Annonse

Nyhetsstudio

Raymond Johansen: - Skaper bekymring

Oslos byrådsleder Raymond Johansen møter pressen klokka 17.30.

Johansen forteller at smittetallene i forrige uke, som var de nest høyeste så langt i pandemien, skaper bekymring.

- Vi står i en helt annen situasjon enn tidligere, med 90 prosent vaksinedekning blant den voksne befolkningen, sier han.

- Men vi må kombinere et åpent samfunn med nødvendige tiltak for å holde kontroll over situasjonen. I dag ber jeg Oslofolk igjen om å trå til for å bremse smittestigningen, først og fremst gjennom å følge de generelle, nasjonale smittevernrådene.

Han oppfordrer Oslofolk til å bruke munnbind i butikker, på kjøpesentre, på kollektivtrafikken og i taxi.

- Det viktigste er masetesting av 5.-10.-klasser. Vi har et stort trykk på vaksinering.

Han forteller at kommunen også er klar for å utvide massetestingen på skolene hvis situasjonen krever det.

- Mitt klare mål er å holde Oslo åpent, nettopp derfor må vi holde kontroll over situasjonen. Trår vi alle til en gang til, kan vi unngå en situasjon med mer inngripende tiltak med større negative konsekvenser.

Annonse
Sletter en million meldinger i døgnet
SVINDEL: En typisk svindel-SMS sendt til Dagbladets journalist nylig.

Sletter en million meldinger i døgnet

I disse dager mottar mange nordmenn SMS-er der de bes om å trykke på en lenke for å få ut en forsendelse - ofte signert «Posten». Men risikoen er stor for at du blir utsatt for et svindelforsøk.

I en artikkel Drammens Tidende (DT) i dag opplyser Telenor at de hvert døgn blokkerer rundt en million slike meldinger.

Fluboters hensikt er å få mottakeren til å trykke på lenken. Deretter blir man bedt om å laste ned en app eller fylle inn personopplysninger på ei nettside. Appen skanner så mobilen din for sensitive opplysninger - all informasjonen kan deretter brukes f.eks. til å stjele penger fra en av kontoene dine.

- Det er ikke farlig å trykke på lenken. Det er hva du foretar deg etter du har trykket på linken som er risikabelt. De som mottar disse bør ikke foreta seg noe, sier Telenors informasjonssjef Magnus Line til DT.

Les hele saken

Dette er bare svindel

Vil sende nytt juletre til London
FØR HOGST 16. OKTOBER: Londons juletre så friskere ut i Østmarka før Oslos ordfører Marianne Borgen, Storbritannias ambassadør i Norge , Richard Wood, og Lord Mayor of Westminster, Andrew Smith, satte i ga ng med fellingen. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Vil sende nytt juletre til London

I Oslo bystyre onsdag legger Høyre fram forslag om å sende nytt juletre til London, opplyser partiets gruppeleder Anne Haabeth Rygg til TV2 Nyhetskanalen.

Oslo-juletre til Trafalgar Square i Storbritannias hovedstad har vært en sammenhengende tradisjon siden 1947 som takk for den britiske innsatsen for Norge under andre verdenskrig.

De første desemberdagene i år har det vært en «snakkis» i britiske medier om hvor ribbet og utilpass årets norske julehilsen framstår.

Julegrana så friskere og fyldigere ut da ordfører Marianne Borgen var med på å felle treet i Østmarka. Trekyndige har pekt på at transporten fra Oslo til London kan ha tatt på.

Les hele saken

Latterliggjøres: - Norge hater oss

Annonse

Britiske eksperter med klar beskjed: - Handle nå

Den britiske regjeringen advares mot å vente på ny kunnskap om omikron-varianten av coronaviruset, før de tar grep for å bremse smittespredningen. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisa, som henviser til kilder tett på pandemihåndteringen, heter det i anbefalingen til regjeringen at de må handle nå for å unngå en potensielt voldsom smittebølge.

Blant tiltakene som ifølge avisa er anbefalt, er en oppfordring til innføring av hjemmekontor fram til jul, for arbeidsplasser som har mulighet til det.

Fredag var det registrert 134 påviste omikron-tilfeller i Storbritannia. Ifølge WHO var varianten samme dag påvist i 38 land.

I sin risikorapport skriver Folkehelseinstituttet at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom. Resultatene av de første studiene av vaksinenes effektivitet ventes om noen uker.

Pakistan: Tok selfies foran brennende lik
HER SKJEDDE DET: Fabrikksjefen ble drept på gata i Sialkot i Pakistan. Foto: Arif Ali, AFP / NTB.

Pakistan: Tok selfies foran brennende lik

Over 100 personer er pågrepet i Pakistan etter at en fabrikksjef fra Sri Lanka ble slått i hjel og satt fyr på av en gjeng som anklaget ham for blasfemi.

Mange av dem som var til stede, gjorde ingen forsøk på å skjule identiteten sin, og noen tok også selfies foran det brennende liket.

Statsminister Imran Khan kalte lørdag angrepet «en skammens dag for Pakistan», og sa at han har snakket med Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa om saken.

I Pakistan kan selv den minste antydning til fornærmelse av islam utløse protester og lynsjing.

Khan lover at de ansvarlige bak drapet kommer til å bli straffeforfulgt.

Hendelsen skjedde fredag i Sialkot, et distrikt som ligger i Punjab-provinsen. Der har lokalt politi sagt at det var spredt rykter om at Priyantha Diyawadana hadde revet ned en religiøs plakat og kastet den i en søppelbøtte.

Tok selfies med forbrent kropp
Tahir Ashrafi, en spesialrepresentant for statsminister Imran Khan i spørsmål om religiøs harmoni, bekrefter at over 100 personer er pågrepet. Han sier at ansatte på fabrikken, som lager sportsutstyr, hadde klaget over at Diyawadana var en svært streng sjef.

- Politi etterforsker denne saken fra ulike vinkler, blant annet fra et ståsted om at noen fabrikkarbeidere spilte et religiøst kort for å hevne seg på sjefen, sier Ashrafi, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Videoopptak delt i sosiale medier viser en gjeng som slår Priyantha Diyawadana, mens de roper slagord mot blasfemi. Andre opptak viser at kroppen hans settes fyr på, og en veltet bil som som skal ha tilhørt ham.

(NTB).

Annonse

Kniv og slagvåpen ved alvorlig vold i Sarpsborg

Politiet i Øst rykket søndag morgen ut til Sarpsborg, etter melding om en alvorlig voldshendelse ved Sparta Amfi.

- To personer er skadd og fraktet til sykehuset på Kalnes med skader. Politiet hadde ved 08.20-tiden ikke oversikt over hvordan alvorlig de to er skadd.

To personer er pågrepet.

Operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt opplyser til NRK ved 09-tiden at det er brukt kniv og slagvåpen - planker og trolig jernstang.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 04.56.

- Vi fikk melding om hendelsen klokka 4.56. Enten fra et vitne eller en av de involverte, det er vi ikke helt sikre på ennå, sier operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til NTB.


- Men det kan bli flere når vi får oversikt over det som er skjedd. Vi kan ikke si så mye mer nå. Etterforskningen er i en innledningsfase og vi vil komme med flere opplysninger utover formiddagen søndag, sier Sandberg.

Her du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no