Annonse

Nyhetsstudio

- Tok seg inn i boliger og drepte tilfeldige ofre

Politiet opplyser torsdag til Dagbladet at den drapssiktede Espen Andersen Bråthen har vært i avhør. Der har han forklart seg detaljert om hendelsen på Kongsberg onsdag kveld, hvor han drepte fem mennesker.

- Han har tatt seg inn i privatboliger og gjennomført drap der, men også drept personer utendørs. Ut ifra hans forklaring var alle sammen tilfeldige ofre. Vi har ingen opplysninger som tyder på noe annet, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til Dagbladet.

Hun bekrefter samtidig at den siktede ikke hadde pil og bue på seg da han ble pågrepet, til tross for at han hadde skutt etter både sivile og politiet med dette tidligere på kvelden. Det er tatt beslag i dette samt to andre våpen som politiadvokaten ikke ønsker å opplyse hva er.

- Det ønsker jeg ikke å gå ut med nå fordi vi skal avhøre flere vitner i saken, sier Mathiassen.

Det er satt i gang en omfattende etterforskning av det PST så langt har betegnet som terror. Klokka 17 holder sikkerhetstjenesten pressekonferanse om hendelsen, og Mathiassen henviser til denne for spørsmål om politiets tidligere kontakt med den siktede drapsmannen.

Bråthen vil framstilles for varetektsfengsling fredag morgen. 37-åringen skal nå vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige.

Les hele saken

Espen Andersen Bråthen siktet for fem drap

Annonse

543 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 543 coronasmittede i Norge. Det er 209 flere enn samme dag i forrige uke. Til sammen har nå 200 093 personer testet positivt for korona her i landet.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 564 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 409, så smittetrenden er stigende.

(NTB)

Én sendt til sykehus etter voldshendelse på Mortensrud

Én mann er sendt til sykehus etter en voldshendelse på Mortensrud i Oslo lørdag kveld, bekrefter politiet overfor Avisa Oslo.

En mann er pågrepet, og politiet har kontroll på situasjonen.

Hendelsen skal ha skjedd på en privat adresse.

Annonse

Regjeringen varsler kraftigere utslippskutt allerede i høst

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lover at regjeringen vil skru til klimapolitikken allerede i høst.

– Når vi har sagt at vi har høyere klimaambisjoner enn den forrige regjeringen, må vi vise det i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, sier Eide til Aftenposten.

Tilleggsproposisjonen er i praksis en liste over prioriterte endringer på Solberg-regjeringens siste budsjettforslag, som de la fram før regjeringsskiftet. Eide svarer at han vil være ærlig på at regjeringen umulig får «snudd alt på noen uker».

- Vi må disponere de utslippene vi har igjen på en best mulig måte. Vi skal lete etter de mest rasjonelle, kostnadseffektive og effektive virkemidlene som gjør at utslippene går ned, i samtlige sektorer av samfunnet, sier han.
Med seg på laget har han en utålmodig næringsminister, som er villig til å bruke musklene til staten for å nå målene.

– Jeg mener at verdens rikeste land må være villig til å ta noe større risiko. Det skiftet vi skal gjennom nå, er den største omstillingen i nyere norsk historie. Problemet her i Norge er ikke
at vi har tatt for mye risiko. Vi har snarere vært for feige til å peke ut en retning og gjøre det som virker. Det har vi ikke lenger tid til, sier Vestre.

(NTB)

Melding om knivstikking i Trondheim - en person skadd

Politiet har rykket ut etter melding om knivstikking på Møllenberg i Trondheim.

-En person skadet. Politiet har bevæpnet seg, og er på stedet med ambulanse, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter klokka 21.10.

En person er kjørt til St. Olavs hospital. Skadeomfanget er ukjent.

Politiet har også sperret av et område rundt Nedre Møllenberggate og Gamle Kongevei.

Politiet jobber aktivt på stedet med å samle vitner. De gjør også søk i nærområdet.

Dagbladet har vært i kontakt med operasjonssentralen i Trøndelag som opplyser at de er i en innledende fase, og at de kommer tilbake med mer informasjon.

Kokka 21.27 forteller politiet til Adresseavisen at det ikke er kontroll på gjerningsperson.

Møllenberg er et boligområde sentralt i Trondheim.

Like over klokka 22 skal samtlige væpna patruljer på stedet ha satt seg inn i bilene, og kjørt inn mot sentrum av Trondheim. Det forteller frilansfotografJoakim Halvorsen, som er på stedet, til Dagbladet.

Bare kort tid etter den første knivstikkingen, er det meldt om ny knivstikking i byen. Denne gangen på Ila.

Også denne gangen er en person kjørt med skader til St. Olavs Hospital.

Det er uvisst om de to knivstikkingene har en sammenheng. Politiet driver med søk og lokalisering av gjerningsperson i begge sakene.


Har du tips, bilder eller video? Send mail til 2400@db.no

Dagbladet kommer med mer.

Melding om knivstikking i Trondheim - en person skadd
Foto: Joakim Halvorsen
Annonse

Kastet fyrverkeri fra bil

Politiet har stanset fire ungdommer i Alta, etter at de kastet fyrverkeri fra en bil.

Det melder Finnmark politidistrikt på Twitter.

Inne i bilen skal det ha sittet fire gutter i starten av 20-åra. Politiet oppretter sak.