Annonse

Nyhetsstudio

Melder kraftig vind - oransje farevarsel

Meteorologene har sendt ut et oransje farevarsel for vind i Agder, Telemark, Buskerud og Innlandet.

Det er altså det nest høyeste farenivået.

De kraftigste vindkastene er ventet tidlig fredag ettermiddag, og vil være på rundt 25-30 meter i sekundet, opplyser meteorologene.

Vakthavende meteorolog hos Meteorlogisk innstitutt, Håkon Mjelstad, sammenlikner de sterkeste vindkasta med en luftig biltur.

- Dersom du kjører i cirka 80 kilometer i timen og tar hodet ut av vinduet kjenner du luftmotstanden som tilsvarer vind på omtrent 22 meter i sekundet, vindkasta her er oppe i enda litt mer enn det, sier Mjelstad til Dagbladet.

Mjelstad sier at vinden kan variere mye fra sted til sted, men at man bør sikre løse gjenstander.

- Dersom vinden blir veldig sterk der du er, bør du i verste fall vurdere om du skal gå ut.

Vinden vil være verst på ettermiddagen og det er vindkastene Meteorologisk innstitutt er mest bekymret for. De varer bare noen få sekunder, men er svært kraftige.

Han forteller at fjelloverganger kan bli stengt og man bør belage seg på at strømmen enkelte steder kan forsvinne.

Barnevernet sendte tiltalt (15) til feriepardis

Det ble full forvirring i en rettsal i Wien i Østerrike da en av de tiltalte ikke dukket opp. Han hadde, på barnevernets bestilling, blitt sendt på «time-out» til ferieparadiset Madeira utenfor Portugal.

«Time-outen» er godkjent av rettsvesenet og finansiert av Wiens barne- og ungdomsvern, skriver avisa Kronen Zeitung.

Den 15 år gamle gutten skal være på ferieøya i seks måneder og er den første fra Wien som har fått delta i prosjektet. Han har over en lengre periode vært under barnevernets omsorg og vist en aggresiv utfordrende oppførsel. Ifølge Kronen Zeitung har han vist en kriminell og dissosial atferd, vegret seg for daglige strukturer og vist motstand mot omsorg og terapi.

Pedagogene har i en lengre periode slitt med å nå inn til ham og vært engstelige for omgangskretsen hans. Dermed fant barenvernet det passende at han ble den første som fikk utnytte seg av prosjektet på Madeira.

På Madeira har han daglige strukturer og aktiviteter, og er ledsaget med en personlig veileder.

Ifølge den tyske avisa er barnevernet svært optimistisk til prosjektet.

Stortingspolitikeres etterlønn foreslås reddet - Rødt raser
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stortingspolitikeres etterlønn foreslås reddet - Rødt raser

- Jeg er skuffet over at flertallet i utvalget slår ring rundt den helt urimelige etterlønnsordningen som stortingsrepresentantene har gitt seg selv, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

Tirsdag kom en rapport fra et utvalg som har gjennomgått de økonomiske ordningene for stortingsrepresentantene. Det skjer som følge av blant annet pendlerboligsaken, der det ble avslørt at en rekke politikere som pendler til og fra Stortinget, hadde fått uriktige goder.

Utvalget foreslår strengere krav for hvor langt fra Stortinget man må bo for å få pendlerbolig, fra 40 kilometer til 50 kilometer.

De foreslår også å stramme inn på godtgjørelsen stortingspolitikere får når de slutter. Etter tre måneders oppsigelse skal man kunne søke om to tredjedeler av lønna i inntil et halvt år. I dag gjelder den ordningen for et helt år.

Rødt-politikeren mener det ikke er strengt nok.

Hun er kritisk til at stortingspolitikere gis støtte til å for eksempel ta utdanning eller starte opp eget selskap etter at de slutter.

- Dette er en verden langt unna den folk flest må oppleve. Etter at det er gått tre måneder burde også stortingspolitikere gå på Nav om de ikke får jobb. sier Martinussen.

Et mindretall i utvalget foreslo som Rødt å fjerne hele etterlønna, men det ble nedstemt.

