Annonse

Nyhetsstudio

Jusprofessor: - Ingen vei utenom
Eva Kristin Hansen går av som stortingspresident. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Jusprofessor: - Ingen vei utenom

- Jeg har sagt siden tirsdag at politiet bør etterforske dette. Vi må få en avklaring. Det er ingen vei utenom det akkurat nå, sier jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen til Dagbladet.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at politiet nå skal etterforske seks saker i forbindelse med pendler-boliger. Like etter at nyheten ble kjent, trakk Eva Kristin Hansen seg som stortingspresident.

- Jeg antyder at det er mest nærliggende å undersøke grovt uaktsomt bedrageri. Det er mindre alvorlig enn forsettlig bedrageri, og dermed er strafferammen lavere, sier Marthinussen.

Marthinussen påpeker at det er vanskelig å verdisette ytelsene av pendler-boliger.

- Det er vanskelig å si hva politikerne har tjent på dette, og det er vanskelig å si om stortinget har tapt noe på dette, sier han.

Marthinussen gjør oppmerksom på at sakene kan ende med henleggelse, men at det er god grunn til å undersøke dette.

- Det er vanskelig å si hvordan dette skal bedømmes rettslig. Per nå har vi ingen grundige forklaringer, men jeg tviler på at dette er alvorlig nok for fengselsstraff. Kanskje vil det være aktuelt med bøter eller samfunnstjeneste, men vi trenger mer på bordet.


Annonse

Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte ELN-geriljaen er enige om å innføre midlertidige våpenhvile, opplyser partene.

Geriljaen og myndighetene i Colombia har siden november forhandlet om en fredsavtale, og den tredje forhandlingsrunden har de siste dagene pågått i Cubas hovedstad Havanna.

Kunngjøringen om våpenhvile kom under en felles pressekonferanse fredag.

(NTB)

Annonse
Advarer om innstramming: - Presset situasjon
PRESSET: Oslo kommune advarer om at strenger tiltak vil innføres om vannforbruket fortsetter å øke. Her ved byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet

Advarer om innstramming: - Presset situasjon

Oslo kommune har fredag ettermiddag sendt ut en beskjed til innbyggerne om restriksjoner på vanning med hageslange og spreder.

- Oslo er nå i en presset situasjon for å ha nok vann til de viktigste tingene i våre liv - som til drikke, i matlaging, personlig hygiene, toalettspyling og renhold. Derfor må vi prioritere, skriver Vann- og avløpsetaten.

Vannforbruket har økt kraftig de siste dagene. Kommunen advarer i e-posten om at det kan bli aktuelt med enda strengere tiltak.

- Det blir i så fall forbud mot hagevanning og bilvask. Det har skjedd før, sier Jean-Yves Manum Gallardo, kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten i Oslo, til Dagbladet.

Han understreker at innbyggerne i Oslo har pleid å være flinke til å redusere forbruket når de får beskjed.

- Vi har god erfaring med direkte kommunikasjon med innbyggerne, sier han.

- Hva må til for at disse tiltakene innføres?

- Hvis forbruket skulle fortsette å øke, må vi innføre flere tiltak. Men vi håper restriksjonene har effekt, og at vi ikke trenger det.

Oslo kommer i beskjeden med følgende anmodning til innbyggerne.

- Bruk vannkanne til vanning av blomster og busker.

- Ikke klipp gresset for kort, lengre gress klarer seg bedre uten vanning.

- Sørg for at kraner utendørs ikke står og lekker.

- Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn, fordamper det meste av vannet.

- Unngå å vaske bilen ofte

Annonse

Kvinne død etter trafikkulykke

En kvinne i 80-åra er død etter en trafikkulykke i Strand kommune i Rogaland.

Hennes pårørende er varslet, melder politiet i en pressemelding.

Kvinnen var passasjer i en bil som kjørte over en parkeringsplass og inn en fjellformasjon. Fører, en mann i samme alder, ble sendt til sykehuset.

- Trafikkulykken vil bli etterforsket videre for å forsøke å kartlegge årsaken til ulykken, melder politiet.

Annonse