Annonse

Nyhetsstudio

Vil teste 5.- til 10.-klassingene
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vil teste 5.- til 10.-klassingene

Oslo kommune besluttet forrige uke å iverksette massetesting av skoleelever for å få bukt med smitten blant de yngre.

Smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo sier til Dagbladet at de fortsatt er i planleggingsfasen for jevnlig test i skolen, men at de legger opp til at 5.- til 10.-klassinger skal testes to ganger i uka.

- Det planlegges for oppstart mot slutten av denne uka, forteller han.

Det siste døgnet er det registrert 428 nye smittetilfeller i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen sa forrige uke til Dagbladet at det høyeste smittetrykket i kommunen er blant barn i alderen 10 til 12 år, og 6 til 9 år.

- De unge blir ikke veldig syke, men de kan smitte andre. På bakgrunn av det setter vi i gang med massetesting på skolene. Det vil være effektivt. Vi antar at det er høye mørketall og at vi får avdekket det og at de som har corona blir isolert. Det er et av de viktigste tiltakene vi kan gjøre nå, sa byrådslederen.

Oslo kommune får alle sine hurtigtester gjennom Helsedirektoratets nasjonale fordelingsordning. Per 11. november hadde kommunen 684 000 tester på lager.

Annonse
Prinsesse Ingrid Alexandra tildelt ordener
STOR DAG: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar. Foto: Lise Åserud / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra tildelt ordener

Kong Harald har utnevnt prinsesse Ingrid Alexandra til blant annet Storkors av St. Olavs Orden.

Hun er også tildelt Kong Harald Vs Husorden (portrettnål).

Dekorasjonene ble overrakt ved en privat seremoni på Slottet fredag.

St. Olavs Orden ble innstiftet i 1847. Den er oppkalt etter Norges helgenkonge, Olav den hellige. Ordenen tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en rekke gaver til 18-årsdagen fredag.

(NTB)

Nesten 47 000 smittetilfeller - 44 på intensivavdelingen
Foto: NTB

Nesten 47 000 smittetilfeller - 44 på intensivavdelingen

Det er registrert 46 831 nye coronatilfeller i Danmark det siste døgnet, noe som er ny rekord så langt i pandemien.

Danmark er det landet i verden som utfører klart flest coronatester i forhold til befolkningen, noe som er med på å forklare de skyhøye smittetallene. Samtidig har omikronvarianten fått virkelig fotfeste i det danske samfunnet.

Samtidig faller antallet innlagte coronapasienter med tolv til 813. Dette tallet inkluderer både personer som er innlagt med corona som hovedårsak, og dem som er innlagt for andre diagnoser.

På intensivavdelingen er det også en markant nedgang med fem pasienter. Dermed er det nå 44 coronapasienter på intensivavdelingene i landets sykehus.

Tidligere i uka viste tallene at en tidel av den danske befolkningen hadde avlagt positiv test den siste måneden.

(NTB/Dagbladet)

Annonse
Flere tusen alvorlige bivirkninger etter vaksine
Foto: Torstein Bøe / NTB

Flere tusen alvorlige bivirkninger etter vaksine

Etter at over 10,6 millioner doser er satt, har Legemiddelverket mottatt 51 985 meldinger om mistenkte bivirkninger. 4.766 er klassifisert som alvorlige.

21 647  meldinger er klassifisert som lite alvorlige, og totalt er 26 413 meldinger om bivirkninger behandlet, opplyser Statens legemiddelverk.

Legemiddelverket har overvåket bivirkninger etter coronavaksine i ett år og kom med første rapport om dette 14. januar 2021.

- Det er ingen andre vaksiner vi har fått så mye kunnskap om på så kort tid, sier Unni Hjelmaas, enhetsleder i Legemiddelverket.

Hjelmaas understreker at bivirkninger meldes på mistanke, og de vet derfor ikke om vaksinen er årsaken.

- Det er et meldesystem som skal fange opp det vi bør undersøke nærmere, ikke et tellesystem som viser antall faktiske bivirkninger, understreker Hjelmaas.

Tallene kan altså ikke brukes til å vurdere årsakssammenhenger eller hvor ofte en bivirkning opptrer.

- Dessverre opplever vi at tall fra bivirkningsrapporten blir brukt og tatt ut av sin sammenheng. Særlig i sosiale medier har vi sett flere eksempler på at vår informasjon misbrukes og spres med falske opplysninger, sier Hjelmaas.

Hun oppfordrer folk til å være kritiske til kildebruk og til hva de deler videre.

(NTB)

Fengsel angrepet i Jemen - over 200 døde og skadd

AFP melder om et massivt angrep på et fengsel i Jemen. Et stort antall innsatte er drept og minst 200 er såret i et saudiledet flyangrep mot et fengsel i den opprørskontrollerte Saada-provinsen nord i Jemen.

Ifølge en talsmann for helsemyndighetene i provinsen, Yahya Shayem, er det funnet 60 døde, og flere er fortsatt savnet. Minst 140 ble ifølge ham såret i fredagens angrep.

Ifølge en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Jemen, Basheer Omar, ble «over 100 innsatte drept eller såret», og letingen etter flere ofre fortsetter i ruinene av fengselet.

- Antallet kommer trolig til å stige, sier han.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) har et sykehus i området tatt imot minst 200 sårede.

- Sykehusene er nå overfylt og kan ikke ta imot flere. Det er fortsatt mange ofre på stedet som ble angrepet av fly, mange savnede, sier lederen for MSFs virksomhet i landet, Ahmed Mahat.

Annonse

Tolga-bortføringen: Ny anke forkastet

- Min klient skulle gjerne vært ute. Det er klart at varetektsfengsling er en belastning for ham.

Det sier forsvareren til den fjerde siktede i bortføringssaken på Tolga, Klaus Munkeby Linaae, etter at hans klient fikk anken om fengslingsspørsmålet sitt forkastet torsdag.

Dermed blir tingrettens kjennelse stående, og Linnaes klient forblir varetektsfengslet.

- Han nekter fortsatt straffskyld, sier forsvareren.

Les hele saken

- Tar situasjonen veldig tungt