Annonse

Nyhetsstudio

Corona - Ikke lenger et alvorlig utbrudd

Coronautbruddet er ikke lenger et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom. Det skriver FHI og Helsedirektoratet i faglig grunnlag overlevert til Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler samtidig at covid-19 fremdeles defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Covid-19 ble definert som en allmennfarlig smittsom sykdom 31. januar 2020 og innført på listen i forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer. Sykdommen ble 3. mars 2020 også erklært å være et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at covid-19 viruset og utbruddet ikke lenger er et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom og at beslutningen om
dette derfor bør endres.

- Vi har anbefalt at covid-19 fortsatt står på listen over alvorlige smittsomme sykdommer. Fordi vi ikke regner utbruddet i Norge som så alvorlig per i dag at nasjonale tiltak etter smittevernlovens paragraf 4-1 er aktuelle, har vi for å sikre klarhet skrevet at vi i den nåværende situasjonen ikke ser på det som et «alvorlig utbrudd» slik det er omtalt i paragraf 4-1, andre ledd; «Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom og når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet treffe vedtak som nevnt i første ledd for hele landet eller for deler av landet.», skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Den viktigste konsekvensen av en slik endring er at det bare vil være kommunene selv som har hjemmel til å treffe vedtak etter smittevernlovens paragraf 4-1.

Denne omhandler blant annet møteforbud, stenging av virksomheter, begrensninger i kommunikasjon, isolering og smittesanering når det er nødvendig for å forebygge en allmennfarlig smittsom sykdom, eller for å hindre smitte.

Helsedirektoratet understreker i sin vurdering at dersom det skulle oppstå behov for nasjonale tiltak eller bruk av fullmaktsbestemmelser som krever at utbruddet er definert som alvorlig, kan en beslutning om dette fattes raskt.

(Dagbladet/NTB)

VG: To nordmenn skadd i Ukraina
Simon Johnsen (bak), Ken Blomkvist (t.v) og Sander Sørsveen har jobbet frivillig i Ukraina. Foto: Privat

VG: To nordmenn skadd i Ukraina

De norske frivillige ambulansearbeiderne Sander Sørsveen og Simon Johnsen ble torsdag truffet av et bombeangrep i Ukraina.

Det melder VG.

- Vi er begge på vei ut i ambulanse for behandling. Vi ble truffet direkte i dag, rett på. De jævlene, skriver sistnevnte til avisa.

De to skal torsdag ha vært i Bakhmut for å evakuere skadde etter russiske angrep da det smalt like ved dem.

- Sander er brannskadd på 30–40 prosent av kroppen og har mye splinter i seg. Han er på vei til Dnipro for operasjoner. Han er ved godt mot. Ingen indre organer er skadd, opplyser Sørsveens mor til avisa.

Simon Johnsen fortalte om sine opplevelser i det krigsherjede landet til Dagbladet i mai.

- Man risikerer livet sitt flere ganger, når det bombes, og når du er i områder du vet at det er en høyere risiko. Men det er verdt det, sa han den gang til Dagbladet.

De to nordmennene er begge tilknyttet den internasjonale organisasjonen «Ukraine - We are here».

Les hele saken

- Risikerer livet flere ganger

Flere politikere innrømmer Tiktok-bruk

Flere politikere innrømmer overfor TV 2 at de bruker eller har brukt Tiktok på sine telefoner.

Blant dem er Kamzy Gunaratnam sin sitter i justiskomiteen for Ap.

- Jeg har vurdert å slette, så sjekket vi med IT, forteller Gunaratnam til TV 2.

Hun siterer Stortingets IT-avdelings svar til henne:

«Hva gjelder TikTok spesifikt har vi etter en vurdering valgt å ikke forby dette på Stortingets mobiltelefoner og nettbrett.

Bakgrunnen er at vi ikke vurderer det som sannsynlig at denne appen i seg selv utgjør noen større konkret trussel mot Stortingets informasjon eller informasjonssystemer enn andre sosiale medier dersom brukerne følger retningslinjene over og har et bevisst forhold til hva som legges ut».

SVs Mariam Hussein bruker også appen. Hun opplyser til kanalen at partiet nå vil gjennomgå sikkerhetsrådene.

Frp-veteran Carl I. Hagen opplyser å ha hatt appen installert en periode i høst.

