Annonse

Nyhetsstudio

2478 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 2.478 coronasmittede i Norge. Det er 695 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 1.761 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.505.

Onsdag var 219 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var én mer enn dagen før.

58 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 35 på respirator. Det er seks flere på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har nå 233.879 personer testet positivt for covid-19 i Norge.

(NTB)

To personer siktet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand

To personer er siktet for grov kroppsskade etter en alvorlig voldshendelse i Kristiansand, melder TV 2.

- Søndag er den store «kom deg ut»-dagenI
Foto: Gorm Kallestad / NTB

- Søndag er den store «kom deg ut»-dagenI

Østlandet får en fin utedag i morgen, mens resten av landet kan vente seg mer regn og ruskevær, ifølge Meteorologene.

- Søndag er den store «kom deg ut»-dagen. Østlandet får en fin utedag etter at nedbøren har passert i løpet av natten, skriver de på Twitter.

For resten av landet er værmeldingen mindre trivelig.

- I vest og nord blir det mer variert med bygeaktivitet og ruskevær. I Nord-Norge skal tar vinden seg opp, så her er det bare å holde fast i sydvesten.

(NTB)

- Vil bruke «alle typer våpen»
Foto: Sputnik / AP / NTB

- Vil bruke «alle typer våpen»

Nestlederen for det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, sier ifølge det Kreml-kontrollerte nyhetsbyrået Ria Novosti at landet er klar til å bruke «alle typer våpen» som svar på ukrainske angrep på Russland.

Vil forby populært strandtilbehør
KAN FORBYS: Slike åpne strandtelt kan nå bli forbudt på australske strender. Foto: BIANCA DE MARCHI / EPA / NTB

Vil forby populært strandtilbehør

Den siste tida har stadig flere cabanaer dukket opp langs australske strandlinjer. Dette er en form for åpne telt, der man får beskyttelse fra sola, men samtidig kan nyte strandlivet.

Nå vurderer byrådet i Sydney å forby det populære strandproduktet, da mange mener det ødelegger utsikt og utsyn.

I 2014 ble de åpne strandhyttene forbudt på den populære stranda Myrtle Beach i South Carolina, USA.

Dette på grunn av offentlig sikkerhet, da det store antallet gjorde at utsikten til vannet tidvis ble sperret.

Nå kan Australia følge etter - men enn så lenge kommer strandrådene bare med oppfordringer om å flytte cabanaen hvis de hindrer utsyn.

- Vi ber folk om å være respektfulle overfor andre når de besøker strendene våre, og hvis et spesielt område på stranda er overfylt, vurder å sette den opp på et annet sted slik at alle kan nyte utsikten og ha trygg tilgang til vannet, sier en talsperson til avisa Sydney Morning Herald.

Kulderekord - minus 75,5
KALDT: Mount Washington er kjent for dramatisk vær. Nå er det satt ny kulderekord på fjelltoppen. Foto: Jim Cole / AP / NTB

Kulderekord - minus 75,5

En ny kulderekord for vind har blitt satt på fjellet Mount Washington i USA. Fredag ble vindtemperaturen målt til -75,5 grader Celsius, som følge av kalde luftmasser og kraftige vindkast på fjelltoppen.

Rekorden har ennå ikke blitt verifisert, men den vil i så fall slå den forrige fra 2004, som da målte til -75 grader Celsius.

Vinden på toppen av Mount Washington skal ifølge avisa NBC Boston kunne ha en hastighet på opp mot 200 kilometer i timen.

Den amerikanske nasjonale værtjenesten NWS har allerede kommet med farevarsler for nordøstlige områder i USA. De rapporterer at kalde luftmasser vil kunne skape mulig livstruende temperaturer gjennom helgen.

I Boston og Worchester har skolene blitt holdt stengt på fredag, siden man fryktet at barn ville få frostskader mens de ventet på bussen eller gikk til skolen. Ifølge NWS kan temperaturene i området krype helt ned til -50 celsiusgrader.

