Nyhetsstudio

Avfeier faktasjekk

President Donald Trump tordnet mot demokratenes grensepolitikk under et velgermøte i El Paso i delstaten Texas.

I sin tale om rikets tilstand forrige uke, framholdt Trump at El Paso var en av USAs mest voldsutsatte byer før byens grensemur ble bygget, men det stemmer ikke. Drapsraten i El Paso var under halvparten av det amerikanske snittet selv før muren ble til, viser nyhetsbyrået APs faktasjekk.

Byens voldsrate har blitt halvert de siste 20 årene, i tråd med en nasjonal nedgang i kriminalitet i USA, men perioden inneholdt også år med oppgang, til tross for nye grensegjerder og murer. Under mandagens velgermøte avviste Trump tallene.

- De sier at grensemuren ikke har utgjort en forskjell, men folkene jeg har snakket med i El Paso sier noe annet. De falske nyhetene er ikke interessert i å komme til bunns i dette problemet. At de avviser murens effekt, er falske nyheter, sa Trump til de frammøtte i El Paso.

(NTB)

Foto: Leah Mills/Reuters

Studioet fortsetter under annonsen

Hyttebrann i Stjørdal

Politiet i Trøndelag rykket søndag morgen ut til et hyttefelt i Meådal i Trøndelag etter at det tok fyr i en badestamp utenfor en hytte.

Politiet meldte om brannen på Twitter klokken 7 søndag morgen.

- Det hadde tatt fyr i en badestamp på terrassen utenfor en hytte. Det var fare for spredning, men brannvesenet gjorde en god jobb med slukningsarbeidet. Terrassen fikk skader, men hytta ble berget, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

To personer som hadde fått i seg en del røyk ble kjørt til sykehus i Levanger, men de skal ikke ha blitt alvorlig skadd. Beboere fra andre hytter i hyttefeltet ble evakuert, men har nå fått komme tilbake.

(NTB)

Etterlyser vitner etter voldshendelse

Klokka 00.14 i natt rykket politi og ambulanse ut til Tønsberg brygge etter melding om at en mann hadde blitt slått ned.

Mannen, som er i 50-årene, var bevisstløst og ble kjørt til sykehus.

Søndag morgen etterlyser politiet vitner til voldshendelsen, som skal ha funnet sted mellom Heidis bar og Becks Brasserie & Bar rundt midtnatt.

Ifølge politiet ble mannen brakt til sykehus med alvorlige skader.

- Han er alvorlig skadet, men det skal ikke være livstruende skader, forteller operasjonsleder i politiet André Kråkenes til Tønsbergs Blad søndag morgen.

Ifølge operasjonslederen har politiet en navngitt mistenkt, men vedkommende er foreløpig ikke pågrepet.

Åtte omkom i brann i Bangladesh

Minst åtte personer døde i en brann i et fattigkvarter i havnebyen Chittagong. Fire av dem var fra samme familie.

Generaldirektør Ali Ahmed i Bangladeshs brannvesen sier brannen brøt ut rundt 3.30, mens beboerne sov. Åtte mennesker er funnet omkommet, og ytterligere 50 er skadd.

Lokale myndigheter har identifisert fire som er fra samme familie, men har ikke klart å identifisere de andre ofrene.

Visepolitimester Elias Hossain i Chittagong sier mer enn 200 boliger ble skadd, og at man fortsatt etterforsker hva som forårsaket brannen.

(NTB)

22 døde hentet opp fra oversvømt gruve

Redningsmannskaper har hentet opp 22 omkomne fra gullgruver som ble oversvømt i Zimbabwe tidligere i uken.

I tillegg er åtte reddet ut i live, melder Reuters. Fortsatt er omkring 40 personer savnet ved byen Kadoma, vest for hovedstaden Harare.

Gruvesjaktene ble oversvømt natt til onsdag, etter at kraftig regn førte til at en demning brast i nærheten. Gruvene er offisielt lagt ned, men illegale gullgravere som arbeider med hakker og spader, tar seg ofte ned i dem for å lete etter gull i usikre gruveganger.

(NTB)

Universitetsbygning raste sammen

I St. Petersburg raste taket og flere etasjer i en universitetsbygning sammen, opplyser russiske nødetater. Så langt er det ikke meldt om skadde.

Russiske krisemyndigheter sier kollapsen lørdag ettermiddag skjedde mens det pågikk konstruksjonsarbeid på stedet. Bygningen tilhørte et forskningsinstitutt for informasjonsteknologi.

Russiske nyhetsbyråer meldte rundt to timer etter ulykken at ingen skadde eller omkomne var funnet i ruinene så langt. Rundt 80 personer ble evakuert fra bygningen etter kollapsen.

(NTB)

En død i brann i Tønsberg

En person er bekreftet omkommet etter en brann i et leilighetskompleks i Tønsberg.

Det melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Den avdødes pårørende er varslet, men personen er ennå ikke formelt identifisert, opplyser politiet til Dagbladet.

Politiet fikk melding om brannen like etter 15.00 lørdag ettermiddag. Brannen skal ikke ha spredd seg utover den aktuelle leiligheten, ifølge politiet.

Én person omkom etter jordras

Et bolighus er rammet av et jordras i Orkdal i Trøndelag. Mannskaper fra nødetatene er utkalt til stedet.

