Annonse

Nyhetsstudio

Meteorologen: - La bilen stå

Du skal ikke langt opp i høyden i Oslo, Innlandet, gamle Akershus og Buskerud før nedbøret tirsdag morgen legger som snø eller slaps.

Derfor er anbefalingen fra Meteorologisk institutt i dag helt klar:

- Har du ikke rukket å legge om til vinterdekk, så er det best å la bilen stå.

Det sier Pernille Borander, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Dagens terreng stemmer godt overens med gårsdagens kart. Da utstedte Meteorologisk institutt et farevarsel om snø for deler av Østlandet.

- Første del av dagen er det kjøligst. Det er allerede varmere luftmasser på vei, men denne kalde lufta er tung og seig, så farevarselet gjelder fram til i ettermiddag, sier meteorologen Borander.

Utover formiddagen og ettermiddagen vil nedbøren avta, før det tar seg opp seinere i kveld.

Ellers er resten av Norge også preget av en forholdsvis kjølig periode.

- I nord blir det litt ekstra vind i morgen, men ellers er det et kjølig og vinterlig preg stort sett over hele landet. Særlig Østlandet fikk en vinterlig start på dagen langt ned på lavlandet, sier meteorologen.

Innlandet politidistrikt melder om flere utforkjøringer. Oslo politidistrikt har til gode å registrere noen trafikkulykker i forbindelse med nedbøren.

Øst politidistrikt har registrert et mindre uhell, men forventer at de vil få flere meldinger i løpet av morgenen og formiddagen.

- Det har vært en mindre trafikkulykke på E6, mellom Grankvist og Berger, men når vi ser på kameraene, begynner det å legge seg snø på veien på Romerike. Vi antar at vi kommer til å få flere meldinger utover morgenen, sier operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt.

Meteorologen: - La bilen stå
Dette bildet er fra E18 ved Lierskogen. Foto: Vegtrafikksentralen
Trøbbel med Twitter
Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Trøbbel med Twitter

Flere opplever problemer med den sosiale medier-plattformen Twitter natt til torsdag.

Ifølge Downdetector har det kommet inn over 6000 meldinger den siste timen.

TV2: Trekker seg etter Giske-SMS
Foto: Joakim Halvorsen / NTB

TV2: Trekker seg etter Giske-SMS

To dager før årsmøtet i Trondheim Ap trekker Jørn Arve Flått seg som lederkandidat, skriver TV2.

Fram til denne uka Flått vært den eneste offisielle kandidaten til å overta ledervervet, men nå har komiteen landet på en enstemmig innstilling om at vervet skal gå til Gunn Elin Høgli.

Flått trakk selv kandidaturet sitt etter at det Trond Giske-ledede lokallaget Nidaros sosialdemokratiske forum ga beskjed om at de heller ville ha Høgli som leder.

Giske skal, ifølge valgkomitéleder Sissel Trønsdal, ha grepet personlig inn tirsdag kveld da han sendte en SMS med forslag om Høgli som ny leder av Trondheim Ap.

Trond Giske er leder av Trondheims soleklart største partilag, Nidaros sosialdemokratiske forum. Han har nå rent flertall på årsmøtet i Trondheim Ap etter et halvår med enorm medlemsvekst.

TV 2 opplyser om at Giske natt til torsdag ikke har svart på henvendelsen deres om saken.

Glimt av håp i ruinene i Tyrkia
Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Glimt av håp i ruinene i Tyrkia

Redningsmannskaper i Tyrkia har blitt belønnet med noen få øyeblikk av glede i den intense kampen mot klokka for å finne overlevende i jordskjelvruinene.

Flere små barn har de siste timene blitt funnet i ruinene, og deretter hentet ut av redningsmannskaper.

I Hatay, et av de hardest rammede områdene, berget redningsmannskaper en baby – 58 timer etter at katastrofen inntraff mandag morgen.

I Kahramanmaraş skal lokale redningsmannskaper ha funnet en hel familie som hadde overlevd jordskjelvet. En ettåring og hennes gravide mor ble hentet i live ut av ruinene etter 56 timer, ifølge DHA. Jentas ansikt var hvitt av støv.

Utenlandske redningsteam har sluttet seg til titusenvis av lokale letemannskaper. Men tida er i ferd med å renne ut, og sjansene for å overlevende under ruinene er små etter 72 timer, ifølge eksperter.

