Annonse

Nyhetsstudio

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers film «Verdens verste mennesker» er valgt ut til å representere Norge under Oscar-utdelingen i Hollywood i mars neste år.

Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien» har vakt oppsikt og fått svært positiv mottakelse etter den hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Cannes i juli.

Da fikk hovedrolleinnehaver Renate Reinsve også Norges første skuespillerpris i den prestisjetunge hovedkonkurransen for sin tolkning av rollefiguren Julie. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober og er allerede sett av 85 000 mennesker.

«Verdens verste menneske» var kortlistet sammen med «Den største forbrytelsen» i regi av Eirik Svensson og «Ninjababy» som Yngvild Sve Flikke har regissert.

Det er Den norske Oscar-komiteen, som består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, som avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film.

(NTB)

Annonse

Jordskjelv ved Tonga

Et jordskjelv med styrke på 6,2 har rammet øystaten Tonga, ifølge USAs geologiske overvåkingsinstitutt USGS.

Skjelvets episenter ligger 219 kilometer nordvest for Pangai, den administrative hovedstaden for øygruppen Ha'apai.

Jordskjelvet hadde en dybde på 14,5 kilometer.

USG mener det er liten fare for personskader eller skader på bygg eller infrastruktur som følge av skjelvet.

Tonga ble nylig påført store ødeleggelser som følge av det massive vulkanutbruddet 14. januar.

(NTB)

Vil endre reglene for blåresept

– Vi skal skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, sier Ingvild Kjerkol i et brev.

Fra 1. januar innførte Helsedirektoratet et overtredelsesgebyr som kan gis til helsepersonell, som oftest leger, dersom de skriver ut legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med reglene.

Det har ført til sterke reaksjoner fra flere legeforeninger.

Nå sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at hun vil endre forskriften, som ble innført av den forrige regjeringen.

– Regjeringen skal lojalt følge opp de lover som er vedtatt av Stortinget. Det vi derimot kan gjøre er å endre forskriften, slik at loven ikke praktiseres urimelig, skriver Kjerkol i et brev hun sendte til Legeforeningen onsdag.

– Jeg vil derfor sette i gang en prosess for å endre forskriften og retningslinjene, slik at vi kan skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, skriver Kjerkol.

(NTB)

Annonse

Ny vurdering om testkapasiteten

Torsdag morgen publiserer Helsedirektoratet sine faglige vurderinger til regjeringen hvor de skriver at det ikke er mulig å øke PCR-testkapasiteten nok til å håndtere den kommende smittebølgen.

«Det er ikke mulig å øke testkapasiteten for PCR tilstrekkelig innen nåværende mikrobiologiske laboratorier for å håndtere den varslede smitteøkingen de neste 1-3 månedene», skriver Helsedirektoratet og fortsetter:

«Helsedirektoratet vurderer det som sannsynlig at en anskaffelse av PCR analyser gjennom private aktører kommer for sent på plass relatert til den pågående smitteøkingen i de neste 1-3 månedene».

Ukraina: Fem skutt og drept på fabrikk

Et medlem av nasjonalgarden i Ukraina har skutt og drept fem mennesker på en fabrikk, ifølge myndighetene i landet.

Mannen åpnet ild på fabrikken i byen Dnipro i den østlige delen av landet. I tillegg til de drepte ble fem mennesker såret.

Den unge gjerningsmannen flyktet deretter fra stedet, opplyser Ukrainas innenriksdepartement. Motivet bak drapene er ikke kjent.

Fabrikken er tilknyttet den ukrainske romfarts- og forsvarsindustrien. Sikkerhetssituasjonen er svært spent i deler av Øst-Ukraina, der russisk-støttede separatister i en årrekke har ligget i konflikt med regjeringsstyrkene.

Vestlige land hevder Russland vurderer en invasjon i Ukraina, noe Russland avviser.

(NTB)

Annonse
FHI: - Ikke oppsøk smitte
Foto: Nina Hansen / Dagbladet

FHI: - Ikke oppsøk smitte

Camilla Stoltenberg sier på NRKs Nyhetsmorgen torsdag morgen at man ikke burde etablere smitteringer.

- Smitten sprer seg så raskt at vi må håndtere den. Omikron gir mindre alvorlig sykdom for de fleste, så vi tåler å bli smittet. Men jeg anbefaler ikke å oppsøke smitten. Den kommer til å oppsøke oss før eller senere, sier hun.

NRK har publisert en sak om at at lege og forsker Arne Søraas frykter en bølge av langtidsplager og hukommelsesproblemer i befolkningen. Ved spørsmål om hvor ille det kan bli, sier Stoltenberg at det er vanskelig å vite hva slags langtidsplager man får av infeksjonssykdom.

- Det er ikke unikt, men det som er spesielt er at det er mange som får det, sier hun.