- Et hus har sklidd av grunnmuren etter jordras, og vi søker etter personer, opplyser Trøndelag politidistrikts operasjonsleder Ann Kristin Øie til Dagbladet.

Politiet opplyser på Twitter klokka 16.40 at en person er bekreftet savnet inne i huset.

Raset er ifølge politiet på 30 x 100 meter. De opplyser videre at det ikke er fare for andre hus i området.

I 17.30-tida opplyser politiet at de har gjennomsøkt de delene av huset de får tilgang på med hund, uten at noen er funnet.

- Deler av huset må rives for å komme til nye områder, skriver de.

Politiet opplyser klokka 17.53 at de pårørende til den savnede personen er varslet.

- Kriseteamet i Orkdal er på stedet og tar hånd om pårørende, skriver de på Twitter.

SISTE: Den savnede er funnet omkommet i huset, meldte politiet på Twitter klokka 22.16.

Foto: Terje Klungervik

Politiet med siste nytt om drapet i Bergen

En mann i slutten 20-åra ble i går kveld knivdrept under et masseslagsmål like utenfor en Circle K-bensinstasjon på Danmarks plass i Bergen.

En person er nå siktet for drap, og til sammen ti personer er pågrepet.

Vest politidistrikt holder nå klokka 15.00 en pressekonferanse med siste nytt i drapssaken.

Følge pressekonferansen i videovinduet øverst!

- Vi er ennå i en tidlig fase. På fredag 21.30 fikk politiet inn melding om at det pågikk et slagsmål på Circle K på Danmarks plass i Bergen. Flere personer er involvert, og i forbindelse med slagsmålet ble en person knivstukket. Han ble fraktet til akuttmottaket på Haukeland hvor han ble erklært død klokka 22.22, sier politiadvokat Trond Eide.

- Avdøde vil bli obsudert på mandag. Han er en mann født i 1990. Dødsårsaken synes å være flere stikk i overkroppen. Politiet har pågrepet til sammen ti personer, siktelsen er kroppskrenkelse. En av dem er siktet for drap på bakgrunn av sakens opplysninger.

Politiet opplyser at det kan bli aktuelt med flere pågripelser i saken, men at politiet ikke har full oversikt.

- De siktede har utenlandsk opphav, men flere eller alle er norske statsborgere. Vi har grunn til å tro at fornærmede og flere av de siktede kjente hverandre, opplyser politiet.

Politiadvokat Eide opplyser at de ikke kjenner bakgrunn for saken.

- Det vi legger til grunn er at drapet skjer ved denne bensinstasjonen. Det er flere vitner, men jeg har ikke oversikt over hvor mange, sier han.

Han utelukker ikke eventuelt flere pågripelser, og sier at politiet «har noen navn».

Eide vil ikke gå nærmere inn på hvilket opphav de siktede har.

- Brorparten er norske statsborgere, og det er godt mulig de er etterkommere av innvandrere, sier han.

Han sier at ingen av de pågrepne var på åstedet da politiet kom fram, og at disse ble pågrepet på et annet sted i byen. Eide sier de ikke vil rette etterforskningen mot et spesielt miljø.

Slåsskampen brøt ut rundt 21.30 i går kveld, og omkring en halvtime etter ble flere menn pågrepet i saken. De er siktet for grov kroppskade, men det er uklart om noen er konkret siktet for drap.

Flere personer ble vitner til hendelsen, og forteller om dramatiske og voldsomme scener utenfor bensinstasjonen.

Mann død etter knivstikking i Bergen - flere pågrepet

Mann død etter knivstikking i Bergen - flere pågrepet

dagbladet.no

NÅ: Demonstranter prøver å bryte seg inn hos statsministeren

Demonstranter i Albania forsøker i ettermiddag å bryte seg inn i regjeringskontorene i hovedstaden Tirana.

Demonstrasjonen er organisert av opposisjonspartiene i landet, og bildene fra stedet viser at demonstrantene bokstavelig talt forsøker å knuse vinduer og dører med forskjellige gjenstander.

Demonstrantene krever statsminister Edi Ramas avgang, skriver Reuters.

Demonstrantene skal først ha brutt en politisperring ved å kaste bensinbomber og bluss mot politifolk før de tok seg inn mot regjerinsbygget.

Torsdag kastet en politisk motstander blekk på den sosialistiske statsministereren inne i det albanske parlamentet, og demonstrasjonene i landet er voldsomme.

VOLDSOMT: Demonstrasjonene i Albania er voldsomme. Her forsøker demonstranter å knuse rutene i regjeringsbygget. Foto: Reuters / Florion Goga / NTB Scanpix

Nordmann omkom i snøskred i Japan

En mann fra Nord-Trøndelag har omkommet i et snøskred i Japan.

Det bekrefter Utenriksdepartementet til Trønder-Avisa.

Mannen var ansatt i politiet, og omkom under en privat reise i Japan.

– Vi kan bekrefte at en ansatt hos oss har omkommet i snøskred i Japan. Det er tungt og trist for kollegaene og de som sto han nær, og våre tanker går til de etterlatte, skriver pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt i en melding til avisen.

Ifølge skinettstedet Fri Flyt er det få opplysninger om ulykken, men den skal ha skjedd i forbindese med skikjøring fredag lokal tid.

Jesper Nordahl Finsveen, Ralf Lofstad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.