Annonse

Nyhetsstudio

Magdalena Andersson går av som statsminister i Sverige
Foto: Erik Simander /TT News Agency/ REUTERS/ NTB

Magdalena Andersson går av som statsminister i Sverige

Magdalena Andersson ber om å få gå av som statsminister i Sverige etter at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen.

Bare timer etter at Andersson ble godkjent av Riksdagen onsdag, ble budsjettet hennes nedstemt. I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra de opposisjonelle partiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Miljöpartiet vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett og forlot regjeringskoalisjonen.

- Hei og velkommen igjen. I morges ble jeg valgt til å danne en koalisjonsregjering med representanter for Miljøpartiet De Grønne og SV, sier Andersson på en pressekonferanse.

- Etter konstitusjonell praksis bør en koalisjonsregjering gå av dersom et parti går ut av regjeringen. Min vurdering er at dette også bør gjelde dersom man har fått ny statsminister men den nye regjeringen ikke har tiltrådt, fortsetter hun.

Anderssons ble godkjent som Sveriges 34. statsminister etter at Vänsterpartiet gikk med på å gi passiv støtte til henne i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1000 kroner i måneden.

Centerpartiets leder Annie Lööf hevdet da at Vänsterpartiet har fått for mye innflytelse og ville derfor ikke støtte regjeringens statsbudsjett.

(Dagbladet/NTB)

Annonse

Colombia og ELN-geriljaen enige om våpenhvile

Regjeringen i Colombia og den venstreorienterte ELN-geriljaen er enige om å innføre midlertidige våpenhvile, opplyser partene.

Geriljaen og myndighetene i Colombia har siden november forhandlet om en fredsavtale, og den tredje forhandlingsrunden har de siste dagene pågått i Cubas hovedstad Havanna.

Kunngjøringen om våpenhvile kom under en felles pressekonferanse fredag.

(NTB)

Annonse
Advarer om innstramming: - Presset situasjon
PRESSET: Oslo kommune advarer om at strenger tiltak vil innføres om vannforbruket fortsetter å øke. Her ved byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet

Advarer om innstramming: - Presset situasjon

Oslo kommune har fredag ettermiddag sendt ut en beskjed til innbyggerne om restriksjoner på vanning med hageslange og spreder.

- Oslo er nå i en presset situasjon for å ha nok vann til de viktigste tingene i våre liv - som til drikke, i matlaging, personlig hygiene, toalettspyling og renhold. Derfor må vi prioritere, skriver Vann- og avløpsetaten.

Vannforbruket har økt kraftig de siste dagene. Kommunen advarer i e-posten om at det kan bli aktuelt med enda strengere tiltak.

- Det blir i så fall forbud mot hagevanning og bilvask. Det har skjedd før, sier Jean-Yves Manum Gallardo, kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten i Oslo, til Dagbladet.

Han understreker at innbyggerne i Oslo har pleid å være flinke til å redusere forbruket når de får beskjed.

- Vi har god erfaring med direkte kommunikasjon med innbyggerne, sier han.

- Hva må til for at disse tiltakene innføres?

- Hvis forbruket skulle fortsette å øke, må vi innføre flere tiltak. Men vi håper restriksjonene har effekt, og at vi ikke trenger det.

Oslo kommer i beskjeden med følgende anmodning til innbyggerne.

- Bruk vannkanne til vanning av blomster og busker.

- Ikke klipp gresset for kort, lengre gress klarer seg bedre uten vanning.

- Sørg for at kraner utendørs ikke står og lekker.

- Vann helst om kvelden. Hvis du vanner i solskinn, fordamper det meste av vannet.

- Unngå å vaske bilen ofte

Annonse

Kvinne død etter trafikkulykke

En kvinne i 80-åra er død etter en trafikkulykke i Strand kommune i Rogaland.

Hennes pårørende er varslet, melder politiet i en pressemelding.

Kvinnen var passasjer i en bil som kjørte over en parkeringsplass og inn en fjellformasjon. Fører, en mann i samme alder, ble sendt til sykehuset.

- Trafikkulykken vil bli etterforsket videre for å forsøke å kartlegge årsaken til ulykken, melder politiet.

Annonse