Annonse

Nyhetsstudio

Stor spredning i Kina: - Katastrofale konsekvenser
STRENG KONTROLL: Søndag ble nesten 34 000 holdt igjen på Disneyland i Shanghai for å ta en obligatorisk coronatest. Kinesiske myndigheter slår hardt ned på det pågående, utbredte smitteutbruddet. Foto: AP / NTB

Stor spredning i Kina: - Katastrofale konsekvenser

Kina forsøker nå å slå ned det mest utbredte smitteutbruddet siden starten av coronapandemien. Den siste tida har det vært rapportert smitte i 19 av landets 31 provinser, skriver CNN.

Onsdag registrerte Kinas nasjonale helsemyndigheter 93 nye symptomatiske tilfeller. Det er det høyeste antallet daglige tilfeller på tre måneder.

Den siste måneden er det registrert 1 368 tilfeller, både symptomatiske og asymptomatiske, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Disse tallene kan virke noe lave, sammenliknet med USA og flere land i Europa. Det er likevel dramatisk for kineserne, som vil slå ned all smitte i sin «null covid»-strategi. Det innebærer at selv de minste utbruddene slås hardt ned på. Strenge grensekontroller og lange karantener er bare noen av tiltakene myndighetene har iverksatt.

Det siste utbruddet spores tilbake til 16. oktober, da en gruppe fra Shanghai ble påvist smittet under en reise i nordlige Kina.

Myndighetene tok raskt grep. Det ble blant annet forbudt å krysse provinsgrenser i de rammede områdene. I populære turistområder ble de forbudt å forlate hjemmet.

På tross av de massive tiltakene ser det ikke ut til at Kina klarer å forhindre nye utbrudd. Det har fått flere til å sette spørsmålstegn ved hvor realistisk av «null covid»-strategien egentlig er.

Kinesiske myndigheter holder likevel fast ved regimet, og begrunner det blant annet med at den kinesiske hovedstaden Beijing er vert for neste års olympiske vinterleker, som starter i februar.

I en lederartikkel i den kommunistparti-eide avisa Global Times onsdag, advares det om at det å endre linje «vil gi katastrofale konsekvenser»:

-I møte med de gjentatte covid-19-utbruddene mener helseeksperter at Kina ikke kan gå bort fra nulltoleranse-strategien.

Et eksempel på kinesernes regime, kunne man søndag oppleve i Shanghai Disneyland, hvor nærmere 34 0000 mennesker ble holdt igjen etter parkens stengetider. Årsaken var at alle måtte gjennomgå en coronatest, etter at en kvinne som hadde besøkt storbyen var påvist smittet. Dette til tross for at myndighetene ikke kunne si hvorvidt kvinnen hadde vært i fornøyelsesparken.

Les hele saken

Hamstre-melding skaper panikk

Annonse

Strengere regler for uvaksinerte i Frankrike

Mandag skjerpes coronarestriksjonene for uvaksinerte franskmenn. Det skjer samtidig som smittetallene øker i landet.

Personer som ikke har tatt en coronavaksine eller som ikke har vært syk med covid-19, får ikke lenger lov til å gå på restauranter, barer, kultur- og sportsarrangement eller reise med langdistansetog.

Tiltaket kommer samtidig som Frankrike innfører vaksinepass. Det er bevis for at man enten er vaksinert eller frisk etter coronasykdom og trengs for å kunne delta i det offentlige liv. Det er ikke lenger nok med en negativ coronatest.

Det er gjort unntak for dem som har bestemt seg for å la seg vaksinere den nærmeste tiden.

Frankrike har registrert 3300 smittetilfeller per 100 000 innbygger de siste sju dagene og er for tiden ett av landene i verden med størst smittetrykk. Lørdag ble det registrert 390 000 nye smittede.

I Norge er det til sammenligning registrert rundt 1300 smittetilfeller per 100 000 innbyggere den siste uken.

(NTB)

Koronakommisjonen skal ikke granske Støre-regjeringen

Støre-regjeringen slipper å bli sett i kortene av Koronakommisjonen. Omikron-bølgen er for tett opp mot leveringsfristen i april.

Kommisjonen har bestemt seg for å sette en frist for sitt arbeid 31. oktober 2021, melder Aftenposten.

Alt som har skjedd etter denne datoen, blir ikke en del av granskningen.

– Vi satte denne datoen på eget initiativ. Kommisjonen bestemte seg relativt tidlig for at vi måtte sette et fast tidspunkt for hvilke tiltak vi skulle granske, sier Egil Matsen, som overtok som leder av Koronakommisjonen etter at professor emeritus Stener Kvinnsland trakk seg i fjor.

Allerede i juni besluttet kommisjonen å sette strek 31. oktober, ifølge Matsen. Dette ble gjort uten å informere regjeringen.

– Det er mye arbeid bak hvert av temaene vi gransker. Derfor fant vi ut at det var riktig å sette en frist fremfor å løpe etter nye tiltak som kommer, fremholder Matsen, som sier de nylig informerte regjeringen om beslutningen.

– Jeg og sekretariatsleder hadde et kort møte med statsministeren tidlig i januar. Mitt råd til statsministeren var å holde på tidsplanen, sier Matsen.

(NTB)

Annonse

12646 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 12646 coronasmittede i Norge. Det er 5.042 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 15743 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 9717, så trenden er stigende.

Søndag var 227 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før. 67 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 45 respiratorbehandling. Det er like mange på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 622 596 personer nå testet positivt for corona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1414 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(NTB)

USA: Ber amerikanere forlate Ukraina

USA beordrer familiene til de ansatte ved ambassaden i den ukrainske hovedstaden Kiev til å forlate landet, skriver nyhetsbyrået ABC.

Det samme gjelder ansatte som ikke regnes som kritisk for driften av den amerikanske ambassaden, og andre amerikanske innbyggere som befinner seg i Ukraina.

Årsaken er at USA frykter at Russland vil gå til angrep på Ukraina.

Det har de siste dagene kommet meldinger om at USA forbereder evakuering av sine borgere fra Ukraina. Søndag sa imidlertid det amerikanske utenriksdepartementet i Washington at dette ikke blir organisert nå, skriver NTB.

– Skulle situasjonen forverres, kan amerikanske borgere forvente at det vil bli evakuering i regi av amerikanske myndigheter. I øyeblikket er det mulig å fly ut med vanlige rutefly, sier en talsperson som ikke vil navngis, ifølge nyhetsbyrået.

Annonse
Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge
Foto: Javad Parsa / NTB

Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge

Anas Haqqani, broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008, er politianmeldt

Det er medieviter og norsk-afghaner Zahir Athari som har levert en politianmeldelse mot Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani.

- Vi har politianmeldt ham for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Athari til NRK.

Anas Haqqani er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan og er et av de 15 medlemmene i delegasjonen som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo.

- Han og nettverket har stått bak de mest dødelige angrepene mot sivilbefolkningen i Afghanistan siden 2001. Det gjør vondt at han kommer som en respektert gjest her i Norge, istedenfor å bli tatt i håndjern til talebenken i menneskerettighetsdomstolen i Haag, sier Athari.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier de ikke hadde innflytelse på hvem Taliban sendte til Norge.

– Vi vet at flere av disse er ettersøkt. Det er derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet, sier hun.

(NTB)

Les hele saken

- Absurd og uhørt