus for Clinton

Tidligere president Bill Clinton skal tilbringe enda en natt på sykehus i California der han får behandling for blodforgiftning.

Clinton ble tirsdag lagt inn på sykehuset i Irvine, sør for Los Angeles. Hans talsmann Angel Ureña sier at innleggelsen verken har noe med hjerteproblemene han har hatt tidligere, eller covid-19 å gjøre.

Ureña sa lørdag at Clinton blir en natt til på sykehuset for å fortsette antibiotikabehandlingen han får.

Ifølge New York Times var det en urinveisinfeksjon som forårsaket blodforgiftningen, noe som ikke er uvanlig blant eldre.

(NTB)

Dobbeltdrapsdømt døde i fengsel

Den 55 år gamle mannen som sonet en forvaringsdom for å ha drept to naboer på Kvaløya i 2014, døde i fengselet i september.

Mannen ble i 2016 dømt til 21 års forvaring og sonet dommen på Ila landsfengsel. Han døde i fengselet sent i september.

- Det medfører riktighet at den innsatte dessverre har avgått ved døden. Kriminalomsorgen ble informert om dødsfallet av helsevesenet. Ut over dette finner vi det, av hensyn til lovpålagt taushetsplikt, ikke naturlig å kommentere saken videre, opplyser Tonje Sandal, leder ved straffegjennomføringsseksjon ved Ila fengsel, til avisa Nordlys.

Mannen ble dømt for å ha drept Hermod Magne Steinsund og Stein Håvard Larsen i Tromsø i september 2014. Larsen ble aldri funnet, men 55-åringen ble dømt for begge drapene.

(NTB)

Annonse

334 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 334 coronasmittede i Norge. Det er 113 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 409 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 435, så trenden er synkende.

Fredag var 95 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

26 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er like mange på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 7,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 196.142 personer testet positivt.

Til nå har 4.190.626 personer fått første dose av coronavaksinen, og 3.705.142 personer har fått andre dose.

Til sammen er 884 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

(NTB)