Annonse

Nyhetsstudio

FHI: Planlegger tredje dose for dem under 65 år

FHI har intensivert arbeidet med utdeling av tredje vaksinedose for dem under 65 år, skriver NRK.

- Vi har allerede begynt å planlegge for en tredje dose, for vi regner med at det vil skje og vil bli aktuelt. Men akkurat når og hvem har vi ikke tatt standpunkt til ennå. Dette vurderer vi nå og har lagt planer for, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på NRK Nyhetsmorgen.

Vurderingen vil skje raskt, lover hun.

Annonse
NRK: Drapsmann begjært utlevert til Belgia
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

NRK: Drapsmann begjært utlevert til Belgia

Makaveli Lindén som er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua i oktober 2018, er begjært utlevert til Belgia, skriver NRK.

Belgisk påtalemyndighet har bedt om utlevering fordi de mener Lindén har begått et drap og et ran som de ønsker å føre frem for retten, skriver statskanalen.

- Det er en litt komplisert prosess. Vi fikk ham utlevert fra Frankrike i sin tid. Da ble han utlevert på bakgrunn av den norske saken. Så den prosessen som pågår nå er at vi må be franske myndigheter om tillatelse til at han sendes videre til Belgia for iretteføring av de to sakene der, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til NRK.

24-åringen har sittet varetektsfengslet i Norge siden april 2019. Før det var han fengslet i Frankrike i fem måneder.

Lindén skal ha vært svært utagerende i fransk fengsel, og skal også ha truet en fengselsansatt ved Ila fengsel.

Etter en langvarig prosess ble Lindén overført til det psykiatriske sykehuset Dikemark i Asker. Han ble senere dømt til tvunget psykisk helsevern.

Ukesrekord i verdenssmitte

Verdens helseorganisasjon (WHO) registrerte 21 millioner nye smittetilfeller med coronavirus i forrige uke, det høyeste uketallet i pandemien til nå.

Det opplyste WHO sent tirsdag kveld.

Antall coronarelaterte dødsfall var i forrige i stor grad uendret fra tidligere uker, og sto på over 50.000.

Forrige ukes smitteøkning var 5 prosent høyere fra uken før. Det tyder på at økningen nå går saktere, mener WHO, som viser til at det forrige høyeste uketallet, på 9,5 millioner tilfeller tidligere denne måneden, var en økning på 71 prosent fra uken i forveien.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus advarte imidlertid på mandag mot antakelser om at pandemien går inn i sluttfasen. Betingelsene er modne for at nye varianter av viruset kan dukke opp, advarte han.

(NTB)

Annonse

Oslo innfører grønt nivå i skoler og barnehager

Fra og med mandag skal alle skoler og barnehager i Oslo være på grønt nivå. Det bekrefter skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) til Aftenposten.

- Hvis de rekker det før, så kan de gjøre det, sier Eidsvoll til avisa.

Det er snart to uker siden regjeringen opphevet kravet om gult nivå i skolene. Siden har det vært opp til hver enkelt kommune å vurdere hvilket nivå de skal ligge på.

Oslo gikk i etterkant over til grønt nivå på videregående og i voksenopplæringen, men har holdt på gult nivå på yngre alderstrinn i skolene og i barnehagene.

Rekordsmitte i Sverige - forlenger restriksjonene

Som i de fleste andre land har smitten den siste tida skutt i været i Sverige. Mens Danmark planlegger å fjerne alle restriksjoner fra 1. februar, holder svenskene igjen.

- Vi har nå ekstremt stor smittespredning, sier sosialminister Lena Hallengren på onsdagens pressekonferanse.

Hun viste til at omikronvarianten medfører store konsekvenser for samfunnskritisk virksomhet og understreket betydningen av å bremse spredning ved å minske kontakt mellom folk. Vaksineringstakten må økes, fortalte hun også.

- Vi veier tiltakene opp mot hvordan de påvirker storsamfunnet. Nå er vurderingen at eksisterende tiltak må stå i to uker til.

Om situasjonen endrer seg i løpet av de neste 14 dagene, sier Hallengren at de fleste restriksjonene kan avvikles 9. februar.

(Dagbladet/NTB)

Annonse

Danmark: Innkaller til pressekonferanse

Som ventet kaller danskenes statsminister Mette Fredriksen inn til pressekonferanse onsdag kveld.

Pressekonferansen avholdes klokka 18.30.

Helseminister Magnus Heunicke bekreftet onsdag morgen overfor Folketinget at alle coronarestriksjoner i landet blir opphevet fra og med 1. februar.

I tillegg bekrefter Heunicke overfor Folketinget at covid-19 ikke lenger skal kategoriseres som samfunnskritisk sykdom etter 5. februar, ifølge danske TV2.

Reiserestriksjoner og krav om test og innreisekarantene skal opprettholdes i minst fire uker til.