- Slettet da jeg fikk info fra Per Willy Amundsen om mulig fare, skriver han til TV 2.

Fjernes fra kongresskomité
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Fjernes fra kongresskomité

Republikanerne i Representantenes hus har stemt for å fjerne demokraten Ilhan Omar fra utenrikskomiteen.

Avstemningen skjedde etter en opphetet debatt torsdag, og de folkevalgte var i all hovedsak delt langs partipolitiske linjer. De som ville ha Omar ut, viste blant annet til uttalelser der hun har kritisert Israel. Selv om noen republikanere har uttrykt betenkeligheter, har Husets leder – republikaneren Kevin McCarthy – samlet støtte for å fjerne Omar.

– Min stemme vil bli høyere og sterkere, og mitt lederskap vil bli bejublet verden over, sa Omar etter avstemningen.

Fjerningen innebærer en ytterligere skjerping av frontene mellom de to partiene i Kongressen etter at Demokratene i forrige valgperiode fjernet representanter på ytre høyre fløy hos republikanerne fra komiteer.

Omar, som er født i Somalia, er valgt inn i Representantenes hus fra Ohio. Hun er en av de to første muslimske kvinnene som sitter i den amerikanske Kongressen. Både Omar og Rashida Tlaib fra Michigan ble valgt inn i 2018 og har sittet i fire år.

(NTB)

Skyte-siktede samtykker til varetektsfengsling

Begge de siktede etter gjengskytingen i Oslo natt til 15. januar, samtykker til fire ukers varetektsfengsling.

Det bekrefter deres forsvarere, advokater Ole Petter Drevland og Usama Ahmad, overfor Dagbladet.

De har imidlertid ikke tatt stilling til siktelsene.

- Det vil først skje i et eventuelt avhør, og et eventuelt avhør vil først skje når vi får innsyn i saksdokumentene, sier den ene mannens forsvarer, Drevland.

- Han har ikke blitt presentert siktelsen, så han får ikke tatt stilling til den før han ser den, sier den andres, Ahmad.

- Hvordan synes han det er å være tilbake i Norge?

- Han synes det er godt å være tilbake, han har samtykket til utlevering fra dag én, sier Drevland.

Den andre mannen har hatt det tøft i Italia, sier Ahmad:

- De siste ukene har vært tunge for ham, og han er glad for å være tilbake. Han har sittet i et italiensk fengsel der alt har foregått på italiensk, og han kan ikke italiensk. Han fikk også en italiensk forsvarer som ikke kunne snakke engelsk, så det har vært en tøff prosess.

Han sier imidlertid at hans klient vil la seg avhøre.

- Han vil avgi en forklaring, men det vil skje når han er i form til det, sannsynligvis tidlig neste uke.

Fengslingsmøtet for begge siktede vil trolig holdes fredag, og som kontorforretning, altså at de ikke er til stede, fordi de samtykker på forhånd.

Les hele saken

Tilbake i Norge

Mistenkt mine var rustent gressklipper-hjul

Politiet i Møre og Romsdal meldte torsdag formiddag om funn av en gjenstand i et hyttefelt, som kunne være en gammel mine.

En patrulje rykket ut og sikret stedet, i påvente av ekspertise fra Forsvaret.

Torsdag kveld opplyser politiet at gjenstanden er fjernet.

- Det var ikke en mine eller andre eksplosiver, men et svært rustent hjul fra en gammel gressklipper, skriver politiet på Twitter.

Meldte om «kaos i trafikken» på E39 - veien gjenåpnet

Det ble meldt om «kaos i trafikken» på E39 ved Hylkje i Bergen torsdag kveld.

Det har oppstått et trafikkuhell med to biler, og det er materielle skader, skrev Vest politidistrikt, som rykket ut for å bistå med å dirigere trafikken.

En bilberger ble også sendt til stedet.

Seinere torsdag kveld er imidlertid bilene fjernet og veien gjenåpnet.

Politiet: Knivtrussel på tog - kontroll på to personer

Klokka 17.30 fikk Sør-Øst politidistrikt melding om at en person verbalt hadde truet med å knivstikke en annen person på togstasjonen i Tønsberg.

De skal begge ha gått på toget i sørgående retning.

Toget stanset på Stokke stasjon, som er neste holdeplass, og politiet opplyser å ha kontroll på to personer og situasjonen.

- Funn av en kniv. Det undersøkes videre.