Sunak vil ikke sende jagerfly
Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB

Sunak vil ikke sende jagerfly

En talsperson for den britiske statsministeren Rishi Sunak sier at Storbritannia ikke vil sende jagerfly til Ukraina på nåværende tidspunkt.

- Storbritannias jagerfly er ekstremt sofistikerte og vil ta måneder å lære hvordan man flyr. Gitt det, så mener vi det ikke er praktisk å sende disse jagerflyene til Ukraina, sier talspersonen til pressen, ifølge Reuters.

Tidligere i år har diskusjonene rast om hvilke militære ressurser vestlige land burde bidra med til Ukrainas kamp mot de invaderende russiske styrkene.

Det har i år vært en eskalering av hvilke typer militært utstyr allierte land er villige til å donere til Ukraina.

Etter at flere land vedtok å sende stridsvogner til Ukraina tidligere i år, er det store spørsmålet nå om også jagerfly vil være på donasjonslisten.

- Vi vil fortsette å diskutere med våre allierte omrking hva vi tror er den riktige fremferden, sier statsministerens talsperson videre.

Pågrepet etter brann

Sør Vest politidistrikt melder at en person er blitt pågrepet i forbindelse med en brann i en enebolig som fant sted tidligere i dag.

- Etter undersøkelser og avhør på stedet er en person som har tilknytning til eneboligen pågrepet, skriver politiet.

Det opplyses videre om at vedkommende vil bli satt i arrest i påvente av avhør og videre etterforskning.

Det var rett før ti på halv elleve at politiet fikk melding om en brann i en enebolig i Ryfylke i Rogaland.

Politiet skrev at det var kraftig røykutvikling på stedet, men etter gjennomsøk ble det konstatert at det ikke var mennesker i boligen.

Kvart over tolv opplyste politiet om at brannårsaken var ukjent, men at den så ut til å ha oppstått i første etasje.

Det opplyses ikke om skadeomfang på boligen.

Russland: - 9000 ble ulovlig mobilisert

Den russiske statsadvokaten Igor Krasnov sa under et møte med president Vladimir Putin at 9000 ulovlig mobiliserte soldater ble returnert hjem fra Ukraina.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

- Det inkluderer dem som på grunn av helsen ikke skulle ha blitt mobilisert på noen måte. De ble returnert hjem, sa han på møtet.

Han understreket at gjennomføringen av den militære operasjonen, som er det russerne kaller krigen, har justert påtalemyndighetens tilsyn, uten at Tass spesifiserer hva han mener med det.

- Prioriteten er å føre tilsyn med overholdelse av rettsstaten i de væpnede styrkene, og det militærindustrielle komplekset i landet, sa han videre.

Krasnov påpeker også at mange problemer har blitt avslørt under den delvise mobiliseringen i Russland.

- Mobilisering har ikke blitt utført på lenge, og har avslørt mange betydelige problemer - som blir en lærepenge for mange, sa Krasnov.

Nødvendige steg blir å revurdere den militære registreringen, og opprettelse av passende databaser over militært personell.

- Dessverre var det også problemer knyttet til utbetalingen av godtgjørelsen til militært personell. Dette skyldes først og fremst feil eller langvarig innføring av relevant informasjon i databasen, eller blokkering av midler som ble kreditert innbyggernes kontoer, for eksempel.

Danmark: Øker trusselnivået

Senter for cybersikkerhet i Danmark øker trusselivået for cyberaktivisme fra middels til høyt.

Det skriver Berlingske Tidende.

Det skjer blant annet på bakgrunn av pro-russiske aktivistiske hackergruppers høye aktivitetsnivå mot Nato-land, derunder Danmark, i tillegg til deres økte kapasitet, melder de selv på sin hjemmeside.

- I kontekst av de fortsatt økte spenninger mellom Russland og Vesten, utfører pro-russiske cyberaktivister mange angrep mot forskjellige mål, som de velger ut fra flere Nato-land.

Traktorulykke i Fredrikstad

Øst politidistrikt skriver på Twitter om mulig personskade etter en traktorulykke i Fredrikstad.

- Nødetatene nettopp fremme der det er meldt om et uhell med en traktor. Mulig alvorlig personskade.

Det opplyses videre om at personen det gjelder skal være våken og bevisst.