Annonse

Nyhetsstudio

Eksminister kastet ut av Frp

Eksminister kastet ut av Frp

Tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er ekskludert fra Frp, melder VG.

Årsaken er påstander om lekkasjer av et internt dokument.

Det bekrefter Freiberg selv i et innlegg på en lukket Facebook-side for tillitsvalgte i Frp i Nordland med over 160 medlemmer.

Ifølge VGs opplysninger, dreier det seg om et dokument om at organisasjonsutvalget i partiet hadde opprettet en sak mot fylkeslederen, Dagfinn Olsen. Bakgrunnen var påstander om oppførsel som var i strid med Frps etiske retningslinjer.

Freiberg ble valgt inn på Stortinget fra Nordland i 2017, men tapte kampen om førsteplassen mot Dagfinn Olsen tidligere i år.

Mens han satt på Stortinget var Freiberg også innom posten som olje- og energiminister: Han ble tildelt ministerposten i august 2018, og satt som minister frem til desember 2019.

Annonse

- Kan utgjøre vesentlig trussel

Helsedirektør Bjørn Guldvog møter pressen for å redegjøre for siste nytt om den nye omikron-varianten av coronaviruset.

- På sikt sier Verdens helseorganisasjon at dette kan utgjøre en vesentlig trussel for landene globalt. Og så vil det også utgjøre en betydelig utfordring for oss i Norge, men vi vet foreløpig ikke hvor stor den er. Vi vet ikke hvor virksomme vaksinene er i forhold til den nye varianten, og vi er heller ikke sikre på om den gir mer alvorlige symptomer og mer alvorlig sykdom - eller mindre alvorlige, sier Guldvog til Dagbladet.

Følg pressetreffet direkte på Dagbladet TV.

- Kan utgjøre vesentlig trussel
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kilder til Dagbladet: Coronamøte i morgen tidlig

Dagbladet får bekreftet at kommunene er innkalt til møte med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i morgen klokka 09.

En time seinere skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjøre for regjeringens coronastrategi i Stortinget. Det legges opp til fortløpende debatt om redegjørelsen i etterkant.

Smitten i Norge øker dramatisk, og det stilles kritiske spørsmål til hvilke tiltak regjeringen ønsker å innføre. Dersom Støre kommer til å presentere nye tiltak i morgen klokka 10, er det ventet at kommunene orienteres i forkant.

I dag oppfordrer WHO de 194 medlemslandene om å framskynde vaksineringen av høyprioritetsgrupper med tredje dose, og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

Ifølge WHO utgjør omikron en "veldig høy" global risiko.

Annonse

Helse Fonna innfører besøksrestriksjoner

Med fulle avdelinger og høyt sykefravær må flere inngripende tiltak iverksettes. Derfor innfører sykehuset i Helse Fonna besøkskontroll fra og med mandag 29. november. Det skriver de i en pressemelding mandag.

- Det er en svært alvorlig situasjon med mange pasienter, høyt sykefravær og slitne medarbeidere som blir pålagt flere vakter, sier administerende direktør Olav Klausen i Helse Fonna i pressemeldingen.

Det innføres også krav om munnbind for alle besøkende.

- Fra og med mandag skjerper vi kontrollen med de besøkende. Vi ønsker at hver pasient bare får besøk av én person per dag, og at ingen ingen besøker utenom visittiden. Besøket bør avgrenses til en halvtime om pasienten ligger på flersengrom, og en time om pasienten ligger på enerom. Det er fint om det er de samme personene som kommer på besøk over tid, opplyser Klausen.

Han presiserer at det blir lagt til rette for besøk til barn og unge, kritisk syke og døende pasienter. Barn og fødende skal selvsagt kunne ha følge. For alle andre ber Helse Fonna om minst mulig besøk.

NRK-sporten avlyser julebordet
AVLYSER: Sportsredaktør Egil Sundvor bekrefter at årets julebord med medarbeiderne er avlyst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

NRK-sporten avlyser julebordet

Sportsavdelingen i NRK avlyser årets julebord. Det bekrefter sportsredaktør Egil Sundvor overfor Dagbladet.

- Det er riktig - vi er sårbare på bemanning og har mange produksjoner foran oss. Da tar vi ned risikoen der det er mulig, skriver Sundvor i en melding.

Sportsredaktøren opplyser videre at det bare er sporten som har avlyst julebordet av NRK-avdelingene.

Annonse
Etterlyser personer i Lørenskogsaken
Bilde av det stjålne passet. Passet er ikke lenger gyldig som ID. Foto: Politiet

Etterlyser personer i Lørenskogsaken

Politiet går mandag ut med en etterlysning i forbindelse med Lørenskogsaken, hvor Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i over tre år.

En stjålet identitet er benyttet til å opprette en e-post-adresse og kontoer på vekslingsbørser for kryptovaluta. Politiet ber alle som kan ha hatt befatning med den stjålne identiteten om å melde seg.

Lørdag 7. juli 2018 misbrukte gjerningspersoner i Lørenskogsaken identiteten til Ole Henrik Golf til å opprette e-post adressen: ohgolf@mail.com.

E-post-adressen ble kort tid senere benyttet til å opprette kontoer hos vekslingsbørsene KuCoin, Binance og Huobi.

I forbindelse med registrering på nevnte vekslingsbørser opplyste gjerningspersonene også følgende informasjon:

Kopi/scan av passet til Ole Henrik Golf. Pass id: 29645413.
E-post-adresse: ohgolf@mail.com
Telefon: +47 407 45 668
Adresse: Store Elvegate 16A

Etterforskningen har til nå avdekket at en kopi av passet til Golf har blitt solgt på det mørke nettet (darknet), blant annet på markedsplassene Hansa market og Dream market.

Det er også avdekket et ti-talls telefonabonnementer og e-postadresser i navnet til Ole Henrik Golf, men uten at disse har kunnet knyttes til Lørenskogsaken. Ut fra det vi nå vet, mener politiet nå å kunne spisse etterforskningen inn mot akkurat denne versjonen av passet, dette konkrete telefonnummeret og denne konkrete e-post-adressen.

Undersøkelser internt i politiet har vist at identiteten er gjenfunnet i flere norske straffesaker, men uten at disse har noen kjent knytning til Lørenskogsaken.

På denne bakgrunn antar politiet at det kan være personer der ute som har hatt befatning med identiteten, uten at de er klar over at denne er benyttet i Lørenskogsaken.

Les hele saken

- Har funnet flere identiteter