Annonse

Nyhetsstudio

Færrest vaksinerte på Søndre Nordstrand

Bydelene med færrest coronavaksinerte i Oslo er de samme som har høyest smittetrykk: Søndre Nordstrand, Alna, Stovner og Grorud.

I Norge ble det registrert 2478 nye smittetilfeller det siste døgnet, 456 av disse ble registrert i Oslo.

I bydel Søndre Nordstrand er 17 prosent av de voksne uvaksinerte, skriver Dagsavisen. I bydelene Alna, Stovner og Grorud er andelen 15 prosent, viser tall fra helseetaten i Oslo.

Tall torsdag morgen viser at Søndre Nordstrand bydel har et smittetrykk på 1.293 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Alna og Grorud bydel med henholdsvis 1.135 og 1.076.

Vaksinedekningen er høyest i bydelene Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern der andelen uvaksinerte er mellom 8 og 9 prosent. Smittetallene er også lavest i disse tre bydelene. Her ligger smittetrykket på mellom 340 og 460 per 100.000.

Bydelsoverlege Marius Tyssvang i Alna forteller at vaksinasjonsgraden generelt er ganske høy, også i bydel Alna. Samtidig er det fremdeles 5.466 uvaksinerte over 18 år i bydelen.

- Vi sliter med å få kontakt med 2.700 av de uvaksinerte. Kanskje er de arbeidsinnvandrere og jobber her kun av og til, og så reiser hjem til hjemlandet, eller så er det feilregistrering i Folkeregisteret. Det er ikke godt å si, men vi får i hvert fall ikke kontakt med dem, sier bydelsoverlegen.

Bydelen satser nå på vaksinebusser som skal tilby drop-in vaksinering, hovedsakelig på Furuset.

(NTB)

Siktet for drapsforsøk - fengslet i fire uker

En 19 år gammel mann ble torsdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapsforsøk.

Siktelsen knytter seg til en knivstikking ved Vaterland i Oslo sentrum natt til 20. januar, men mannen ble først pågrepet tidligere denne uka.

19-åringen er godt kjent for politiet fra tidligere. Til tross for sin unge alder er han straffedømt en rekke ganger - senest i september i fjor.

Da ble han dømt til 45 timers samfunnsstraff for å ha medvirket til et brutalt macheteangrep i Strøget i Oslo, som endte med at en ung mann måtte amputere beinet.

Store trafikale utfordringer i Oslo etter ulykke

Oslo-politiet melder om en trafikkulykke mellom en syklist og en trikk på Rodeløkka i Oslo.

Syklisten blir ivaretatt av helsepersonell på stedet.

- Skaper store trafikale utfordringer, skriver politiet.

Like før klokka 16 melder politiet at veien er åpnet for normal trafikk.

Putin: - De truer oss med tyske stridsvogner
Foto: Sputnik / Reuters / NTB

Putin: - De truer oss med tyske stridsvogner

Russlands Vladimir Putin holder torsdag ettermiddag en tale i Volgograd i anledning 80-årsmarkeringen av Slaget om Stalingrad, skriver nyhetsbyrået TASS.

Under talen drar han paraleller til dagens situasjon, og kampen mot Ukraina og Vesten, skriver Reuters.

Han retter blant annet kritikk mot Tysklands avgjørelse om å sende stridsvogner til Ukraina.

- De truer oss med tyske Leopard-stridsvogner, sier Putin, ifølge Reuters.

Videre sier presidenten at Russland «vil utstasjonere mer enn bare stridsvogner».

- Vi er sikre på seier, fortsetter han.

Sanna Marin: Vil sammen inn i Nato

Etter at den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan brente en koran foran Tyrkias ambassade i Sverige i januar, stengte Tyrkia døren for å slippe Sverige inn i Nato.

Sverige og Finland søkte begge om å få bli medlem av forsvarsalliansen etter at Russland gikk til krig mot Ukraina.

