Annonse

Nyhetsstudio

- Rudskogen Motorsenter kan bli stengt
GATEBILRACE PÅ RUDSKOGEN: Naboene er mindre begeistret enn sjåførene og publikum. Foto: Geir Olsen / NTB.

- Rudskogen Motorsenter kan bli stengt

Årelange naboprotester om støy er bakgrunnen for at Statsforvalteren i Oslo og Viken vil legge kraftige begrensninger på aktiviteten ved Rudskogen Motorsenter i Rakkestad kommune.

Statsforvalteren vil stenge alle kjøring i hele juni måned og begrense konkurransekjøring til åtte søndager i året.

Rudskogen, som er eid av motorsportmannen Harald Huysmann, er nasjonalt hovedanlegg for motorsport i Norge.

Overfor Sarpsborg Arbeiderblad avviser ikke Huysmann alle krav om støyskjerming, men mener naboer har stilt urealistiske krav om en 30-40 meter høy støyskjerm. Han har planlagt en 4-5 meter høy vegg på toppen av en 500 meter lang planering.

På vegne av nabokommunen Sarpsborg har ordfører Sindre Martinsen-Evje sendt en protest til Statsforvalteren med advarsel om alvorlige konsekvense.

- Nye brukstider kan føre til at Rudskogen blir nedlagt, mener Sarpsborg-ordføreren.

Annonse

Fjerner alle tiltak

Onsdag kveld holder Danmarks statsminister Mette Frederiksen en pressekonferanse om coronasituasjonen i landet.

- I dag er en milepæl. Vi står med en utrolig god nyhet. I kveld kan vi si at vi letter på de siste restriksjonene i Danmark. Fra 1. februar, så åpner Danmark. Det blir helt åpnet, sier Frederiksen.

Tilstede på pressekonferansen er også helseminister Magnus Heunicke.

- Vi skal trappe ned med testing, men vi kommer til å ha PCR-tester og hjemmetester. Vi kommer også til å fortsette med en sterk epidemiovervåkning i landet, sier Heunicke.

Epidemiutvalget i landet har anbefalt at alle restriksjonene som er forbundet med kategoriseringen av covid som en samfunnskritisk sykdom skal opphøre 31. januar. Dermed betrakter ikke Danmark corona som en samfunnskritisk sykdom fra og med 1. februar.

Tidligere ble det kjent at den danske regjeringen nå ønsker å fjerne alle coronarestriksjonene i landet fra 1. februar.

Dette er områdene der restriksjonene vil opphøre 1. februar:

• Uteliv
• Spillehaller og kasinoer
• Lekeland og badeland
• Forsamlingshus og selskapslokaler

I tillegg til gjenåpning av blant annet nattelivet kan danskene belage seg på å kaste munnbindet og slutte å vise coronapass for å ta seg en øl innendørs eller spise ved restauranter.

Coronapasset vil likevel bli brukt i sammenheng med utenlandsreise.

I fire uker fram i tid blir det fortsatt stilt krav til at personer som ikke er vaksinert eller har vært smittet med covid-19 de siste fem månedene, skal ta en test før de ankommer Danmark.

Den danske regjeringen opphører også skjenkestoppen mellom klokka 23 og 05. Dermed kan flere utesteder og barer åpne for fult igjen.

Fjerner alle tiltak
Foto: NTB

Russland: Vi har mottatt USAs svar

Russland bekrefter at en utsending fra USA har overlevert landets skriftlige krav på sikkerhetskravene Russland har stilt.

Foreløpig har det ikke kommet detaljer om hva som er USAs svar, men utenriksminister Anthony Blinken holder pressekonferanse mandag kveld. Det samme gjør Nato og generalsekretær Jens Stoltenberg.

(NTB)

Annonse

Ove Thue er død

Sanger og komponist Ove Thue (70) er død.

Det bekrefter barndomsvenn Tom Harry Halvorsen til Bergens Tidende.

Han døde av sykdommen ALS. Han har slitt med det i noen år. De siste månedene har han vært sengeliggende, sier Halvorsentil avisa.

Overfor Bergensavisen bekrefter datteren Kristine Myklebust at faren døde onsdag ettermiddag.

Både Halvorsen og Thue var medlemmer av rockebandet Saft, som blant annet er kjent for «People In Motion».Thue har også skrevet flere de mest kjente sangene til Brann, som «Vi e'de beste» og «Byen e' Bergen».

Overfor Dagbladet beskriver Halvorsen sin tidligere bandkollega som et familiemedlem.

- Rent personlig har han vært en del av hele livet mitt. Vi vokste opp sammen og tilbrakte flere ferier sammen. Vi kalte hverandre for fettere, sier han.

Han forteller videre om hva Thue har betydd for norsk musikk.

- Nå har vi mistet en låtskriver og vokalist av dimensjoner.

Amerikansk høyesterettsdommer trekker seg
Foto: Reuters / NTB

Amerikansk høyesterettsdommer trekker seg

Den amerikanske høyesterettsdommeren Stephen Breyer går av med pensjon.

Det melder NBC News.

Den 83 år gamle Breyer har sittet i USAs øverste domstol i 27 år, og varsler at han vil tre av før domstolen tar sommerferie i juni.

83-åringen er én av i alt tre liberale dommere i USAs høysterett, som består av i alt ni dommere. De andre går for å være enten konservative eller moderate.

Det er opp til USAs president å utnevne høyesterettsdommere, men kandidaten må godkjennes av Kongressen. Utnevnelsen er livsvarig.

Nå får altså USAs demokratiske president Joe Biden anledning til å utnevne en høyesterettsdommer, men den politiske balansen i domstolen vil forbli som nå.

Donald Trump utnevnte til sammenlikning tre dommere til høyesterett i løpet av sine fire år som president.

Annonse
Kjerkol til TV 2: - Alle kan forberede seg på lettelser
Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Kjerkol til TV 2: - Alle kan forberede seg på lettelser

- Alle kan forvente seg lettelser neste uke. Det sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til TV 2.

Tidligere i dag kunne Dagbladet fortelle at det ikke blir noen store lettelser denne uka, og at regjeringen først vil få nye helhetlige anbefalinger fra helsemyndighetene i begynnelsen av neste uke.

Regjeringen vil deretter drøfte dette før de kommer tilbake med eventuelle endringer i coronareglene omkring midten av neste uke.

Les hele saken

Ingen store lettelser denne uka