Annonse

Nyhetsstudio

Alec Baldwin-saken: Revolveren gikk av dager før

Fredag mistet filmfotografen Halyna Hutchins livet, da skuespiller Alec Baldwin skjøt og drepte 42-åringen med et uhell under inspillingen av filmen Rust.

Bare kort tid før hendelsen skal flere ansatte på filmsettet ha protestert over dårlig sikkerhet. Det melder flere amerikanske medier, ifølge danske TV2.

Los Angeles Times har snakket med tre ansatte, som lørdag befant seg på filmsettet, og kan avsløre en konkret hendelse som fant sted.

De forteller at den samme revolveren som drepte Halyna Hutchins, gikk av to ganger forrige helg, da i hendene på Balwins stuntmann.

Stuntmannen hadde på forhånd fått beskjed om at våpenet ikke inneholdt ammunisjon.

De ansatte skal angievelig ha vært misfornøyde med arbeidsforholdene under filminnspillingen, og klaget på arbeidstider, manglende lønn og sikkerhet, som at våpnene ikke ble sjekket grundig nok.

En ansatt sendte den produksjonsansvarlige en tekstmelding etter forrige helgs hendelser.

- Vi har nå hatt flere episoder med våpen som har gått av med en feil. Det er superutrygt, står det i meldingen.

Rust Productions, som står bak filmen, skrev i en pressemelding fredag, at sikkerhet er en topprioritet.

- Selv om vi ikke har mottat noen offisielle klager angående sikkerheten til våpen eller rekvisitter på settet, vil vi foreta en intern undersøkelse av prosedyrene våre mens filmingen er satt på pause, heter det i meldingen.

Annonse

Danmark: Tre personer skutt

Et større drama utspiller seg nå i Rødovre ved København, melder danske BT.

Politiet er på stedet i forbindelse med en skyteepisode, og bekrefter overfor avisa at flere er skutt.

- Vi kan opplyse at det i forbindelse med skytingen på Islevbrovej er tre personer rammet av skytingen. Vi kan ikke gi opplysninger om tilstanden, sier politiet.

Politiet fikk melding om skyteepisoden klokka 11.27 fredag. Dagen etter at en mann ble skutt og drept på Nørrebro i København.

Bringebær ga hepatitt-utbrudd
Importerte bringebær ga utbrudd av hepatitt. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bringebær ga hepatitt-utbrudd

Fryste bringebær importert fra utlandet er trolig smittekilden til et nasjonalt utbrudd av hepatitt A fra tidligere i år, melder Folkehelseinstituttet (FHI)

20 personer bosatt ulike steder i landet ble smittet i utbruddet, som varte fra april til oktober i år.

18 av disse hadde spist ferske eller fryste bær av en eller annen type, melder FHI. Halvparten hadde spist fryste, importerte bringebær fra samme leverandør 2–6 uker før sykdommen.

Bringebærene er sannsynligvis ikke lenger på markedet, skriver FHI i en nyhetsmelding.

Hepatitt A-virus kan gi smittsom leverbetennelse. Også i 2014 var det et hepatitt-utbrudd i Norge som kan knyttes til fryste bær.

- Viruset dør ved varmebehandling, og risiko for smitte fra frukt, bær og grønt kan reduseres ved å følge Mattilsynets råd: Importerte, fryste bær bør kokes i ett minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

(NTB)

Annonse
Elsparkesyklist dømt for fyllekjøring med 2,14 i promille
Foto: Geir Olsen / NTB

Elsparkesyklist dømt for fyllekjøring med 2,14 i promille

En 38-åring skadet en person da han fyllekjørte med elsparkesykkel i Oslo i sommer. Nå er han idømt bot og betinget fengsel.

Ifølge vitner kjørte den overstadig berusede 38-åringen sikksakk mellom biler og fotgjengere før han til slutt kjørte på en person som satt stille og leste på mobilen sin. Mannen som ble påkjørt, måtte til legevakt med skader i det ene beinet og armen.

Mannen fortalte i Oslo tingrett at han hadde drukket vin, men at han følte seg skikket til å kjøre elsparkesykkel. Det er Vårt Oslo som har lest dommen mot mannen.

I retten ga 38-åringen en uforbeholden tilståelse og erkjente at han nå forstår at han var for beruset til å kjøre elsparkesykkel. Men han stilte seg før rettssaken uforstående til at promillen kunne være 2,14.

Mannen ble dømt til 15 dagers betinget fengsel for uaktsom kjøring, en bot på 20 000 kroner og å betale drøyt 1000 kroner i erstatning til mannen som ble påkjørt, i tillegg til 2000 kroner i sakskostnader.

(NTB)

Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken
Silje Marie Redergaard (5) ble funnet død i en akebakke i Trondheim. Foto: Privat

Ber politiet starte ny etterforskning av Silje-saken

Statsadvokaten i Trøndelag ber politiet starte ny etterforskning i Silje-saken.

Fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim 15. oktober i 1994. Tre gutter på henholdsvis fire, fem og seks år gammel ble pekt ut som gjerningsmenn.

- Jeg har bedt om at det gjennomføres ny etterforskning, spesielt fordi en del av vitneobservasjonene i saken ikke er fulgt opp. Jeg er ikke enig i at ny etterforskning ikke vil føre til ny informasjon. Vi må gjøre et forsøk og se hva vi får fram, sier statsadvokat Bjørn Soknes til Dagbladet.

Soknes ønsker ikke å gi konkrete pålegg eller anbefalinger om hva som skal gjøres videre i saken. Det er nå politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, som nå tar saken videre.

Silje-saken fikk internasjonal oppmerksomhet, men har i mange år vært omdiskutert og politiets etterforskning har fått mye kritikk. I forbindelse med NRK Brennpunkts dokumentar om saken ble politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew bedt av Riksadvokaten om å skrive en rapport hvor han gjennomgikk saken. Den kom med en knusende dom av arbeidet som ble gjort.

- Saksdokumentene etterlater et bilde av en etterforskning med åpenbare mangler de få timene den varte. Etterforskningen ble i realiteten innstilt før det var gått 24 timer. Da bestemte politiet seg for hvem som var «gjerningsmennene» – i beste hensikt, men på sviktende grunnlag. Avhørene av de mistenkte barna er gjennomført uten at de ble gjort kjent med noen av sine straffeprosessuelle menneskerettigheter, heter det blant annet i rapporten som Dagbladet har fått innsyn i.

Annonse
Innfører innreisekarantene fra flere land
Foto: Skjermbilde FHI

Innfører innreisekarantene fra flere land

Fredag ettermiddag opplyser Helse- og omsorgsdepartementet at de innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Italia, San Marino, Vatikanstaten og Malta og regionen Östergötland i Sverige.

Samtidig, skriver HOD, bortfaller kravet om innreisekarantene fra regionen Länsi-Pohja SVD i Finland og regionene Norrbotten og Södermanland i Sverige.

Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til 6. desember.

Innreisekarantene gjelder bare for reisende fra røde, mørkerøde og grå land, som ikke har et gyldig og verifiserbart coronasertifikat. Gyldig coronasertifikat får man etter vaksinasjon eller gjennomgått sykdom.