Myndighetene i flere stater oppfordrer nå innbyggerne til å bli innendørs, og har etablert egne varmesentre for å ta inn de mest sårbare, som for eksempel hjemløse. Dette melder CNN.

- Kraftig fall i oppklaringen av lovbrudd i fjor
Oppklaringsprosenten for lovbrudd falt kraftig i fjor. På bildet ser vi Ullersmo fengsel på Romerike. Foto: Gorm Kallestad / NTB

- Kraftig fall i oppklaringen av lovbrudd i fjor

Nye tall fra Riksadvokaten viser at oppklaringsprosenten for lovbrudd falt med fem prosentpoeng i fjor. Det er det største fallet på mange år.

- Denne fortsatte negative utviklingen fra i fjor må snus, skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud og førstestatsadvokat Katharina Rise i rundskrivet Mål og prioriteringer for 2023 som ble offentliggjort fredag denne uken.

I rundskrivet kommer det fram at oppklaringsprosenten i 2022 endte på 44 prosent. Det er et fall på 4,8 prosentpoeng fra året før, ifølge tall fra politiets Strasak-rapport for 2021.

Oppklaringsprosenten viser til hvor mange lovbrudd som får en påtaleavgjørelse i løpet av et år, altså hvorvidt det blir avgjort at noen for eksempel skal straffes eller at saken henlegges.

Ifølge tall fra politiet har oppklaringsprosenten falt jevnt og trutt hvert år siden 2016.

Også i Mål og prioriteringer-rundskrivet for 2022 ba Riksadvokaten om en høyere oppklaringsprosent.

- Denne negative utviklingen må snus, skrev Riksadvokaten da.

Fjorårets oppklaringsprosent er ifølge politiets tall den laveste siden 2011, og er det største fallet på ett år i løpet av perioden.

Politiet har tidligere fått kritikk for å ha for lav og fallende oppklaringsprosent for flere kriminalitetstyper. I mars i fjor rettet Riksrevisoren blant annet alvorlig kritikk mot politiet for at oppklaringsprosenten i saker om seksuallovbrudd har gått ned.

NTB har bedt om et intervju med riksadvokat Jørn Sigurd Maurud om hvorfor en stadig lavere andel av sakene blir oppklart.

- Vi vil vurdere resultatene for 2022 i fellesrapporten som skal avgis til departementet medio mars og finner det derfor ikke riktig å uttale oss om dette nå, skriver kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas i Riksadvokatembetet i en epost til NTB.

Politidirektoratet vil ikke kommentere saken og henviser til Riksadvokaten.

Nedgangen i andelen oppklarte saker ble tatt opp i en rapport fra Riksadvokaten og politiet om straffesaksbehandlingen for andre tertial i fjor.

- Nedgangen som nå registreres for oppklaringsprosenten totalt sett har særlig sammenheng med at det har skjedd endringer i politiets straffesaksportefølje/kriminalitetsbildet, står det i rapporten.

Der påpeker Riksadvokaten og politiet at det registreres en nedgang i oppklaringsprosenten for samtlige kriminalitetstyper, også innen prioriterte saksområder som vold.

- Utviklingen er bekymringsfull og må følges nøye fremover, står det.

(NTB)

Russland: - Integrert i militærdistrikt
Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / NTB

Russland: - Integrert i militærdistrikt

Russland hevder at de har integrert deler av okkuperte Ukraina inn i sitt sørlige militærdistrikt, ifølge britisk etterretning.

Fredag rapporterte det russiske statlige nyhetsbyrået TASS at Donetsk og Luhansk og Zaporizhzhia og Kherson-regionene var innlemmet under kommandoen som har hovedkontor i Rostov-on-Don.

Dette er i tråd med den russiske forsvarsministerens planer om å ha egne selvforsynte militærgrupperinger i Ukraina.

Ifølge britisk etterretning er det imidlertid usannsynlig at dette vil ha en umiddelbar innvirkning på kampanjen, ettersom Russland utplasserer for tiden styrker fra alle Russlands militærdistrikter.