Annonse

Nyhetsstudio

Svarer på Bergen-utspill

Onsdag tok assisterende smittevernvoerlege Kjell Haug og helsebyråd (onsdag kveld avgått sammen med Bergen-byrådet, red. anm.) Beate Husa (KrF) i Bergen kommune til orde for ny nasjonal vurdering og tydeligere kommunikasjon rundt tiltaksnivå i kommunene fra nasjonale myndigheter.

- Jeg savner nå en tydeligere strategi og en tydeligere kommunikasjon fra nasjonale myndigheter. I den bør det blant annet framkomme om regjeringen mener kommuner kan ta i bruk så kraftige grep som er tatt tidligere i pandemien når vi er i denne fasen med mange vaksinert, skrev Husa i en e-post til Dagbladet.

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet svarer Husa og Haug i en e-post til Dagbladet.

- Vi følger situasjonen tett og har innført krav til uvaksinerte nærkontakter om å teste seg og skjerpede innreisetiltak. Fra natt til fredag 26. november må alle som hovedregel registrere innreise til Norge. Videre må uvaksinerte ha attest for at de har testet negativt i løpet av 24 timer før ankomst, skriver han.

Uvaksinerte må dessuten som hovedregel teste seg ved innreise uavhengig av hvilket land de reiser fra.

- Ytterligere regionale og nasjonale tiltak blir løpende vurdert, og regjeringen er i tett kontakt med Helsedirektoratet og FHI for å få faglige råd omkring dette. Lokalt mener vi det er kommunene som best kjenner situasjonen og kan innføre tiltak der det er nødvendig.

Han viser til at Folkehelseinstituttet har utarbeidet en håndbok for kommuneoverleger som oppdateres fortløpende.

- Denne kan være et godt hjelpemiddel når ulike tiltak vurderes. Kommunene kan også få råd og veiledning direkte fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Vi har for øvrig gitt kommuner med smitteverntiltak muligheten til å lokal bruk av coronasertifikat, skriver han, og konkluderer:

- Når det gjelder regjeringens strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien så er den til vurdering, og dette arbeidet vil være klart om kort tid.


Les hele saken

- Omtrent nådd smertegrensen

Annonse

Alvorlig skadd etter påkjørsel

To personer er skadd, en av dem alvorlig, etter å ha blitt påkjørt i Ålesund onsdag.

Det er ikke kjent hvordan ulykken skjedde, men operasjonsleder Leif Arne Mork i Møre og Romsdal politidistrikt sier til NTB at de to ble påkjørt da de krysset veien i en 50-sone.

Personene, som er voksne, er fraktet til sykehus. Den ene beskrives som alvorlig skadd.

Mork sier at de har kontakt med bilføreren, og at de gjennomfører avhør av vedkommende. Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.19.


(NTB)

Bekrefter omikron på Oslo-skole - ber 700 elever teste seg

Det er påvist et tilfelle av omikron-varianten ved Grefsen skole i Oslo. Det bekrefter bydelsoverlege i bydel Vestre Aker, Tom Berner Sundar overfor TV 2.

Alle 700 elever blir nå oppfordret til å teste seg.

Sundar opplyser til TV 2 at det er en ansatt på skolen som har testet positivt. Sporingsarbeidet er fremdeles noe uoversiktlig, ifølge bydelsoverlegen, som understreker at smittevernteamet har et godt samarbeid med skoleledelsen.

- Alle elevene har blitt oppfordret til å teste seg. Mange har gjort det i dag, og flere vil nok teste seg i morgen. Derfor kan vi ikke utelukke at det kommer flere omikron-tilfeller de neste dagene, sier Sundar til kanalen.

Skolen har bedt elever på 1.trinn om å holde seg hjemme, og skolen tilbyr nå digital undervisning de neste dagene.

Dagbladet har vært i kontakt med rektor ved skolen, Are Enger. Han henviser til Sundar for ytterlige kommentarer om håndtering og tiltak som nå settes inn.

Annonse

Nye restriksjoner i Storbritannia

Over halvparten av de 568 bekreftede tilfellene av omikron i Storbritannia har blitt påvist hos mennesker som har fått to doser av coronavaksinen, ifølge helsemyndighetene. På toppen av det kommer allerede høye smittetall. Nå innføres nye restriksjoner.

- Vi vil gjeninnføre rådet om å jobbe hjemmefra fra og med mandag, innleder statsminister Boris Johnson.

I tillegg blir det nå pålagt med munnbind på de fleste offentlige steder. Dette innebærer blant annet konserter, teater liknende, men ikke hvor det er upraktisk - som steder der det serveres mat og drikke, trenes eller synges.

Innenlands coronapass vil også kreves for å komme inn på nattklubber eller store utesteder hvor mange mennesker samles. Blant annet vil dette gjelde innendørsarrangement med mer enn 500 mennesker og utendørs med mer enn 4000 mennesker.

- Vi vil også innføre daglige tester for nærkontakter i stedet for isolasjon, sier Johnson, som understreker at vaksine fremdeles er det viktigste tiltaket for å hindre smittespredning.

Nå reduseres også tidsvinduet mellom andre og tredje dose til tre måneder i Storbritannia. I tillegg får alle over 40 år tilbud om en såkalt boosterdose. Statsministeren ber, i likhet med statsledere over hele Europa, innstendig om at alle nå tar vaksinen.

Døde etter ATV-ulykke

Onsdag kveld melder Øst politidistrikt om en alvorlig ulykke med en ATV i Nes kommune.

Klokka 18.41 skriver politiet at det dreier seg om en singelulykke.

- To på ATV kjørt ut, skriver politiet.

Klokka 19.39 bekrefter politiet at den 19 år gamle føreren er omkommet. De pårørende er varslet.

Annonse

Besøksstopp på utesteder og stopp i salg av alkohol

Danmark legger onsdag kveld fram en rekke restriksjoner for å stoppe smitten av corona. Danmarks statsminister Mette Frederiksen legger fram tiltakene som gjelder fra fredag.

Utelivet tvinges nå til å stenge ned på nattestid. Nå blir det blant annet besøksstopp på utesteder og forbud mot salg av alkohol i butikker mellom midnatt og klokka 05 i Danmark.

I tillegg blir det tidlig juleferie for mange elever. Danske grunnskoleelever blir sendt hjem fra 15. desember til 5. januar.

Munnbind blir igjen påbudt så lenge man er stående på restauranter og serveringssteder. Det anbefales på det sterkeste å avlyse alle større sosiale arrangementer resten av året - også i jula.

Også konserter og liknende får restriksjoner - maks 50 personer kan nå delta på slike arrangementer.

Omikron kom til Danmark for ti dager siden. Onsdag er over 500 tilfeller bekreftet.

- Vi mener likevel det fremdeles er mulig å holde store deler av samfunnet åpent. Disse tiltakene skal hjelpe oss med å unngå en ny og omfattende nedstengning, sier Frederiksen.