Annonse

Nyhetsstudio

- Dødsfall på nivå med tidlig i pandemien

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI møter pressen etter at instituttet publiserte sin ukerapport for uke 46.

I FHIs ukesrapport kommer det fram at ukentlige coronadødsfall har vært økende de siste fem ukene.

- Antall dødsfall nå er ganske høyt i forhold til det vi har sett de siste ukene. Det ligger på samme nivå som vi så tidlig i pandemien. Median alder for de registrerte dødstallene er 86 år, så ganske høy medianalder. Vi ser at det først og fremst er på sykehjemmene at vi ser en økning i antall dødsfall, sier Vold til Dagbladet.

Det er foreløpig meldt 14 626 tilfeller av covid-19 i uke 46. Det tilsvarer en økning på 24 prosent fra uke 45, og det høyeste antall meldte coronatilfeller på ei uke så langt i pandemien.

- Det har vært en økende trend i flere uker, og vi har jo en nå en endring i teststrategi. Det er flere kommuner som driver med jevnlig testing i skolene, for eksempel. Det gjør at man avdekker flere smittede, og det er jo hele poenget med den jevnlige testingen, sier Vold.

Derfor er det vanskelig å sammenlikne registrerte smittetilfeller fra uke til uke, framholder hun.

- Vi vil ha disse smittetallene ned, men vi må huske på at det er mørketall hele tida. Så det at vi avdekker flere er ikke nødvendigvis negativt. Men vi har vært inne i en periode med økning både i smitte og sykehusinnleggelser, og det er en bekymringsfull utvikling som vi ønsker å snu.

Det er større usikkerhet rundt mørketallene enn tidligere, ifølge Vold.

- Dødsfall på nivå med tidlig i pandemien
Foto: Berit Roald / NTB
Annonse

Ishockeyklubb lager julaften for ensomme

Ishockeyens eliteserieklubb Sparta inviterer til julaften-feiring for ensomme i VIP-avdelingen i Sparta Amfi for tredje jul på rad, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

Det er plass til 35 julaften gjester.

I Oslo måtte tradisjonelle Alternativ Jul med 670 påmeldte så langt avlyse sin julaften lørdag for andre året på rad.

Primus motor Henning Holstad beklager avlysningen med de ferske coronarestriksjonene. 200 frivillige var klare til å gjenoppta den mer enn 50 år lange juletradisjonen, som de siste årene fram til pandemien har blitt avviklet i konferansesenteret i Folkets Hus.

Sletter en million meldinger i døgnet
SVINDEL: En typisk svindel-SMS sendt til Dagbladets journalist nylig.

Sletter en million meldinger i døgnet

I disse dager mottar mange nordmenn SMS-er der de bes om å trykke på en lenke for å få ut en forsendelse - ofte signert «Posten». Men risikoen er stor for at du blir utsatt for et svindelforsøk.

I en artikkel Drammens Tidende (DT) i dag opplyser Telenor at de hvert døgn blokkerer rundt en million slike meldinger.

Fluboters hensikt er å få mottakeren til å trykke på lenken. Deretter blir man bedt om å laste ned en app eller fylle inn personopplysninger på ei nettside. Appen skanner så mobilen din for sensitive opplysninger - all informasjonen kan deretter brukes f.eks. til å stjele penger fra en av kontoene dine.

- Det er ikke farlig å trykke på lenken. Det er hva du foretar deg etter du har trykket på linken som er risikabelt. De som mottar disse bør ikke foreta seg noe, sier Telenors informasjonssjef Magnus Line til DT.

Les hele saken

Dette er bare svindel

Annonse
Vil sende nytt juletre til London
FØR HOGST 16. OKTOBER: Londons juletre så friskere ut i Østmarka før Oslos ordfører Marianne Borgen, Storbritannias ambassadør i Norge , Richard Wood, og Lord Mayor of Westminster, Andrew Smith, satte i ga ng med fellingen. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Vil sende nytt juletre til London

I Oslo bystyre onsdag legger Høyre fram forslag om å sende nytt juletre til London, opplyser partiets gruppeleder Anne Haabeth Rygg til TV2 Nyhetskanalen.

Oslo-juletre til Trafalgar Square i Storbritannias hovedstad har vært en sammenhengende tradisjon siden 1947 som takk for den britiske innsatsen for Norge under andre verdenskrig.

De første desemberdagene i år har det vært en «snakkis» i britiske medier om hvor ribbet og utilpass årets norske julehilsen framstår.

Julegrana så friskere og fyldigere ut da ordfører Marianne Borgen var med på å felle treet i Østmarka. Trekyndige har pekt på at transporten fra Oslo til London kan ha tatt på.

Les hele saken

Latterliggjøres: - Norge hater oss

Britiske eksperter med klar beskjed: - Handle nå

Den britiske regjeringen advares mot å vente på ny kunnskap om omikron-varianten av coronaviruset, før de tar grep for å bremse smittespredningen. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisa, som henviser til kilder tett på pandemihåndteringen, heter det i anbefalingen til regjeringen at de må handle nå for å unngå en potensielt voldsom smittebølge.

Blant tiltakene som ifølge avisa er anbefalt, er en oppfordring til innføring av hjemmekontor fram til jul, for arbeidsplasser som har mulighet til det.

Fredag var det registrert 134 påviste omikron-tilfeller i Storbritannia. Ifølge WHO var varianten samme dag påvist i 38 land.

I sin risikorapport skriver Folkehelseinstituttet at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom. Resultatene av de første studiene av vaksinenes effektivitet ventes om noen uker.

Annonse
Pakistan: Tok selfies foran brennende lik
HER SKJEDDE DET: Fabrikksjefen ble drept på gata i Sialkot i Pakistan. Foto: Arif Ali, AFP / NTB.

Pakistan: Tok selfies foran brennende lik

Over 100 personer er pågrepet i Pakistan etter at en fabrikksjef fra Sri Lanka ble slått i hjel og satt fyr på av en gjeng som anklaget ham for blasfemi.

Mange av dem som var til stede, gjorde ingen forsøk på å skjule identiteten sin, og noen tok også selfies foran det brennende liket.

Statsminister Imran Khan kalte lørdag angrepet «en skammens dag for Pakistan», og sa at han har snakket med Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa om saken.

I Pakistan kan selv den minste antydning til fornærmelse av islam utløse protester og lynsjing.

Khan lover at de ansvarlige bak drapet kommer til å bli straffeforfulgt.

Hendelsen skjedde fredag i Sialkot, et distrikt som ligger i Punjab-provinsen. Der har lokalt politi sagt at det var spredt rykter om at Priyantha Diyawadana hadde revet ned en religiøs plakat og kastet den i en søppelbøtte.

Tok selfies med forbrent kropp
Tahir Ashrafi, en spesialrepresentant for statsminister Imran Khan i spørsmål om religiøs harmoni, bekrefter at over 100 personer er pågrepet. Han sier at ansatte på fabrikken, som lager sportsutstyr, hadde klaget over at Diyawadana var en svært streng sjef.

- Politi etterforsker denne saken fra ulike vinkler, blant annet fra et ståsted om at noen fabrikkarbeidere spilte et religiøst kort for å hevne seg på sjefen, sier Ashrafi, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Videoopptak delt i sosiale medier viser en gjeng som slår Priyantha Diyawadana, mens de roper slagord mot blasfemi. Andre opptak viser at kroppen hans settes fyr på, og en veltet bil som som skal ha tilhørt ham.

(NTB).