Annonse

Nyhetsstudio

Sørgegudstjeneste etter drapene på Kongsberg

Søndag holdes det sørgegudstjeneste i Kongsberg kirke til minne om de omkomne og til trøst for de berørte etter de tragiske hendelsene i Kongsberg.

Gudstjenesten, som starter klokka 11, ledes av sogneprest Reidar Aasbø.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar i gudstjenesten. Også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Viken deltar.

I tillegg medvirker prost Roar Tønnessen, kirkens kantorer med lokale krefter og musikere.

Tønnessen ønsket velkommen med noen ord fra Det gamle testamente.

- Min smerte var så bitter. Jeg ble het om hjertet. Jeg stønnet og det brant som ild. Kong David sa disse ordene for 3000 år siden, og de gjelder her i dag, sa Tønnessen ifølge NTB.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet på Kongsberg onsdag kveld. 37 år gamle Espen Andersen Bråthen er pågrepet og siktet etter hendelsen. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffeskyld.

- Kongsberg-samfunnet er mangfoldig. Denne tragedien berører oss alle, uavhengig av tro, og nå står vi sammen, sier sogneprest Reidar Aasbø.

Også styreleder Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter er til stede på sørgegudstjenesten:

- Når slike tragedier rammer tilfeldig, brått og brutalt, blir ord fattige for å uttrykke sorg og følelser. Når slikt treffer, sitter man med flere spørsmål som muligens aldri kommer til å bli besvart. Spørsmål som «Hvorfor ble jeg og familien min rammet så hardt og brutalt uten forvarsel?». Vi forstår fortvilelsen, vi forstår maktløsheten og vi forstår at det hele føles meningsløst, sier han.

Sørgegudstjeneste etter drapene på Kongsberg
DREPT: Hanne Merethe Englund (56), Gunnar Erling Sauve (75), Gun Marith Madsen (78), Andrea Meyer (52) og Liv Berit Borge (75) ble drept i Kongsberg onsdag kveld. Foto: Privat

Les hele saken

Disse ble drept i Kongsberg

Annonse

1891 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 1.891 coronasmittede i Norge. Det er 553 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.537 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.010, så trenden er stigende.

Fredag var 221 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 37 på respirator. Det er like mange på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 8,4 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 259.200 personer testet positivt.

Til nå har 4.236.442 personer fått første dose av coronavaksinen, 3.817.686 personer har fått andre og 436.862 har fått tredje dose.

Til sammen er 1.050 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(NTB)

Israel vil stenge for utenlandske statsborgere

Israel vil stenge grensene for alle utenlandske statsborgere i 14 dager som følge av den nye coronavarianten, omicron, melder Reuters.

Israelske helsemyndigheter opplyste i går at de har påvist ett tilfelle av den nye varianten i landet.

- Varianten ble oppdaget hos en person som nylig kom tilbake fra Malawi. Ytterligere to personer som har kommet fra utlandet er i karantene, sa Israels helsedepartement i en uttalelse fredag.

Annonse

To mistenkte tilfeller av omicron i Danmark

Danske helsemyndigheter mistenker at to personer er smittet med den nye coronavarianten omicron. Begge har vært på reise i Sør-Afrika.

Det opplyser det danske helsedepartementet i en pressemelding lørdag.

- Det vil først bekreftes om de er smittet med varianten når resultatet av analysene foreligger, heter det i pressemeldingen.

Videre opplyses det om at det er igangsatt smittesporing og isolasjonsarbeid rundt de reisende, samt medpassasjerende om bord det aktuelle flyet til Danmark.

- Det er positivt at vårt sterke testsystem har fanget opp disse mistenkte tilfellene så kort tid etter at beskjeden om den nye varianten kom, skriver myndighetene videre.

(Dagbladet/NTB)

Rykket ut til naken mann med dildo

Politiet i Øst måtte lørdag kveld rykke ut til Østfoldbadet, etter melding om en mann som viftet med dildo, og badet naken i jacuzzien.

- Mannen anmeldes og blir bortvist fra stedet i 48 timer, skriver politiet på Twitter.

Annonse

Søkte etter «skremmende» mann

Oslo politidistrikt søkte lørdag kveld etter det de beskrev som en skremmende/plagsom person i Konglungen i Asker. Politihelikopteret ble satt inn i søket.

- Han har oppsøkt flere adresser og virket truende, skrev politiet på Twitter.

Til Dagbladet sa operasjonsleder Tore Solberg at mannen ønsket å ta seg inn til folk.

- Han har ringt på og ville inn hos folk han ikke kjenner, og har hatt en litt merkelig oppførsel som gjør at folk har ringt til oss.

Politiet anser ikke mannen som farlig, men ønsket å komme i kontakt med ham.

Rundt klokka 21.10 melder politiet at mannen er funnet og blir ivaretatt.