Annonse

Nyhetsstudio

Bekrefter: Presset ut av presidentskapet
Foto: Terje Pedersen / NTB

Bekrefter: Presset ut av presidentskapet

Ap-topp Sverre Myrli, som ble vraket til jobben som stortingspresident til fordel for Masud Gharahkhani (Ap), tar nå bladet fra munnen.

Myrli, som i dag er visepresident, forsvinner fra presidentskapet, og bytter også komité på Stortinget.

- Jeg har trivdes svært godt som visepresident og tror også jeg har gjort en rimelig god jobb. I alle fall har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på det, både fra eget parti og fra de andre partiene, sier Myrli.

Han bekrefter at han ønsket å fortsette i presidentskapet.

- Derfor ga jeg beskjed til partiledelsen og valgkomiteen om at jeg gjerne ville fortsette som visepresident, sier han.

Dermed har Sverre Myrli mot sin vilje blitt kastet ut av stortingets presidentskap.

- Jeg registrerer at partiet nå har stokket kortene på nytt, og at jeg som en følge av det ikke lenger skal være med i presidentskapet.

- Nå blir det andre arbeidsoppgaver på meg, og jeg skal skjøtte mine verv på en god måte, slik jeg bestandig har forsøkt å gjøre, avslutter Myrli.

Les hele saken

- Jeg fulgte reglene

Annonse

EU-sjef: Kamp mot klokka

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier det er en kamp mot klokka å få oversikt over coronavarianten omicron, og - om nødvendig - modifisere vaksiner.

- Forskere og vaksineprodusenter må ha to til tre uker for å danne seg et fullstendig bilde av mutasjonene til denne omicronvarianten, sa von der Leyen under et besøk i Riga søndag.

Hun anmodet folk om å ta smittevernregler på alvor og gi forskerne tid til å forstå omicronstammen.

- Vi må kjøpe oss tid, sa hun, og ba folk til å la seg vaksinere, bruke munnbind og holde avstand til hverandre.

(NTB)

Omicron: - Kan være toppen av isfjellet

Nederlandske helsemyndigheter har foreløpig påvist 13 smittetilfeller av coronavarianten omicron etter at to fly fra Sør-Afrika ankom landet fredag.

I alt 61 av de 600 personene om bord i flyene har testet positivt for corona. Sekvensering av de positive prøvene avdekket de 13 tilfellene.

Men nederlandske helsemyndigheter mener imidlertid at dette bare kan være begynnelsen, skriver Reuters.

- Det er ikke utenkelig at det vil dukke opp flere tilfeller i Nederland. Dette kan potensielt bare være toppen av isfjellet, sa helseminister Hugo de Jonge på en pressekonferanse søndag.

Den nederlandske versjonen av Folkehelseinstituttet, RIVM, sier sekvensering av coronaprøver fortsatt pågår.

Også i Norge er jakten på den nye varianten intensivert, og FHI sa lørdag til Dagbladet at alle positive coronatester som viser seg å ikke være deltaviruset, blir prioritert for undersøkelser.

I en risikorapport fra FHI som kom søndag, vedrørende den nye varianten, kommer det fram at instituttet varianten så langt ikke er oppdaget i Norge, men at det ikke er mulig å utelukke at den allerede er her.

Tidligere søndag opplyste danske helsemyndigheter om at to personer som har vendt hjem til Danmark etter å ha vært på reise i Sør-Afrika, er smittet med den nye varianten.

Les hele saken

Hjemme fra Sør-Afrika: - Ingen kontroll

Annonse

Politiet advarer: - Ingen bør gå utpå isen

Politiet i Trøndelag kommer søndag kveld med en advarsel på Twitter.

De har fått melding om at flere personer har vært ute på isen i Steinkjer.

- Politiet har vært på stedet og bekrefter at isen er tynn og at ingen bør gå utpå. Vær trygg på at isen er sikker nok før du går på isen!

Boligbrann: - Trekk unna!

Politiet i Vest melder om en boligbrann i Alver kommune.

- Nødetatene er på stedet, meldt at det brenner godt i bygget. Vi ber skuelystne holde god avstand!

I en oppdatering klokka 16.45 skriver politiet at mannskapene på stedet melder om mange skuelystne som er for nære brannstedet.

- Politiet jobber med avsperringer, men vanskelig å nå over alle steder. Nødetatene må få og skal ha tilstrekkelig arbeidsrom, så vi ber folk trekke unna, respektere sperringer og bruke folkevett!

Politiets operasjonsleder Eivind Hellesund sier til NTB at det ikke skal være spredningsfare i forbindelse med brannen.

-Vi ber beboere i området holde vinduer lukket og stenge ventilasjon, på grunn av røyk.

I en pressemelding opplyser politiet at en 85 år gammel kvinne er savnet etter brannen. Pårørende er varslet og blir ivaretatt av helse og kommune.

Vaktkommantør Håkon Myking ved Vest 110-sentral sier til Dagbladet at den ene delen av tomannsboligen er helt utbrent.

- Nærliggende boliger blir evakuert, slik at folk ikke skal gå rundt og puste inn røyken.

Brannvesenet har ikke oversikt over hvor mange personer som blir evakuert.

Brannen skal være avgrenset til den ene delen av tomannsboligen, ifølge Myking.

Det var et vaktselskap som meldte fra om brannen til nødetatene.

Annonse

Marokko innfører innreiseforbud

Marokko innfører stans i all flytrafikk fra utlandet i to uker fra mandag som følge av den nye virusvarianten omicron, opplyser marokkanske myndigheter.

Landets utenriksdepartement skriver på Twitter at beslutningen om flystans er tatt for å «bevare alt som er oppnådd i kampen mot pandemien og for å beskytte landets borgere» fra å bli smittet av den nye virusvarianten.

I 2020 stengte Marokko grensene i flere måneder på grunn av pandemien i frykt for at landets helsevesen ikke ville klare å håndtere bølgen av koronasyke pasienter slik man så at situasjonen var i Europa.

Marokko har et av Afrikas høyeste smittetall, men det nordafrikanske landet har samtidig et av kontinentets høyeste vaksinetall. 66 prosent av befolkningen har fått minst én vaksinedose.

(NTB)