Annonse

Nyhetsstudio

Trondheim: Munnbind og 154 nye smittede

Det er registrert 154 nye coronatilfeller i Trondheim det siste døgnet. Det er 21 færre enn dagen før.

66 av de nye registrerte smittede er under 20 år, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Onsdag strammet kommunen inn og innførte påbud om bruk av munnbind på kollektivreiser med buss og i butikker og kjøpesentre der man ikke kan holde minst én meters avstand til andre.

Påbudet skal også gjelde på legesentre og legevakt.

(NTB).

Annonse
Stoltenberg: – Vi bør være bekymret
OMICRON: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier at det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Stoltenberg: – Vi bør være bekymret

Det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omicron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg til NRK.

Foreløpig vet vi for lite om virusvarianten, sier hun.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, kanskje vesentlig mer smittsom. Det er usikkert hvorvidt den gir alvorlig sykdom og hvordan vaksinene virker.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

(©NTB)

Mann dømt etter å ha skutt kvinne gjennom dør
DØMT: Mannen må i tillegg til fengselsstraffen betale den rumenske kvinnen 150.000 kroner i oppreising, og nærmere 50.000 kroner for å erstatte et brystimplantat.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Mann dømt etter å ha skutt kvinne gjennom dør

En 24 år gammel mann er i Buskerud tingrett dømt til seks og et halvt års fengsel for drapsforsøk på en kvinne natt til 1. januar i år.

Motivet for ugjerningen var ifølge mannen at han følte seg svindlet etter å ha kjøpt seksuelle tjenester av kvinnen, skriver Drammens Tidende.

Nødetatene fikk natt til 1. januar melding om at det ble avfyrt skudd mot en leilighet i Tordenskiolds gate rundt klokken 5 på morgenen. Et par timer senere ble en mann i 20-årene pågrepet etter at han ringte til politiet og meldt seg.

Mannen skjøt fem skudd gjennom døren til leiligheten, og en rumensk kvinne i 40-årene ble truffet av ett av skuddene og ble liggende på sykehus i en uke etterpå. Retten mener det er rene tilfeldigheter og flaks at kvinnen ikke ble drept.

– All den tid han skjøt med hagle på kloss hold var han også bevisst på at han sikkert eller mest sannsynlig kom til å drepe. Det er kun tilfeldig at forsøket ikke ble fullbyrdet, heter det i dommen.

Mannen må i tillegg til fengselsstraffen betale den rumenske kvinnen 150.000 kroner i oppreising, og nærmere 50.000 kroner for å erstatte et brystimplantat.

Mannens forsvarer, Martin Smith, sier til Drammens Tidende at hans klient mener det var feil å dømme ham for drapsforsøk og han vil vurdere en anke.

– Han holdt det ikke sannsynlig at noen kunne bli drept, i og med at han skjøt gjennom en lukket dør, sier Smith.

(©NTB)

Annonse

Japan stenger grensene igjen

Japan gjeninnfører den strenge grensekontrollen og nekter alle utenlandske tilreisende adgang på grunn av den nye coronavarianten omicron.

De skjerpede innreisereglene som ble kunngjort mandag, kommer få uker etter at reglene ble lempet på.

– Vi vil forby innreise for utlendinger fra hele verden fra og med 30. november, sa statsminister Fumio Kishida på en pressekonferanse.

Avgjørelsen setter til side ordningen som åpnet for at forretningsreisende på korte besøk, utenlandske studenter og arbeidere fikk komme inn i landet.

Japan innførte i helgen karantenekrav for reisende fra Sør-Afrika og åtte andre land. Mandag opplyste Kishida at det også innføres karantenekrav for reisende fra 14 land der virusvarianten er oppdaget.

I forrige uke kunngjorde Filippinene at de ville åpne grensene for turister, men på grunn av omicronvarianten blir denne avgjørelsen midlertidig stanset.

Turister skulle få slippe inn fra 1. desember, men risikoen for å slippe inn den nye varianten i et land der mesteparten av befolkningen er uvaksinert, førte til at helsemyndighetene snudde.

Turisme er en viktig næring for den filippinske økonomien og utgjorde nær 13 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2019. Den gang var det nærmere åtte millioner turister som besøkte landet. I fjor falt tallene til 5,4 prosent av BNP og 1,48 millioner turister.

Drøyt en tredel av Filippinenes 110 millioner innbyggere er vaksinert.

(NTB)

Morgennytt

- Kunne tiltalt Trump i morgen
Donald Trumps tidligere advokat og fikser, Michael Cohen, mener påtalemyndigheten i New York allerede har mer enn nok til å tiltale den tidligere presidenten og få en domfellelse.

Nederland: Par rømte fra karantenehotell - pågrepet
Nederlandsk politi pågrep søndag et par som rømte fra et karantenehotell og forsøkte å fly fra Amsterdam. En av dem hadde nylig testet positivt for covid-19.

1721 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 1.721 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 251 flere enn samme dag i forrige uke.

Annonse

Oslo: 467 nye coronasmittede

Det er registrert 467 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 121 flere enn samme dag forrige uke og 118 flere enn lørdag.

Det viser tall fra Oslo kommune. De siste to ukene er det i snitt registrert 482 smittede per dag, til sammen 6909 personer.

Tallene viser at en tredel av de smittede de siste to ukene er i aldersgruppen opp til 20 år. En tredel er mellom 20 og 39 år gamle og en tredel er 40 eller eldre.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 1855 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Alna og Bjerke bydel med henholdsvis 1237 og 1194.

Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

(NTB)