Annonse

Nyhetsstudio

Farida-saken avvist i Menneskerettsdomstolen

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har avvist klagen på Høyesteretts avgjørelse om å ikke la Farida Mushini komme tilbake til Norge.

Familien klaget inn Høyesteretts avgjørelse for EMD, men torsdag opplyser støttegruppa at domstolen har avvist klagen.

- Det var en tung beskjed å få og ikke minst å formidle til familien etter mange måneder med håp og venting, sier Merethe Engen Enerstvedt i støttegruppa i en pressemelding.

- Familien og vi er enormt skuffet over avvisningen. Vi hadde håpet på en grundig behandling da vi mener saken fortjener det, men vi må forholde oss til beslutningen. Frustrerende er det også at avvisningen blir gitt av enedommer alene og helt uten begrunnelse, sier hun.

Fokus videre for støttegruppa blir å støtte familien best mulig i hverdagen i påvente av avklaringen om de får flyktningstatus i Tyrkia eller ikke.

Familien dro tidligere i år fra Afghanistan til Tyrkia og søkte asyl der.

(NTB)

Annonse
Nye tips og avhør i Vålnes-saken
SAVNET: Per Vålnes (50) forsvant i 2011. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB

Nye tips og avhør i Vålnes-saken

Politiet har mottatt et 20-tall tips i forbindelse med NRK-dokumentarserien «Vålnes-saken». Det opplyser etterforskningsleder Katrine Grimnes til Dagbladet.

Serien hadde sin siste episode 28. november. Nå jobber politiet med å gjennomgå tipsene som har kommet inn og planlegger nye avhør.

- Det er gjennomført og vil bli gjennomført nye vitneavhør på bakgrunn av tipsene. Vi er ikke noe nærmere målet om en oppklaring, men det har kommet inn en del tips også etter siste episode, sier Grimnes.

Hun legger til at ingen av tipsene har inneholdt informasjon om hvor Per Vålnes, som har vært savnet siden 2011, skal befinne seg.

- Noen av tipsene er mer interessante enn andre, men ingen har kommet med opplysninger om hvor han er. Nå vil vi ta nye avhør i løpet av kort tid. Hovedsakelig er det avhør av tipsere, men det er også mulig det vil bli ytterligere etterforskningsskritt som følge av disse. Noe mer konkret enn det kan jeg ikke være nå, sier Grimnes.

Vålnes' tidligere samboer ble tidlig i saken pågrepet og siktet for å sammen med sin mann og fire andre ha drept 50-åringen. Tre av dem ble raskt sjekket ut av saken, mens ekteparet og en venn av dem satt varetektsfengslet i over 400 dager. Da ble siktelsen mot de tre henlagt på bevisets stilling.

Ifølge etterforskningslederen er det per nå ingen konkrete planer om nye avhør av de tidligere siktede i saken.

- Det er to personer hos politiet som nå jobber med å gjennomgå tipsene. Dette vil nok pågå gram til nyttår, så får vi se hvilke videre etterforskningsskritt det fører til, sier Grimnes.

Les hele saken

Nye tips i Vålnes-saken

Politimann bøtelagt for søk i politiregister

Spesialenheten er ferdig med sin etterforskning etter at en politimann ble anmeldt for utilbørlig opptreden og urettmessig søk i politiets registre.

Dette skriver Spesialenheten i en pressemelding mandag.

Politimannen skal ha møtt en annen person på et nettforum i 2015, hvor den andre parten anmeldte politimannen for hensynsløs adferd.

Saken ble først henlagt etter bevisets stilling 20. august 2020, men deretter oversendt til Spesialenheten etter mistanke om straffbar tjenestefeil etter registersøk i politiets database.

Senere innhentede loggutskrifter viste at politimannen søkte på den andre personen i 2015 og 2018, og at det ikke var tjenstlig grunn til det.

Politimannen erkjente straffeskyld for, at han som polititjenesteperson, søkte og leste opplysninger om den andre parten, i politiets etterretningsregister Indicia 1. september 2018.

- Spesialenheten mente at det utgjorde et grovt brudd på en tjenesteplikt og ila personen et forelegg på bot, står det videre i pressemeldingen.

På spørsmålet om hensynsløs opptreden, mente Spesialenheten at det ikke var bevismessige holdepunkter og henla den delen av saken etter bevisets stilling.

Annonse

Person funnet død i Trondheim

Mandag ettermiddag opplyser Trøndelag politidistrikt at en person har blitt funnet død i en demning nedenfor Nedre Leirfoss, som er en foss i Nidelva i Trondheim kommune.

Foreløpig er det ukjent for politiet hvem personen er og hva som har skjedd.

Det var omkring klokka 13.00 mandag at politiet opplyste at nødetatene hadde rykket ut til Nedre Leirfoss i Nidelva. Dette etter at en person hadde blitt observert i vannet nedenfor demningen.

I forbindelse med aksjonen er veien forbi Fossestua stengt.

Omkommet person funnet etter brann

En omkommet person er funnet etter en brann i Alver kommune i Vestland.

Det opplyser Kjell Idar Vangberg, politistasjonssjef i Nordhordland like etter klokken 13, ifølge Bergen Tidende.

En kvinne var savnet etter brannen som oppstod søndag.

Pårørende til kvinnen som bodde på adressen er varslet om at det er funnet en omkommet person.

Den omkomne ble hentet ut mandag etter at krimteknikkere var på plass ved tomannsboligen.

På en pressemelding fra Vest politidistrikt skriver politiet at personen ikke er identifisert, men at det antas være den savnede.


Annonse

250 coronasmittede innlagt på sykehus

Mandag var 250 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 29 pasienter fra fredag.

38 av pasientene får respiratorbehandling, og 58 ligger på intensivavdeling.

Det er én flere på respirator og fire færre på intensivavdeling enn fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

149 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 36 er innlagt i Helse Midt-Norge, 36 er innlagt i Helse vest, og 29 er innlagt i Helse nord.

38 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, åtte er innlagt hos Helse nord, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og fem er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 260.921 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(©NTB)