Annonse

Nyhetsstudio

Nakstad: Mange har nok overvurdert vaksinens effekt mot smitte
Foto: Ali Zare / NTB

Nakstad: Mange har nok overvurdert vaksinens effekt mot smitte

Mange fullvaksinerte smittes av covid-19, og mange kan ha overvurdert vaksinens smittebegrensende effekt, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Smittetallene går stadig oppover både nasjonalt og i mange av de største byene. I flere kommuner er det den siste tida registrert pandemiens hittil høyeste smittetall, og det er mange fullvaksinerte blant de smittede.

– Mange har nok overvurdert den smittebegrensende effekten av vaksinene, sier Nakstad til NTB.

Han mener at smitteøkningen som man har sett på sensommeren og i løpet av høsten, ikke har vært spesielt overraskende gitt den økte kontakten mellom mennesker etter hvert som samfunnet gradvis ble gjenåpnet.

– Derfor anbefalte vi allerede i sommer å opprettholde en stor Tisk-kapasitet, isolasjonsplikt for de som tester positivt og flere lokalt tilpassede tiltak. Nå ser det ut som vi får bruk for stadig flere av de lokale tiltakene, selv om vi fortsatt får veldig god drahjelp fra vaksinene, sier Nakstad.

Han minner om at selv om man nå kan leve mer normalt, er ikke pandemien over i Norge.

– Det er faktisk flere inneliggende pasienter på sykehus nå enn det var i den andre smittebølgen i fjor høst. Derfor er pandemien ikke over, verken for folk flest eller helsetjenesten på alle de store kontinentene, sier han.

Før helga ble det klart at regjeringen ikke innfører nasjonale nedstengningstiltak. I stedet vil myndighetene innføre coronasertifikat i de kommunene som trenger det. I tillegg planlegges det for at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose.

(NTB)

Annonse

NRK: Nakstad er coronasmittet

FHI: SMS-utsending førte til stort byks i smittetilfeller registrert gjennom smitte-app

Etter at FHI sendte ut 2 millioner SMS-er om smittesporing, økte antallet registrerte smittetilfeller gjennom sporingsappen «Smittestopp».

– Vi ser at antallet som meldte seg smittet i Smittestopp, gjorde et stort byks etter at vi sendte ut 2 millioner SMS-er til folk over 16 år i går. Fra rundt 400 meldinger om smitte dagen før, gikk det opp til 1377 meldinger i går, opplyser assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire i Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall nedlastinger gikk opp med 70.000 etter SMS-kampanjen. Det betyr at rundt 3,5 prosent av dem som mottok meldingen, lastet ned appen.

– Vi sender ut nye 2 millioner SMS-er i dag, og tar en endelig oppsummering i morgen på effekt, sier Veire.

(NTB)

Annonse

Rundt 1000 operasjoner corona-utsatt ved Haukeland

Siden mars 2020 er om lag 1000 operasjoner ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen blitt utsatt som følge av coronasituasjonen.

Det viser tall som overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus legger fram for Bergensavisen torsdag.

Fra nedstengingen 12. mars 2020 og til påsken samme år ble det utsatt mellom 550 og 600 operasjoner ved sykehuset. Fra oktober 2021 ble det også utsatt hundrevis av operasjoner. Alle utsettelsene skyldtes pandemien og sykehusets pandemiberedskap.

I desember forklarte Beisland til BA at personalmangel og coronautbrudd førte til utsettelsene i høst.

– Det går dessverre ofte utover pasienter med kroniske lidelser og mye smerter, sa Beisland da.

Nå i januar er sykehuset i full drift.

(NTB)

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene

Helsedirektoratet framla for første gang en ukesrapport om belastningen på kommunenes helse- og omsorgstjenester i Norge.

Der kommer det fram at den sterkt økende nasjonale smittetrenden gir jevnt over ikke økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester.

Coronapasienter utgjorde 19. januar 2,5 prosent av alle pasienter innlagt på somatiske døgnopphold i Norge. De utgjorde 29,6 prosent av alle pasienter innlagt på intensiv.

Tilgangen til personell og kritisk kompetanse er nå i svak bedring i kommunene, ifølge rapporten.

- Det er en god utvikling som vi er glad for. Det betyr at den økende smitten ikke belaster kommunene. Det skiller seg ganske mye fra det vi fryktet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

På bakgrunn av at kapasiteten både på sykehusene og i helsetjenestene i kommunene er gode, utelukker ikke helsedirektøren at de snart skal vurdere coronatiltakene i landet.

- Hvis denne trenden er stabil så er det også rom for at vi kan vurdere lettelser i ukene som kommer, så det er viktig å se på hvilket handlingsrom som finnes, sier Guldvog og legger til:

- Vi kommer til å se nøye på denne utviklingen, det er sikkert.

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene
Foto: NTB
Annonse

Ulykke på E18: - Kan bli trafikale problemer

Øst politidistrikt melder om en ulykke på E18 ved Gjellestad i retning Oslo torsdag ettermiddag. Alle nødetater er på vei til ulykkesstedet.

- Kan blir trafikale utfordringer en stund, opplyser politiet på Twitter.

Det skal ikke være snakk om personskade, men materielle skader og lekkasje fra det ene kjøretøyet.