Finlands statsminister Sanna Marin sier torsdag ettermiddag at ønsket er å gå inn i Nato sammen med Sverige.

- Det er i alles interesse at vi går inn i Nato sammen med Sverige, sier Marin, ifølge Reuters.

Hun legger til at ønsket er at Ungarn og Tyrkia godkjenner Nato-søknadene så snart som mulig.

- Jeg liker ikke at Sverige blir omtalt som problembarnet. Sverige huker også av på alle punkter for å bli Nato-medlem, sier Marin.

Også sveriges statsminister Ulf Kristersson har samme ønske.

- Vår ambisjon er å fullføre denne prosessen sammen, sier han.


Sanna Marin: Vil sammen inn i Nato
Foto: Anders Wiklund / TT / AP / NTB

Politiet forbyr Sian å brenne koranen utenfor den tyrkiske ambassaden

Oslo politidistrikt opplyser i en pressemelding torsdag at de forbyr Sian å brenne koranen i utenfor den tyrkiske ambassaden fredag 3. februar.

- På bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

Bakgrunnen for politiets vurdering er etterretningsinformasjon de besitter, sier Strand.

- Vi har i dag gitt tilbakemelding til Sian om at markeringen ikke kan gjennomføres på bakgrunn av sikkerheten og ivaretakelse av denne, legger hun til.

Politiinspektør Martin Strand sier at politiet understreker at det å brenne koranen fortsatt er en lovlig politisk ytring i Norge.

- Men dette arrangementet kan ikke gjennomføres av sikkerhetshensyn, sier han.

Løslater mann siktet for grov vold med døden til følge

Politiet har beordret løslatelse av mannen som i går ble varetektsfengslet siktet for grov vold med døden til følge i Alta.

– Den avdøde er i dag blitt obdusert og det er ikke gjort funn eller tegn til at avdøde er påført ytre vold. Funnene peker i retning av at døden skyldes naturlige årsaker. Vi har derfor besluttet at den siktede skal løslates fra varetekt, sier politiadvokat Hanne Bernhardsen.

Mistanken om at den avdøde skal ha blitt utsatt for vold og at dette kan ha forårsaket døden, er ikke lengre til stedet og etterforskningen vil avsluttes.

De pårørende er informert om dette.


Dyrehagedirektør anklaget for å spise dyrene
Foto: NTB

Dyrehagedirektør anklaget for å spise dyrene

Direktøren for en dyrehage sør i Mexico er anklaget for å ha slaktet og spist fire av dyrehagens dverggeiter på et julebord.

Dyrehagen i Chilpancingo, drøyt 200 kilometer sør for Mexico by, sparket direktøren 12. januar, som følge av at et rådyr døde. En videre etterforskning avslørte imidlertid flere andre brudd.

En sebra skal ha blitt gitt bort i bytte mot verktøy, og både rådyr og kuer ble solgt til privatpersoner uten at det ble ført opp i regnskapet.

Miljødepartementet i delstaten Guerrero anklager imidlertid også direktøren for å ha slaktet og tilberedt fire dverggeiter på dyrehagens område foran et julebord. I tillegg til at de var dyrehagens eiendom, utsatte han dermed også gjestene for helsefare, ettersom disse dyrene ikke var godkjent som menneskemat, mener Fernando Ruiz Gutierres i det lokale dyrelivstilsynet.

Det er ikke klart om direktøren er formelt siktet, eller om han har fått oppnevnt forsvarer. Mexico har lenge hatt problemer med at eksotiske dyr blir kjøpt og solgt på svartebørsen. Narkotikabaroner skaffer seg private dyrehager med løver, tigre og andre ville dyr. Noen ganger rømmer de også. Tirsdag ble en kvinne angrepet og alvorlig skadd av en løve som hadde rømt i byen Aguascalientes. Løven ble til slutt fanget etter å ha angrepet to hunder og en katt, og sendt til en lokal dyrehage.

(NTB)