Annonse

Nyhetsstudio

Sultkrise på paradisøy: - Folk dør
Foto: Shutterstock / NTB

Sultkrise på paradisøy: - Folk dør

Flere år med tørke har ødelagt avlingene på den afrikanske paradisøya Madagaskar, skriver Yahoo News.

- Situasjonen er kritisk. Rundt 512 000 mennesker er nå et steg unna hungersnød, forteller Shada Moghraby, talsperson for FN, til nyhetsstedet.

Hun forteller at de fleste av øyas innbyggere må overleve på kaktusfrukt, som gir lite næring.

Tørken landet er inne i er den verste på fire tiår. Yahoo skriver at landet i årevis har vært rammet av tørketider, men at forskere mener klimaendringer har gjort at de både kommer hyppigere og varer lenger.

Derfor varslet FN i oktober at Madagaskar kan bli det første landet som blir rammet av en hungersnød som følge av klimaendringer.

FN meldte i 2018 at antallet klimarelaterte katastrofer har doblet seg siden tidlig 1990-tallet.

Det skal derimot mye til for at en hungersnød erklæres.

- Hungersnød er ikke erklært, men det betyr ikke at folk ikke dør av sult i landet, forklarer Moghraby fra FN.

Hun trekker også fram Sør-Sudan og Jemen som to andre land som i øyeblikket er i matkrise. Men at Madagaskar er det eneste landet hvor det alene skyldes klimaet.

Annonse
Mann dømt etter å ha skutt kvinne gjennom dør
DØMT: Mannen må i tillegg til fengselsstraffen betale den rumenske kvinnen 150.000 kroner i oppreising, og nærmere 50.000 kroner for å erstatte et brystimplantat.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Mann dømt etter å ha skutt kvinne gjennom dør

En 24 år gammel mann er i Buskerud tingrett dømt til seks og et halvt års fengsel for drapsforsøk på en kvinne natt til 1. januar i år.

Motivet for ugjerningen var ifølge mannen at han følte seg svindlet etter å ha kjøpt seksuelle tjenester av kvinnen, skriver Drammens Tidende.

Nødetatene fikk natt til 1. januar melding om at det ble avfyrt skudd mot en leilighet i Tordenskiolds gate rundt klokken 5 på morgenen. Et par timer senere ble en mann i 20-årene pågrepet etter at han ringte til politiet og meldt seg.

Mannen skjøt fem skudd gjennom døren til leiligheten, og en rumensk kvinne i 40-årene ble truffet av ett av skuddene og ble liggende på sykehus i en uke etterpå. Retten mener det er rene tilfeldigheter og flaks at kvinnen ikke ble drept.

– All den tid han skjøt med hagle på kloss hold var han også bevisst på at han sikkert eller mest sannsynlig kom til å drepe. Det er kun tilfeldig at forsøket ikke ble fullbyrdet, heter det i dommen.

Mannen må i tillegg til fengselsstraffen betale den rumenske kvinnen 150.000 kroner i oppreising, og nærmere 50.000 kroner for å erstatte et brystimplantat.

Mannens forsvarer, Martin Smith, sier til Drammens Tidende at hans klient mener det var feil å dømme ham for drapsforsøk og han vil vurdere en anke.

– Han holdt det ikke sannsynlig at noen kunne bli drept, i og med at han skjøt gjennom en lukket dør, sier Smith.

(©NTB)

Japan stenger grensene igjen

Japan gjeninnfører den strenge grensekontrollen og nekter alle utenlandske tilreisende adgang på grunn av den nye coronavarianten omicron.

De skjerpede innreisereglene som ble kunngjort mandag, kommer få uker etter at reglene ble lempet på.

– Vi vil forby innreise for utlendinger fra hele verden fra og med 30. november, sa statsminister Fumio Kishida på en pressekonferanse.

Avgjørelsen setter til side ordningen som åpnet for at forretningsreisende på korte besøk, utenlandske studenter og arbeidere fikk komme inn i landet.

Japan innførte i helgen karantenekrav for reisende fra Sør-Afrika og åtte andre land. Mandag opplyste Kishida at det også innføres karantenekrav for reisende fra 14 land der virusvarianten er oppdaget.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

- Kunne tiltalt Trump i morgen
Donald Trumps tidligere advokat og fikser, Michael Cohen, mener påtalemyndigheten i New York allerede har mer enn nok til å tiltale den tidligere presidenten og få en domfellelse.

Nederland: Par rømte fra karantenehotell - pågrepet
Nederlandsk politi pågrep søndag et par som rømte fra et karantenehotell og forsøkte å fly fra Amsterdam. En av dem hadde nylig testet positivt for covid-19.

1721 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 1.721 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 251 flere enn samme dag i forrige uke.

Oslo: 467 nye coronasmittede

Det er registrert 467 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 121 flere enn samme dag forrige uke og 118 flere enn lørdag.

Det viser tall fra Oslo kommune. De siste to ukene er det i snitt registrert 482 smittede per dag, til sammen 6909 personer.

Tallene viser at en tredel av de smittede de siste to ukene er i aldersgruppen opp til 20 år. En tredel er mellom 20 og 39 år gamle og en tredel er 40 eller eldre.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 1855 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Alna og Bjerke bydel med henholdsvis 1237 og 1194.

Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

(NTB)

Annonse

Corona-press på helsevesenet bekymrer

Nordmenns tillit til at de får god behandling av helsevesenet om de blir coronasmittet faller, viser en meningsmåling.

I uka som gikk sa sju av ti nordmenn, 71 prosent, at de har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av coronaviruset. 15 prosent har ikke tillit til dette, viser tall fra Norsk coronamonitor fra Opinion.

Tilliten er nå 6 prosentpoeng under snittet for pandemien.

– Selv om folk flest fortsatt har høy tillit til å få behandling i helsevesenet, er tilliten på sitt laveste nivå siden mars i fjor, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

(NTB)