Annonse

Nyhetsstudio

Helseministeren etter Kongsberg-drapene: – Vi har utfordringer
Foto: NTB

Helseministeren etter Kongsberg-drapene: – Vi har utfordringer

PST har sagt at de varslet helsevesenet om Kongsberg-drapsmannen. Helseministeren sier at det er utfordringer i skjæringspunktet mellom helsevesen og politi.

– Vi har utfordringer i skjæringspunktet mellom helsevesenet og politiet. Jeg har snakket med justisministeren om at her er det uløste behov. Vi må utvikle tjenestene og se på ansvaret mellom politi og helsetjeneste for de mest krevende pasientene, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding lørdag.

PST har sagt at de i 2018 varslet helsevesenet om at Kongsberg-drapsmannen kunne begå et lavskala angrep. De vurderte da ikke mannen som islamist, men som en psykisk syk person.

Vil lære av hendelsene
Kjerkol er klar på at det er for tidlig å trekke konklusjoner om de tragiske hendelsene på Kongsberg og hvordan de kunne vært forhindret.

– Vi må ta oss tid til å finne ut hva som har skjedd. Vi skal gjøre alt vi kan for å forhindre at mennesker tar liv eller forsøker å ta liv. Jeg er helt sikker på at vi har noe å lære av disse tragiske hendelsene, og det vil være naturlig å vurdere om helsetjenestens håndtering også bør evalueres i denne saken, sier hun.

Avdelingssjef Mona Grinderud i Kongsberg distriktspsykiatriske senter (DPS) sa tidligere lørdag til NTB at de er i ferd med å undersøke hva som skjedde etter at PST i 2018 ba helsevesenet følge opp Espen Andersen Bråthen.

Statsforvalteren i Oslo og Viken sier at de har vært i kontakt med både den kommunale helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten og varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av den Kongsberg-siktede.

Kjerkol sier at også Helsetilsynet vil kunne opprette tilsynssak dersom det har forekommet svikt i helse- og omsorgstjenesten.

Vil se på lovendring
Hun sier at regjeringen nå vil se på behandlingen av dem som har behov for langvarig behandling over tid.

– Vi vil evaluere endringen i psykisk helsevernlov om innføring av krav til samtykke ved tvunget psykisk helsevern, sier Kjerkol.

(NTB)

Annonse

To mistenkte tilfeller av omicron i Danmark

Danske helsemyndigheter mistenker at to personer er smittet med den nye coronavarianten omicron. Begge har vært på reise i Sør-Afrika.

Det opplyser det danske helsedepartementet i en pressemelding lørdag.

- Det vil først bekreftes om de er smittet med varianten når resultatet av analysene foreligger, heter det i pressemeldingen.

Videre opplyses det om at det er igangsatt smittesporing og isolasjonsarbeid rundt de reisende, samt medpassasjerende om bord det aktuelle flyet til Danmark.

- Det er positivt at vårt sterke testsystem har fanget opp disse mistenkte tilfellene så kort tid etter at beskjeden om den nye varianten kom, skriver myndighetene videre.

(Dagbladet/NTB)

Rykket ut til naken mann med dildo

Politiet i Øst måtte lørdag kveld rykke ut til Østfoldbadet, etter melding om en mann som viftet med dildo, og badet naken i jacuzzien.

- Mannen anmeldes og blir bortvist fra stedet i 48 timer, skriver politiet på Twitter.

Annonse

Søkte etter «skremmende» mann

Oslo politidistrikt søkte lørdag kveld etter det de beskrev som en skremmende/plagsom person i Konglungen i Asker. Politihelikopteret ble satt inn i søket.

- Han har oppsøkt flere adresser og virket truende, skrev politiet på Twitter.

Til Dagbladet sa operasjonsleder Tore Solberg at mannen ønsket å ta seg inn til folk.

- Han har ringt på og ville inn hos folk han ikke kjenner, og har hatt en litt merkelig oppførsel som gjør at folk har ringt til oss.

Politiet anser ikke mannen som farlig, men ønsket å komme i kontakt med ham.

Rundt klokka 21.10 melder politiet at mannen er funnet og blir ivaretatt.

Kvinne død etter at hest løp løpsk

På et julemarked i Aarhus i Danmark løp en hest løpsk lørdag ettermiddag. Dette resulterte i at en hestevogn med tre passasjerer og en kusk veltet. Kusken, en 61 år gammel kvinne, er lørdag kveld bekreftet omkommet.

61-åringen ble brakt til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Kvinnens pårørende er varslet.

Politiet sier til dansk TV2 at kusken falt av hestevognen og slo hodet i asfalten.

I tillegg til kusken som omkom, fikk tre person lettere skader i ulykken.

Kvinnen skal ha vært en erfaren kusk, sier direktøren av Food Aarhus, som arrangerer julemarkedet, Anna Lund.

- Det er dessverre en helt forferdelig kombinasjon av uhell som gjorde at hesten løp løpsk, sier Lund til dansk TV2.


(NTB)

Annonse

Ran av eldre kvinne i Oslo

Politiet er i Kyrre Grepps gate i Oslo der en eldre kvinne har en skade i hodet etter det som skal være et personran.

Kvinnen har fått et kutt i hodet som hun blør fra, og er fraktet til legevakt, opplyser operasjonsleder Tore Solberg til VG.

- En eldre dame skulle låse seg ut i egen oppgang, og ble fraranet gjenstander som hun hadde med seg, sier operasjonslederen til avisen.

Politiet leter etter tre antatte gjerningspersoner som er blitt beskrevet som at de hadde mørke klær, hette og finlandshette, og skal ha vært mørke i huden.

Solberg sier politiet per nå har lite å gå på, og ikke har pågrepet noen foreløpig.

(NTB)