Annonse

Nyhetsstudio

21 innlagte på UNN: - Har utsatt enkelte planlagte operasjoner
Foto: Terje Pedersen / NTB

21 innlagte på UNN: - Har utsatt enkelte planlagte operasjoner

Universitetet i Nord-Norge (UNN) har hatt en markant økning i innlagte coronapasienter de siste dagene. Forrige torsdag var 12 pasienter innlagt. I dag melder de om 21 innlagte pasienter.

- Nå er vi oppe i 21 (20 i Tromsø, 1 i Narvik). Tallene svinger, noe vi også er forberedt på. Historien viser at antall innleggelser stort sett følger smittetrykket i samfunnet rundt oss. Det er krevende, men foreløpig håndterbart takket være ansatte som virkelig står på, sier kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll til Dagbladet.

- Hvor mange flere pasienter klarer dere å ta imot?

- Slik situasjonen er nå greier vi i stor grad å holde sykehuset i normal drift. Enkelte planlagte operasjoner har blitt utsatt. Dersom det kommer mange flere coronapasienter inn, kan det hende vi må trappe ned på den øvrige drifta, sier Resvoll.

Han fortsetter:

- Vi er forberedt på å måtte stå i en krevende situasjon over lengre tid, men er godt forberedt og følger vår pandemiplan med ulike opptrappingstrinn. Denne gjør at vi er forberedt på å håndtere en ytterligere økning av pasienter. Vi gjør samtidig daglig vurderinger av totalbelastningen, og vil fortløpende sett inn tiltak ved behov. Eksempelvis ved å redusere aktiviteten på områder der dette er forsvarlig. Vi omdisponerer en del ansatte for å avlaste spesielt på intensivavdelingene.

Resvoll sier at det har vært et kontinuerlig press over flere uker nå, og at mange ansatte nå merker dette trykket.

- Situasjonen kan være mer krevende i enkelte miljøer der pågangen er ekstra stor akkurat nå. Dette gjelder blant annet spesialsykepleiere på intensivavdelingene, som det alltid er krevende å bemanne. UNNs ansatte gjør imidlertid en flott jobb, tar på seg ekstra vakter ved behov og sørger for å gi pasientene forsvarlig helsehjelp til enhver tid, sier han.

Resvoll sier videre at kapasiteten justeres fortløpende etter hvor mange innleggelser sykehuset har. De har åpnet en ny sengepost for covidpasienter med mildere sykdomsforløp, og kan også åpne en egen kohort for intensivpasienter hvis det trengs, opplyser han.

- Hovedutfordringene ligger på personalsiden, ikke på utstyrssiden. Spesielt på våre intensivavdelinger er det en krevende situasjon. De ansatte der gjør en fantastisk jobb for å få det til å gå rundt, sier Resvoll.

- Hvor syke er pasientene?

- Et stort flertall av våre covidpasienter har et mildere sykdomsforløp, og ligger derfor på sengepost, ikke på intensiven.

- Hvor mange er på intensiven?

- På grunn av små forhold i nord, og fare for identifisering, har Helse Nord bestemt at antall intensivpasienter kun skal oppgis på regionalt nivå. I går var det totalt 8 koronapasienter innlagt på intensivavdelinger ved de ulike helseforetakene i Helse Nord.

Det ble registrert 50 nye tilfeller av coronasmitte i Tromsø sist døgn. Det ble utført 502 tester, og tirsdag sitter det 258 personer i isolasjon i kommunen, skriver iTromsø.

Les hele saken

Her slår corona-bølgen tilbake

Annonse

Amerikansk fly berget på Senja

Et amerikansk Osprey-fartøy som tidligere i år måtte nødlande på Senja, er hentet ut fra naturreservatet der det sto.

Arbeidet med å berge fartøyet beskrives som krevende, og så seint som søndag måtte det utsettes på grunn av værforholdene. Tirsdag ble operasjonen fullført.

– Ospreyen er nå trygt over på den flytende lekteren og transporteres til havn i Sørreisa. Det har vært både spennende og utfordrende, sier Odd Helge Wang, sjefsersjant ved Maritim helikopterving på Bardufoss.

– Flyet sto for langt unna vannkanten til å kunne løftes direkte ut med kranbåten. Sammen med soldater fra Ingeniørbataljonen på Skjold har vi bygget en rampe av stokkematter, og så slept flyet ned til sjøen. Høy sjø gjorde at selve løftet har blitt utsatt et par ganger, men i dag var forholdene perfekte, legger han til.

Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Det kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Under en øvelse 12. august i år måtte flyet gjennomføre en kontrollert nødlanding på Stongodden, sør på Senja.

Bergingen har vært ledet av Luftforsvaret med bidrag fra både Hæren, Heimevernet, Statsforvalteren og det amerikanske forsvaret, samt flere sivile aktører, opplyser Forsvaret.

Et tilsvarende fly styrtet i Beiarn i Nordland i mars i år under øvelsen Cold Response. Fire amerikanske soldater omkom.

(NTB)

Truet med kniv på t-banen

Politiet har pågrepet en mann som skal ha oppført seg truende med kniv på T-banen i Oslo. Mannen ble tatt på Trosterud.

Politiet pågrep mannen på Trosterud, opplyser operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Vitner forteller til VG at T-baneføreren forsøkte å kaste mannen av banen.

Overfor avisa bekrefter oppdragsleder Christian Verhaug at politiet har funnet en kniv med blod på, men han sier at blodet skal stamme fra gjerningspersonen.

- Vi har ikke fått meldinger om at andre er skadd. Han ble selv sett til av ambulanse og ble plastret av dem, uten alvorlige skader, forteller Verhaug.

(Dagbladet/NTB)

Annonse

- Aldri vært farligere

- Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, sier høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen om lekkasjene fra gassrørledninger.

Siden Russland stoppet å levere gass til Europa gjennom Nord Stream 1 i slutten av forrige måned, har Norges rolle som leverandør av gass blitt svært viktig.

- Derfor har det heller aldri vært større grunn for å ødelegge den. Det har aldri vært så farlig som nå og vi har fullstendig ignorert dette med hodet i sanden, sier Ulriksen til E24.

Han tror lekkasjene fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen dreier seg om russisk sabotasje.

- Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, en såkalt ikke-attribuerbar handling, sier Ulriksen.

(NTB)

Full støtte
FØLGER MED: Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod snakket tirsdag kveld med USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) om lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: Shutterstock

Full støtte

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod snakket tirsdag kveld med USAs utenriksminister Antony Blinken om lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Kofod orienterte Blinken om situasjonen, som blir etterforsket av danske myndigheter.

- Jeg informerte om den alvorlige situasjonen som har vært med eksplosjoner på Nord Stream 1 og 2. Og om at vi ser det som en bevisst handling, sier Kofod.

Blinken lovte å støtte fullt opp om både Danmark og Europa, ifølge Kofod.

- Det er full støtte fra amerikanerne til både Danmark, Europa og den europeiske energisikkerheten.

Det er oppdaget gasslekkasjer tre steder på de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i de samme områdene som gasslekkasjene oppsto.

Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

(NTB)

Annonse
Telia-trøbbel
Foto: Skjermbilde av Downdetector

Telia-trøbbel

Det er rapportert omtrent 270 tilfeller som har hatt tekniske problemer under Nations league-kampen. Det viser statistikken til Downdetector.

Telia melder til Dagbladet at de har hatt problemer med en feilkode når man prøver å logge inn i Telia Play, men kan ikke se at de har hatt bortfall av tjenesten.

Telia kan ikke svare på hvor mange som har gått glipp av kampen.