Annonse

Nyhetsstudio

Forvirring rundt smittetall: - Teknisk feil

Den 24. november ble det registrert 4575 smittetilfeller i Norge. Det er det høyeste antall registrerte smittetilfeller på et døgn, men forklaringen på rekorden ligger i et etterslep på registreringer.

Det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) overfor Dagbladet.

Antall registrerte tilfeller 24. november er unormalt høyt grunnet en teknisk feil. Feilen oppsto 23. november og er nå løst, opplyser FHI overfor Dagbladet.

På grunn av driftsproblemer hos Norsk helsenett ble det registrert et uvanlig lavt antall coronatilfeller den 23. november.

Derfor ble flere av smittetallene fra den 23. november inkludert i smittetallene for 24. november.

Annonse

Magdalena Andersson blir Sveriges statsminister

For andre gang på få dager er Magdalena Andersson (S) valgt til statsminister i Sverige.

Hank von Helvete begraves 9. desember
Foto: Espen Solli

Hank von Helvete begraves 9. desember

Det skriver begravelselsbyrået i en pressemelding, etter familiens ønske. Seremonien finner sted i Lillestrøm kirke klokka 12.

Annonse

Fortsatt uavklart i Bergen

Mandag ettermiddag opplyser Bergen kommune i en pressemelding at situasjonen knyttet til nytt byråd i Bergen fortsatt er uavklart.

- I samtaler sist uke og tidligere i dag har flere partier signalisert sitt standpunkt, men i sum er det parlamentariske grunnlaget for et nytt byråd fortsatt uavklart, sier ordfører Rune Bakervik.

- Derfor er det også uavklart hvem jeg som ordfører skal peke på for å starte sonderinger og forhandlinger med sikte på å danne et nytt byråd, sier Bakervik videre.

Det opplyses i pressemeldingen at gruppelederne i partiene har hatt frist til mandag klokka 11.00 for å komme med sine tilbakemeldinger om hvem de vil peke på som ny byrådsleder.

- På bakgrunn av dette mener jeg som ordfører at det er riktig at vi tar oss noe mer tid til å avklare. Jeg ønsker en avklaring så raskt som mulig, senest innen utgangen av uken, sier Bakervik.

Nye tips og avhør i Vålnes-saken

Politiet har mottatt et 20-tall tips i forbindelse med NRK-dokumentarserien «Vålnes-saken». Det opplyser etterforskningsleder Katrine Grimnes til Dagbladet.

Serien hadde sin siste episode 28. november. Nå jobber politiet med å gjennomgå tipsene som har kommet inn og planlegger nye avhør.

- Det er gjennomført og vil bli gjennomført nye vitneavhør på bakgrunn av tipsene. Vi er ikke noe nærmere målet om en oppklaring, men det har kommet inn en del tips også etter siste episode, sier Grimnes.

Hun legger til at ingen av tipsene har inneholdt informasjon om hvor Per Vålnes, som har vært savnet fra Balsfjord siden 2011, skal befinne seg. Etterforskningen etter Vålnes' forsvinning er blant de mest omfattende som er gjennomført i Troms politidistrikt. Blant annet brukte politiet 20 millioner kroner på å grave opp og søke i grunnen under Vollan gjestestue i Nordkjosbotn. Så seint som i 2019 gjennomførte politiet søk med drone og på bakken, blant annet i Lavangsdalen.

- Noen av tipsene vi har fått er mer interessante enn andre, men ingen har kommet med opplysninger om hvor han er. Nå vil vi ta nye avhør i løpet av kort tid. Hovedsakelig er det avhør av tipsere, men det er også mulig det vil bli ytterligere etterforskningsskritt som følge av disse. Noe mer konkret enn det kan jeg ikke være nå, sier Grimnes.

Vålnes' tidligere samboer ble tidlig i saken pågrepet og siktet for å sammen med sin mann og fire andre ha drept 50-åringen. Tre av dem ble raskt sjekket ut av saken, mens ekteparet og en venn av dem satt varetektsfengslet i over 400 dager. Da ble siktelsen mot de tre henlagt på bevisets stilling.

Ifølge etterforskningslederen er det per nå ingen konkrete planer om nye avhør av de tidligere siktede i saken.

- Det er to personer hos politiet som nå jobber med å gjennomgå tipsene. Dette vil nok pågå gram til nyttår, så får vi se hvilke videre etterforskningsskritt det fører til, sier Grimnes.

Nye tips og avhør i Vålnes-saken
SAVNET: Per Vålnes (50) forsvant i 2011. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB

Les hele saken

Nye tips i Vålnes-saken

Annonse

Politimann bøtelagt for søk i politiregister

Spesialenheten er ferdig med sin etterforskning etter at en politimann ble anmeldt for utilbørlig opptreden og urettmessig søk i politiets registre.

Dette skriver Spesialenheten i en pressemelding mandag.

Politimannen skal ha møtt en annen person på et nettforum i 2015, hvor den andre parten anmeldte politimannen for hensynsløs adferd.

Saken ble først henlagt etter bevisets stilling 20. august 2020, men deretter oversendt til Spesialenheten etter mistanke om straffbar tjenestefeil etter registersøk i politiets database.

Senere innhentede loggutskrifter viste at politimannen søkte på den andre personen i 2015 og 2018, og at det ikke var tjenstlig grunn til det.

Politimannen erkjente straffskyld for, at han som polititjenesteperson, søkte og leste opplysninger om den andre parten, i politiets etterretningsregister Indicia 1. september 2018.

- Spesialenheten mente at det utgjorde et grovt brudd på en tjenesteplikt og ila personen et forelegg på bot, står det videre i pressemeldingen.

På spørsmålet om hensynsløs opptreden, mente Spesialenheten at det ikke var bevismessige holdepunkter og henla den delen av saken etter bevisets stilling.