Nyhetsstudio

Militærhelikopter styrtet i Istanbul

Alle de fire som var om bord, omkom da et militærhelikopter styrtet i Istanbul. Helikopteret forsøkte å nødlande da det krasjet i bakken.

Ulykken skjedde mandag i bydelen Cekmekoy i den asiatiske delen av Istanbul. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor helikopterpiloten forsøkte å nødlande eller hva som var årsaken til at maskinen styrtet.

Tyrkiske medier meldte først at de fire som var om bord, var skadd og sendt til sykehus. Kort tid etter opplyste myndighetene at de var omkommet.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest

En tenåring i Sør-Sverige risikerer straff etter å ha erkjent å ha begått seksuelle overgrep mot en hest.

– Jeg visste at det jeg gjorde var veldig, veldig galt, har gutten sagt i avhør, ifølge Kvällsposten.

Han innrømmet det som hadde foregått etter å ha blitt oppdaget av en nabo i fjor.

Han er nå siktet, mistenkt for brudd på dyrevelferdsloven. Hvis han blir funnet skyldig, kan han bli bøtelagt og dømt til opptil to års fengsel.

(NTB)

Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten

Et gjennomsnittlig pensjonistektepar fikk redusert realinntekten etter skatt med 0,6 prosent i 2018, viser tall fra TBU og Statistisk sentralbyrå.

Tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) og Statistisk sentralbyrå (SSB) viser også at en enslig pensjonist med inntekt på 250.000 kroner fikk redusert realinntekten etter skatt med 0,5 prosent i fjor, skriver Klassekampen.

Den gjennomsnittlige reallønnen etter skatt økte med 0,3 prosent i fjor.

Enslige minstepensjonister endte i pluss med en realinntektsvekst etter skatt på 0,8 prosent. Også uføretrygdede på minstesats og en enslig ufør hadde en realinntektsvekst i fjor. Den var på 0,3 prosent etter skatt, skriver avisen.

– Pensjonene justeres med trekvart prosentpoeng mindre enn lønningene. Et spesielt trekk med modellen er at pensjonistene isolert sett går ned i inntekten i år der reallønnen er uendret. Endringer i skattene kommer også pensjonister til gode, og i disponibel inntekt kommer gruppa ikke negativt ut, sier TBU-leder Ådne Cappelen til Klassekampen.

(NTB)

Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn

En mann i begynnelsen av 30-årene er innlagt på sykehus med alvorlige skader etter slagsmål i en leilighet i Porsgrunn fredag kveld. Tre menn er pågrepet.

– Mannen har sårskader på ryggen. Det er å anta at det har blitt brukt et stikkvåpen, men vi har ikke funnet noe våpen foreløpig, sier operasjonsleder Andre Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 0.15.

Tilstanden til mannen er alvorlig.

Tre menn, en starten av 30-årene og to i 40-årene, er pågrepet. Det er uklart for politiet hvem av dem som er gjerningspersonen.

– Foreløpig sier de ikke så mye. De er påvirket av rus, og vi mistenker at det er narkotika inne i bildet her også. Vi vil foreta en del undersøkelser rundt personene, og så får vi se om statusen deres blir endret, sier Kråkenes.

Politiet fikk melding om husbråk i leiligheten klokken 22.28 fredag kveld. Meldingen dreide seg om at en beruset person ikke ville gå fra stedet. Noe senere fikk politiet melding fra AMK om at det var slagsmål i leiligheten. Da politiet ankom leiligheten, fant de mannen med skader i ryggen.

(NTB)

Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke

Spesialetterforsker Robert Muellers rapport om antatt russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016 kommer ikke til uka likevel.

Det sier en anonym, høytstående tjenesteperson i justisdepartementet til AP fredag.

Tidligere har kilder opplyst til CNN at USAs justisminister William Barr alt i neste uke planla å kunngjøre at Mueller er ferdig med sin etterforskning.

Etterforskningen har pågått i to år. Mueller forsøker å finne ut om Russland bisto Trump ved å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton foran presidentvalget i 2016, noe amerikansk etterretning mener er tilfelle.

Trump har til stadighet kalt etterforskningen en heksejakt, og han har antydet at etterforskerne selv burde granskes. Men Barr har gjort det klart at han ikke mener dette er riktig beskrivelse.

Russland har også avvist anklagene om at de påvirket valget.

(NTB)

Spesialetterforsker Robert Mueller fotografert i 2013. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling

Et foreldrepar fra California som er anklaget for å binde fast og sulte barna sine, erklærer seg skyldige i tortur og mishandling.

David Allen Turpin (57) og Louise Anna Turpin (49) er tiltalt for tolv tilfeller av tortur, tolv tilfeller av frihetsberøvelse, seks tilfeller av barnemishandling og seks tilfeller av mishandling av en voksen som var avhengig av dem. I tillegg er faren tiltalt for utuktig omgang med et barn under 14 år, men detaljene rundt denne tiltalen er ikke kjent.

Begge risikerer livsvarig fengsel. Straffeutmålingen vil være klar 19. april.

Det var parets 17 år gamle datter som greide å rømme og varsle politiet. Hun har fortalt at hun hadde planlagt å rømme i to år. En av de andre søsknene rømte sammen med henne, men dro tilbake til huset på grunn av frykt.

Flere av barna var lenket til møbler med kjetting og hengelåser da politiet i januar ransaket familiens bolig i Perris sør i California.

Barna er i alderen 2 til 29 år, og alle var sterkt avmagret da de ble funnet. Foreldrene er ikke tiltalt for tortur og frihetsberøvelse mot toåringen. Den eldste av barna, en 29 år gammel kvinne, veide bare 37 kilo da hun ble funnet.

