Annonse

Nyhetsstudio - arkiv

21 innlagte på UNN: - Har utsatt enkelte planlagte operasjoner
Foto: Terje Pedersen / NTB

21 innlagte på UNN: - Har utsatt enkelte planlagte operasjoner

Universitetet i Nord-Norge (UNN) har hatt en markant økning i innlagte coronapasienter de siste dagene. Forrige torsdag var 12 pasienter innlagt. I dag melder de om 21 innlagte pasienter.

- Nå er vi oppe i 21 (20 i Tromsø, 1 i Narvik). Tallene svinger, noe vi også er forberedt på. Historien viser at antall innleggelser stort sett følger smittetrykket i samfunnet rundt oss. Det er krevende, men foreløpig håndterbart takket være ansatte som virkelig står på, sier kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll til Dagbladet.

- Hvor mange flere pasienter klarer dere å ta imot?

- Slik situasjonen er nå greier vi i stor grad å holde sykehuset i normal drift. Enkelte planlagte operasjoner har blitt utsatt. Dersom det kommer mange flere coronapasienter inn, kan det hende vi må trappe ned på den øvrige drifta, sier Resvoll.

Han fortsetter:

- Vi er forberedt på å måtte stå i en krevende situasjon over lengre tid, men er godt forberedt og følger vår pandemiplan med ulike opptrappingstrinn. Denne gjør at vi er forberedt på å håndtere en ytterligere økning av pasienter. Vi gjør samtidig daglig vurderinger av totalbelastningen, og vil fortløpende sett inn tiltak ved behov. Eksempelvis ved å redusere aktiviteten på områder der dette er forsvarlig. Vi omdisponerer en del ansatte for å avlaste spesielt på intensivavdelingene.

Resvoll sier at det har vært et kontinuerlig press over flere uker nå, og at mange ansatte nå merker dette trykket.

- Situasjonen kan være mer krevende i enkelte miljøer der pågangen er ekstra stor akkurat nå. Dette gjelder blant annet spesialsykepleiere på intensivavdelingene, som det alltid er krevende å bemanne. UNNs ansatte gjør imidlertid en flott jobb, tar på seg ekstra vakter ved behov og sørger for å gi pasientene forsvarlig helsehjelp til enhver tid, sier han.

Resvoll sier videre at kapasiteten justeres fortløpende etter hvor mange innleggelser sykehuset har. De har åpnet en ny sengepost for covidpasienter med mildere sykdomsforløp, og kan også åpne en egen kohort for intensivpasienter hvis det trengs, opplyser han.

- Hovedutfordringene ligger på personalsiden, ikke på utstyrssiden. Spesielt på våre intensivavdelinger er det en krevende situasjon. De ansatte der gjør en fantastisk jobb for å få det til å gå rundt, sier Resvoll.

- Hvor syke er pasientene?

- Et stort flertall av våre covidpasienter har et mildere sykdomsforløp, og ligger derfor på sengepost, ikke på intensiven.

- Hvor mange er på intensiven?

- På grunn av små forhold i nord, og fare for identifisering, har Helse Nord bestemt at antall intensivpasienter kun skal oppgis på regionalt nivå. I går var det totalt 8 koronapasienter innlagt på intensivavdelinger ved de ulike helseforetakene i Helse Nord.

Det ble registrert 50 nye tilfeller av coronasmitte i Tromsø sist døgn. Det ble utført 502 tester, og tirsdag sitter det 258 personer i isolasjon i kommunen, skriver iTromsø.

Les hele saken

Her slår corona-bølgen tilbake

Annonse

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre

Straffes etter brannalarm
STRAFFET: Den profilerte demokraten, Jamaal Bowman, er straffet av Kongressen for å ha utløst en falsk brannalarm. Foto: AP Photo/John Minchillo, File

Straffes etter brannalarm

Den demokratiske kongressrepresentanten Jamaal Bowman ble torsdag straffet av Representantenes hus etter at han tidligere i september utløste en falsk brannalarm.

214 representanter stemte for fordømmelsen av Bowman. 191 stemte mot. Fem medlemmer stemte at de var til stede, mens tre Demokrater stemte sammen med Republikanerne.

Den profilerte, progressive politikeren fra New York blir dermed den tredje demokraten i år som blir fordømt i en såkalt censure. Dette er den hardeste straffen Representantenes hus kan pålegge sine medlemmer bortsett fra å utvise dem.

- Det er smertelig åpenbart for meg, mine kolleger og det amerikanske folk at Det republikanske partiet er dypt useriøst og ute av stand til å lage lover. Deres fordømmelse av meg fortsetter å demonstrere deres manglende evne til å styre og tjene det amerikanske folk, sa Bowman før fordømmelsen, ifølge AP.

Republikanerne har i dag et flertall i Representantenes hus.

Bowman ble filmet av overvåkningskameraer da han utløste en brannalarm i en av kontorbygningen ved Kongressen i september. Det skjedde mens Representantenes hus skulle stemme over et Republikansk forslag om å fortsette å finansiere statsapparatet. Som følge av brannalarmen ble bygninger evakuert og avstemningen utsatt.

- Det er motbydelig at en kongressrepresentant vil gå så langt for å hindre Republikanerne fra å bringe fram en avstemning om å holde statlig virksomhet i gang, og at amerikanere skal få motta sine lønninger, sier republikaneren Lisa McClain, ifølge AP.

Bowman sa seg i oktober skyldig i en lovovertredelse for hendelsen. Han betalte også en bot på 1.000 dollar (om lag 11.000 kroner)

Annonse

Guterres med Gaza-advarsler

Innfører nye sanksjoner mot Putin-venner

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot personer de mener kan knyttes til forsyning av Putins krigsmaskin i Ukraina, melder Reuters.

Annonse