Kuldegrader og dårlig vær har forverret situasjonen ytterligere. Hundretusenvis av overlevende har mistet hjemmene sine og er blitt tvunget til å sove under åpen himmel siden.

Sent onsdag kveld var over 12.000 mennesker funnet døde i Syria og Tyrkia etter jordskjelvet.

Dødstallet ventes å stige betydelig mens letingen i ruinene fortsetter.

(NTB)

Spiondømt svenske anker dommen
To iranskfødte brødre, Peyman og Payam Kia, ble nylig funnet skyldig i å ha spionert for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU) i Sverige. Her er en tegning fra rettssaken i november. Foto: ANDERS HUMLEBO / TT / NTB

Spiondømt svenske anker dommen

Svensken Payam Kia, som i januar ble dømt til ni år og ti måneders fengsel for å ha spionert for Russland, anker dommen.

Tidligere har hans eldre bror Peyman Kia, dømt til livsvarig fengsel i samme sak, anket dommen.

De to iranskfødte brødrene, som er 42 og 35 år gamle, var anklaget for å ha jobbet for den russiske etterretningstjenesten GRU i rundt ti år.

Brødrene er blant annet dømt for å ha solgt rundt hundre hemmelige dokumenter til den russiske militære etterretningstjenesten.

Peyman har bakgrunn fra sikkerhetspolitiet Säpo og den militære etterretningstjenesten og mistenkes for å ha fått tilgang til hemmeligstemplet materiale gjennom arbeidet sitt. Lillebror Payam oppgis å ha deltatt i planleggingen og ha vært den som har håndtert kontakten med GRU.

De to ble pågrepet høsten 2021 og har sittet fengslet siden det. Begge har nektet straffskyld hele veien.

(NTB)

- Russland kan ikke vinne
Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj velkommen til Frankrike. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB

- Russland kan ikke vinne

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er for tiden på sitt andre utenlandsbesøk etter at krigen brøt ut i hjemlandet i februer i fjor.

Tidligere i dag var presidenten å se i Storbritannia, men onsdag kveld har han nå ankommet Frankrike.

Der holder han en pressekonferanse sammen med landets president Emmanuel Macron, og sistnevnte uttrykker seg i klare ordelag om hva han mener utfallet krigen må bli.

- Russland kan ikke vinne krigen mot Ukraina, sier Macron.

Den franske presidenten understreker også at Frankrike vil fortsette å støtte det invaderte landet.

- Vi står støtt med Ukraina, og holder følge med dem på veien til seier, sier Macron.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har også møtt opp i Frankrike for å ta imot den ukrainske presidenten.

Også han går hardt inn for at Ukraina må seire i konflikten med Russland.

- Russland må ikke vinne denne krigen, sier forbundskansleren under møtet.

To Leger Uten Grenser-ansatte drept i angrep i Burkina Faso

To ansatte i Leger Uten Grenser (MSF) er drept i et angrep i Burkina Faso, ifølge organisasjonen. Ytterliggående islamister mistenkes for å stå bak.

MSF har innstilt sin virksomhet i området nordvest i Burkina Faso der væpnede personer drepte to ansatte, opplyser organisasjonen i en uttalelse.

Væpnede menn åpnet onsdag morgen ild mot et kjøretøy som var merket med MSF på veien mellom byene Dedougou og Tougan i provinsen Sourou.

Fire ansatte satt i bilen, og føreren og logistikksjefen ble drept, opplyser MSF.

De to kom begge fra Burkina Faso og var 39 og 34 år gamle. De to andre passasjerene klarte å komme seg unna.

(NTB)

5000 husstander uten vann i Namsos

Namdalsavisa melder at 5000 husstander er uten vann i Namsos. Nesten hele befolkningen skal være rammet.

Det skal ha vært et brudd i en vannledning som har ført til en større lekkasje, opplyser avdelingsingeniør for vann og avløp i Namsos kommune, Svein Storø, til NA.

I 21-tiden er feilen lokalisert, og innbyggerne er på vei til å få tilbake vannet i springen.

Nils Hallvard Brørs, leder for kommunalteknikk og eiendom i Namsos kommune, sier til Dagbladet at lekkasjen er lokalisert til et mindre boligområde over byen.

Han opplyser om at det er for tidlig å si når alle vil ha vannet tilbake, men at store deler av området har fått det igjen allerede.