Annonse

Nyhetsstudio

Verste migrantulykken i kanalen mellom Storbritannia og Frankrike
Foto: NTB

Verste migrantulykken i kanalen mellom Storbritannia og Frankrike

Mins 27 båtmigranter druknet i kanalen mellom Frankrike og Storbritannia da de prøvde å krysse kanalen natt til torsdag.

Av de 34 personene som var om bord på båten var det bare sju personer som overlevde, ifølge The Guardian.

To av de overlevende kjemper fortsatt for livet på intensivavdelingen.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon uttaler at dette er den mest fatale migrasjonsulykken i kanalen mellom Frankrike og Storbritannia siden man begynte å registrere slike dødsfall i 2014.

Statsministerne i de to landene, Emmanuel Macron og Boris Johnson, har nå blitt enige om å samarbeide i søket etter personer med å sende kystvakter fra begge landene langs kanalen.

Likevel legger de to landene skylden for migrantulykken over på hverandre.

Johnson mener, ifølge The Guardian, at ulykken viser at de franske myndighetene ikke har lagt inn nok arbeid for å patruljere strendende deres.

- Det har vært vanskelig å få samarbeidspartnerne våre, og spesielt de franske, til å gjøre ting på en måte som vi mener er nødvendige i denne situasjonen. Jeg forstår de vanskelighetene alle land sitter med, men nå ønsker vi å gjøre mer sammen - det er tilbudet vi kommer med, sier Johnson, ifølge avisa.

Frankrike har tidligere avvist tilbud fra Storbritannia om å motta hjelp med grensekontrollen, i frykt for å miste nasjonal suverenitet, opplyser migrasjonsministeren i Storbritannia, Tom Pursglove, til avisa.

Borgermesteren i havnebyen Calais, Natacha Bouchart, legger skylden på britene, fordi hun mener at Johnson ikke tar nok ansvar.

- Det er den britiske regjeringen sin skyld. Jeg mener at Boris Johnson har bestemt seg for å legge all skylden på Frankrike det siste halvannet året, sier hun ifølge franske medier.

Macron har imidlertid bedt om et hastemøte med utenriksministerne i Europa for flere midler til EUs grensekontrollsselskap, Frontex.

- Frankrike vil ikke la kanalen bli en gravplass, sier Macron.

Den franske innenriksministeren, Gérald Darmanin, har tatt til orde for at Storbritannia også må respondere.

Annonse

Alvorlig skadd etter påkjørsel

To personer er skadd, en av dem alvorlig, etter å ha blitt påkjørt i Ålesund onsdag.

Det er ikke kjent hvordan ulykken skjedde, men operasjonsleder Leif Arne Mork i Møre og Romsdal politidistrikt sier til NTB at de to ble påkjørt da de krysset veien i en 50-sone.

Personene, som er voksne, er fraktet til sykehus. Den ene beskrives som alvorlig skadd.

Mork sier at de har kontakt med bilføreren, og at de gjennomfører avhør av vedkommende. Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.19.


(NTB)

Bekrefter omikron på Oslo-skole - ber 700 elever teste seg

Det er påvist et tilfelle av omikron-varianten ved Grefsen skole i Oslo. Det bekrefter bydelsoverlege i bydel Vestre Aker, Tom Berner Sundar overfor TV 2.

Alle 700 elever blir nå oppfordret til å teste seg.

Sundar opplyser til TV 2 at det er en ansatt på skolen som har testet positivt. Sporingsarbeidet er fremdeles noe uoversiktlig, ifølge bydelsoverlegen, som understreker at smittevernteamet har et godt samarbeid med skoleledelsen.

- Alle elevene har blitt oppfordret til å teste seg. Mange har gjort det i dag, og flere vil nok teste seg i morgen. Derfor kan vi ikke utelukke at det kommer flere omikron-tilfeller de neste dagene, sier Sundar til kanalen.

Skolen har bedt elever på 1.trinn om å holde seg hjemme, og skolen tilbyr nå digital undervisning de neste dagene.

Dagbladet har vært i kontakt med rektor ved skolen, Are Enger. Han henviser til Sundar for ytterlige kommentarer om håndtering og tiltak som nå settes inn.

Annonse

Nye restriksjoner i Storbritannia

Over halvparten av de 568 bekreftede tilfellene av omikron i Storbritannia har blitt påvist hos mennesker som har fått to doser av coronavaksinen, ifølge helsemyndighetene. På toppen av det kommer allerede høye smittetall. Nå innføres nye restriksjoner.

- Vi vil gjeninnføre rådet om å jobbe hjemmefra fra og med mandag, innleder statsminister Boris Johnson.

I tillegg blir det nå pålagt med munnbind på de fleste offentlige steder. Dette innebærer blant annet konserter, teater liknende, men ikke hvor det er upraktisk - som steder der det serveres mat og drikke, trenes eller synges.

Innenlands coronapass vil også kreves for å komme inn på nattklubber eller store utesteder hvor mange mennesker samles. Blant annet vil dette gjelde innendørsarrangement med mer enn 500 mennesker og utendørs med mer enn 4000 mennesker.

- Vi vil også innføre daglige tester for nærkontakter i stedet for isolasjon, sier Johnson, som understreker at vaksine fremdeles er det viktigste tiltaket for å hindre smittespredning.

Nå reduseres også tidsvinduet mellom andre og tredje dose til tre måneder i Storbritannia. I tillegg får alle over 40 år tilbud om en såkalt boosterdose. Statsministeren ber, i likhet med statsledere over hele Europa, innstendig om at alle nå tar vaksinen.

Døde etter ATV-ulykke

Onsdag kveld melder Øst politidistrikt om en alvorlig ulykke med en ATV i Nes kommune.

Klokka 18.41 skriver politiet at det dreier seg om en singelulykke.

- To på ATV kjørt ut, skriver politiet.

Klokka 19.39 bekrefter politiet at den 19 år gamle føreren er omkommet. De pårørende er varslet.

Annonse

Besøksstopp på utesteder og stopp i salg av alkohol

Danmark legger onsdag kveld fram en rekke restriksjoner for å stoppe smitten av corona. Danmarks statsminister Mette Frederiksen legger fram tiltakene som gjelder fra fredag.

Utelivet tvinges nå til å stenge ned på nattestid. Nå blir det blant annet besøksstopp på utesteder og forbud mot salg av alkohol i butikker mellom midnatt og klokka 05 i Danmark.

I tillegg blir det tidlig juleferie for mange elever. Danske grunnskoleelever blir sendt hjem fra 15. desember til 5. januar.

Munnbind blir igjen påbudt så lenge man er stående på restauranter og serveringssteder. Det anbefales på det sterkeste å avlyse alle større sosiale arrangementer resten av året - også i jula.

Også konserter og liknende får restriksjoner - maks 50 personer kan nå delta på slike arrangementer.

Omikron kom til Danmark for ti dager siden. Onsdag er over 500 tilfeller bekreftet.

- Vi mener likevel det fremdeles er mulig å holde store deler av samfunnet åpent. Disse tiltakene skal hjelpe oss med å unngå en ny og omfattende nedstengning, sier Frederiksen.