Annonse

Nyhetsstudio

Fire døde i kraftig høststorm i Europa

Fire personer mistet livet i Polen, og hundretusener av boliger var uten strøm i Frankrike, Tyskland og Tsjekkia torsdag, utløst av en kraftig høststorm.

I Wroclaw vest i Polen ble en varebil tatt av et kraftig vindkast og blåst av veien. Sjåføren døde. En bygningsarbeider døde da vinden veltet en vegg som var under oppussing, mens to personer døde da et tre falt ned over bilen de satt i.

I hovedstaden Warszawa ble en kvinne skadd da en murvegg raste sammen.

Uværet traff land i Bretagne nordvest i Frankrike onsdag. Der påførte stormen, som i landet fikk navnet Aurore, skader på bygninger, og den veltet trær. Rundt 250.000 husstander var uten strøm torsdag morgen. På kvelden sto fortsatt 40.000 husstander uten strøm.

Trær falt ned over jernbanelinjer i Frankrike, Tyskland og Nederland, og vinden rev løs hustak. I Belgia mistet et fotballstadion i Antwerpen deler av taket.

I Nederland ble fire personer skadd av små tornadoer som dannet seg. En tornado gjorde materielle skader nær havnebyen Kiel i Tyskland.

I Frankrike hadde Aurore en hastighet på opptil 48,6 meter i sekundet. Da stormen nådde Tyskland, der den fikk navnet Ignatz, var vindhastigheten redusert noe til rundt 27,8 meter i sekundet. Rundt 50.000 husstander i den østlige delen av Tyskland mistet strømmen.

I Tsjekkia var 270.000 boliger uten strøm. Også der hadde trær falt over veier og jernbanelinjer.

Den sørlige delen av England ble også rammet av kraftig regnvær og vind, og der ble det utstedt advarsler om oversvømmelser.

(NTB)

Annonse
Valgdagsmåling i Italia
KAN BLI STATSMINISTER: Giorgia Meloni kan vinne valget i Italia. REUTERS/Yara Nardi

Valgdagsmåling i Italia

Høyresiden ligger an til seier, melder Reuters.

Giorgia Meloni fra partiet Italias Brødre (Fratelli d'Italia, FdI), ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Italias brødre har ideologiske røtter i italiensk nyfascisme og er med et partiet plassert i det ideologiske ytre høyre.

Sist gang Italia hadde en statsminister fra ytre høyre var da Benito Mussolini, som grunnla facismen, regjerte fra 1922 til 1943.

Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni ser ut til å vinne søndagens parlamentsvalg med mellom 41 og 45 prosent, ifølge valgdagsmålinger.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg til Italias Brødre av partiene Ligaen og Fremad Italia.

Italias Brødre blir ifølge valgdagsmålingene største partiet i koalisjonen, med 22,5-26,5 prosent av stemmene. Dette melder Reuters.

Ligaen er ifølge målingne ventet 8,5-12,5 prosent av stemmene, mens Fremmad Italia er spådd 5-9 prosent av stemmene.

I Italia er det nesten 51 millioner stemmeberettigete.

(Dagbladet / NTB)

Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.

Annonse

Savnet kvinne funnet av hundepatrulje

Det ble søndag kveld iverksatt leteaksjon i området Ruten i Espedalen i Sør-Fron kommune i Innlandet, etter at en kvinne i 40-åra mistet stien på vei ned fra fjellet.

Både Røde Kors og politihundeførere deltok i søket.

Klokka 22.24 melder politiet at en hundepatrulje har funnet henne ved en kraftlinje, i god behold. De takker samtidig Røde Kors for god bistand.

Russland: 260 000 menn skal ha dratt

Russisk etterretning anslår at 261 000 menn har forlatt Russland siden Vladimir Putin beordret delvis mobilisering, ifølge Novaja Gazetas kilde, som tviler på at anslaget stemmer.

Novaja Gazetas europeiske nettutgave siterer søndag en kilde i presidentens administrasjon på anslaget som skal stamme fra etterretningstjenesten FSB. Kilden tviler imidlertid på at anslaget stemmer og viser til at FSBs grensetjeneste «ikke arbeider så raskt».

Likevel mener kilden at «sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet vil klare å overtale president Putin til å stenge Russlands grenser før det er for sent». Tidligere søndag siterte andre russiske medier anonyme kilder som sa at russiske myndigheter ville stenge grensene for menn i tjenestedyktig alder i løpet av kommende uke.

Mobiliseringen som ble beordret sist onsdag, omfatter ifølge russiske myndigheter 300 000 reservister. Det er siden meldt om økt trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

Novaja Gazeta fikk inndratt sin lisens til å publisere på nett etter en kjennelse i russisk høyesterett 15. september. Fra før har avisa mistet trykkelisensen.

Novaja Gazeta har hatt en kritisk dekning av Russlands invasjon av Ukraina. (NTB)

Annonse

Golsfjellet: Full overtenning i hytte

Politiet melder om full overtenning i en hytte på Golsfjellet i Gol kommune i Viken fylke.

Meldinga kom til nødetatene klokka 21.13.

Brannvesenet melder ifølge Politiet Innlandet om at hytta er tom. Hytteeier er varslet om brann i hytt si.

Politiet opplyser at brannen startet i en bod, før den spredte seg til hytta. Det er ikke fare for spredning.

Brannvesenet sender inn røykdykkere.