Annonse

Nyhetsstudio

Danmark: Vil innføre munnbind-krav

Den danske regjeringen ønsker å gjeninnføre krav om munnbind flere steder. Det melder dansk TV 2.

Regjeringen følger dermed helsemyndighetens anbefaling og vil torsdag søke støtte i Folketingets epidemiutvalg til å innføre restriksjonene.

Dersom regjeringen får sitt forslag vedtatt, vil det dermed bli krav om munnbind både i kollektivtransporten og i butikker. Det opplyser helseminister Magnus Heunicke på en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag ettermiddag.

Regjeringen vil også utvide bruken av coronapass. Blant annet ønsker de at dette skal tas i bruk på alle statlige arbeidsplasser og på ungdomsskoler. I tillegg ønsker de det innført i næringslivet, som hos frisører og tatovører, hvor det er tett kontakt mellom personer.

Ifølge Heunicke er også ønsket å redusere antall publikummere på innendørs- og utendørs arrangementer, fra henholdvis 200 til 100, og fra 2000 til 1000.

Annonse
Hver amerikaner kaster 130 kilo plast
MEST PLASTSØPPEL I USA: Det havner i havet - her fra stranda på Midway Atoll i Hawaii. Foto: Caleb Jones / AP / NTB.

Hver amerikaner kaster 130 kilo plast

USA kaster dobbelt så mye plastavfall som Kina og mer enn alle EU-landene til sammen, viser ny rapport. Enorme mengder havner i havet.

Hver amerikaner kaster årlig 130 kilo plastavfall, og i 2016 ble det kastet hele 42 millioner tonn i USA, ifølge en rapport om plastsøppel i verdenshavene, utarbeidet på oppdrag for Kongressen.

En gjennomsnittlig brite kaster til sammenligning 99 kilo plastavfall i året, mens en sørkoreaner kaster 88 kilo.

- Suksessen til det 20. århundres mirakeloppfinnelse av plast har også resultert i plastavfall hvor enn vi ser, sier Margaret Spring. Hun har ledet ekspertkomiteen som står bak rapporten « Reckoning with the U.S. Role in Global Ocean Plastic Waste ».

20-dobling
Mens det i 1966 ble produsert 20 millioner tonn plast i verden, ble det i 2015 produsert 20 ganger så mye, hele 381 millioner tonn.

Så å si alt plastavfall risikerer å havne i bekker, elver, innsjøer og havet. Avfallet blir med tiden brutt ned til mikropartikler som truer tusenvis av fiske- og dyrearter og som deretter finner veien tilbake til mennesker via maten vi spiser.

Rapporten anslår at 8 millioner tonn plastavfall hvert eneste år havner i verdenshavene.

(NTB).

Ishockeyklubb lager julaften for ensomme

Ishockeyens eliteserieklubb Sparta inviterer til julaften-feiring for ensomme i VIP-avdelingen i Sparta Amfi for tredje jul på rad, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

Det er plass til 35 julaften gjester.

I Oslo måtte tradisjonelle Alternativ Jul med 670 påmeldte så langt avlyse sin julaften lørdag for andre året på rad.

Primus motor Henning Holstad beklager avlysningen med de ferske coronarestriksjonene. 200 frivillige var klare til å gjenoppta den mer enn 50 år lange juletradisjonen, som de siste årene fram til pandemien har blitt avviklet i konferansesenteret i Folkets Hus.

Annonse
Sletter en million meldinger i døgnet
SVINDEL: En typisk svindel-SMS sendt til Dagbladets journalist nylig.

Sletter en million meldinger i døgnet

I disse dager mottar mange nordmenn SMS-er der de bes om å trykke på en lenke for å få ut en forsendelse - ofte signert «Posten». Men risikoen er stor for at du blir utsatt for et svindelforsøk.

I en artikkel Drammens Tidende (DT) i dag opplyser Telenor at de hvert døgn blokkerer rundt en million slike meldinger.

Fluboters hensikt er å få mottakeren til å trykke på lenken. Deretter blir man bedt om å laste ned en app eller fylle inn personopplysninger på ei nettside. Appen skanner så mobilen din for sensitive opplysninger - all informasjonen kan deretter brukes f.eks. til å stjele penger fra en av kontoene dine.

- Det er ikke farlig å trykke på lenken. Det er hva du foretar deg etter du har trykket på linken som er risikabelt. De som mottar disse bør ikke foreta seg noe, sier Telenors informasjonssjef Magnus Line til DT.

Les hele saken

Dette er bare svindel

Vil sende nytt juletre til London
FØR HOGST 16. OKTOBER: Londons juletre så friskere ut i Østmarka før Oslos ordfører Marianne Borgen, Storbritannias ambassadør i Norge , Richard Wood, og Lord Mayor of Westminster, Andrew Smith, satte i ga ng med fellingen. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Vil sende nytt juletre til London

I Oslo bystyre onsdag legger Høyre fram forslag om å sende nytt juletre til London, opplyser partiets gruppeleder Anne Haabeth Rygg til TV2 Nyhetskanalen.

Oslo-juletre til Trafalgar Square i Storbritannias hovedstad har vært en sammenhengende tradisjon siden 1947 som takk for den britiske innsatsen for Norge under andre verdenskrig.

De første desemberdagene i år har det vært en «snakkis» i britiske medier om hvor ribbet og utilpass årets norske julehilsen framstår.

Julegrana så friskere og fyldigere ut da ordfører Marianne Borgen var med på å felle treet i Østmarka. Trekyndige har pekt på at transporten fra Oslo til London kan ha tatt på.

Les hele saken

Latterliggjøres: - Norge hater oss

Annonse

Britiske eksperter med klar beskjed: - Handle nå

Den britiske regjeringen advares mot å vente på ny kunnskap om omikron-varianten av coronaviruset, før de tar grep for å bremse smittespredningen. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisa, som henviser til kilder tett på pandemihåndteringen, heter det i anbefalingen til regjeringen at de må handle nå for å unngå en potensielt voldsom smittebølge.

Blant tiltakene som ifølge avisa er anbefalt, er en oppfordring til innføring av hjemmekontor fram til jul, for arbeidsplasser som har mulighet til det.

Fredag var det registrert 134 påviste omikron-tilfeller i Storbritannia. Ifølge WHO var varianten samme dag påvist i 38 land.

I sin risikorapport skriver Folkehelseinstituttet at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom. Resultatene av de første studiene av vaksinenes effektivitet ventes om noen uker.