(NTB)

Louise Turpin og hennes ektemann David Turpin fotografert i forbindelse med et innledende rettsmøte i juni 2018. Foto: Watchara Phomicinda / The Press-Enterprise via AP / NTB scanpix

Sudan: Presidenten erklærer unntakstilstand

Sudans president Omar al-Bashir oppløser regjeringen og erklærer nasjonal unntakstilstand i ett år.

- Jeg erklærer at jeg pålegger en landsdekkende unntakstilstand i ett år, sier han i en TV-sendt tale.

I tillegg sier han at han oppløser både på nasjonalt og «provinsielt» nivå.

Omar al-Bashir grep makten i et statskupp i 1989 og har styrt landet siden. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Sudan med dødelig utfall siden 19. desember. Den utløsende faktoren var at myndighetene besluttet å tredoble prisen på brød. Demonstrasjonene har utviklet seg til et landsdekkende krav om at presidenten må gå av.

Ifølge rettighetsgrupper har den nasjonale sikkerhets- og etterretningstjenesten (NISS) pågrepet over 1000 personer, inkludert demonstranter, opposisjonsledere, aktivister og journalister.

(NTB)

Tenåring drept i Gaza

En 15 år gammel palestinsk gutt er skutt og drept av israelske soldater under en protest på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Offeret, Youssef al-Dayya, døde på sykehus etter at han ble truffet av et skudd i brystet. Gutten ble skutt da han demonstrerte sammen med tusenvis av andre palestinere langs gjerdet på grensa mot Israel.

Ifølge helsemyndigheter i Gaza er 30 andre demonstranter truffet av israelsk ild i den seneste protesten på Gazastripen.

Hver uke i nærmere ett år har palestinere samlet seg på ulike steder langs grensegjerdet for å protestere mot Israels blokade av enklaven. Protestene har ofte utviklet seg til voldelige opptøyer.

Siden mars i fjor har 250 palestinere blitt drept på Gazastripen. I samme periode har to israelske soldater mistet livet.

(NTB)

Tilbakekalte våtservietter analysert

Analyseresultatene av bakteriene i de tilbakekalte våtserviettene av merket Libero Touch Wet Wipes viser at det er lav risiko for negative helseeffekter.

Våtserviettene ble umiddelbart tilbakekalt av produsenten Essity fra butikker og forbrukere forrige onsdag, da interne tester viste at serviettene hadde et for høyt bakterienivå.

Ifølge produsenten er en våtserviett aldri fri for bakterier, men det skal ikke være for høye bakterienivåer. I dette tilfellet var bakterienivået høyere enn grenseverdiene Libero hadde satt, og derfor fikk de analysert eksternt hvilke bakterier som var i produktet.

- Jeg beklager svært mye om vi har skapt bekymring. Det er ingenting som er viktigere enn helsen og sikkerheten til barna våre. Vi tar ingen sjanser og valgte derfor å tilbakekalle våtserviettene med en gang det ble oppdaget, sier Jennie Andersson, ansvarlig for produktsikkerhet for Libero hos Essity.

Hun legger til at Libero har stoppet all produksjon og kommer til å sette inn alle nødvendige tiltak for å sikre at dette ikke skjer igjen.

Forbrukerne som ikke har sluttet å bruke våtservietter av merket Libero Touch Wet Wipes, oppfordres til å slutte å bruke dem med en gang og returnere dem.

(NTB)

Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha filmet knivdrapet på Circle K ved Danmarks plass i Bergen sentrum.

Det var den 28 år gamle mannen Said Bassam Chataya som ble knivstukket i Bergen forrige fredag. 28-åringen ble funnet hardt skadd med stikkskader flere steder på overkroppen og døde som følge av skadene han ble påført.

Nå ønsker politiet å dokumentere hendelsesforløpet så grundig som mulig og opplyser i en pressemelding at de ønsker å komme i kontakt med personer som kan sitte på nødvendig etterforskningsmateriale, helst i form av film eller bilder som viser deler av hendelsen.

Videoopptak er av stor interesse for etterforskningen uansett kvalitet, og politiet etterlyser alle som kan ha filmet før, under eller etter drapshendelsen og ber dem ta kontakt med politiet på telefon 02800.

Et overvåkingskamera fanget opp drapet på video og viste slagsmål og drapshendelsen hvor avdøde ble stukket flere ganger i overkroppen. Innholdet i overvåkingsvideoen la blant annet grunnlag for drapssiktelsen mot en person.

Motivet og forløpet til knivstikkingen er en sentral del av etterforskningen. Politiet har flere hypoteser, inkluderer utsagn om et mulig sjalusidrama og en konflikt om rusmidler.

(NTB)

Giske: - Vi har den lederen vi har, til vi har en ny

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske stilte til direkteintervju i 21-nyhetene på TV 2. Som tidligere i dag uttalte han igjen at han ikke er overrasket over at partileder Jonas Gahr Støre sier at han ikke lenger har tillit til Giske.

- Hvorfor er du ikke overrasket?

- Det er ikke overraskende fordi det er et svar jeg forventet, sier Giske.

- Støre har ikke tillit til deg. Har du tillit til Støre?

- Jeg har ikke så mye med Jonas Gahr Støre å gjøre i hverdagen. Jeg forholder meg mest til velgerne mine i Trøndelag. Det er dem jeg jobber for, svarer Giske, før han får direkte spørsmål på om han har tillit til Støre som leder av Arbeiderpartiet:

- Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har til vi har en ny, sier Giske og avviser at han har ambisjoner om å ta over Støres rolle som partileder når det nærmer seg nytt stortingsvalg.

Jonas Gahr Støre sa gjentatte ganger fredag at han har mistet tilliten til Trond Giske. Sistnevnte ønsker ikke å gi noen tillitserklæring tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Vegard Kristiansen Kvaale

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.