Annonse

Nyhetsstudio

Farevarsel: Polart lavtrykk i nord

Farevarsel torsdag fra Meteorologene på Twitter torsdag: Polart lavtrykk i havet vest for Finnmark fra torsdag kveld, beveger seg sørøstover til Røst i Nordland før det svekkes i Vestfjorden seint fredag kveld.

Vakthavende statsmeteorolog Sjur Wergeland forklarer:
- Polart lavtrykk er i hovedsak et nordnorsk vinterfenomen over havet fra oktober til april. Det er første gang denne sesongen vi varsler lavtrykk så nær kysten.

Wergeland utdyper: - Det blir kraftig vind langs lysten, opp i storm styrke. Kraften i lavtrykket avtar mot land. Beboere tett på kysten kan forberede seg på mye snø på kort tid, kanskje mellom 20 og 40 centimeter.

Annonse

Frontkollisjon i Ringerike

To biler har kollidert front mot front på Kilemoen i Ringerike tidlig torsdag morgen.

- Det er to biler og to personer involvert. En person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang, forteller operasjonsleder Anne Meyer i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Den andre personen blir kjørt til sykehus for sjekk, skriver politiet på Twitter.

Solid overskudd tross pandemi

Til tross for sprengt intensivkapasitet og stadig nye coronatiltak, så går Ahus knakende godt rent økonomisk.

Ahus ligger nemlig an til et solid overskudd på 175 millioner kroner dette året, ifølge Aftenposten.

Det gjelder også flere andre sykehus.

En viktig årsak er økonomimodellen som sykehusene styrer etter der hvor stort overskuddet til slutt blir, er avhengig av hvor mye ubrukte covid-19-midler sykehuset får overføre til neste år.

1. november hadde Ahus 155 millioner kroner ubrukte covid-19-midler. I tillegg kommer ekstrainntekter på 160 millioner kroner fra testing.

Ahus-direktør Øystein Mæland sier til avisen at den viktigste årsaken likevel er at sykehuset har klart å holde aktiviteten godt oppe i de periodene hvor dette har vært mulig.

(NTB)

Annonse

New Zealand: Forbyr sigarettsalg til kommende generasjoner

New Zealand vil forby salg av sigaretter til de kommende generasjonene i landet. Målet er å være røykfrie innen 2025.

Folk som er 14 år eller yngre når loven trer i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovlig vis, kunngjorde regjeringen torsdag.

– Vi ønsker å sørge for at unge mennesker aldri begynner å røyke, så vi vil gjøre det til et lovbrudd å selge eller skaffe tobakksprodukter til de neste generasjonene med unge, sa visehelseminister Ayesha Verrall.

Loven vil kun tillate kjøp av tobakksprodukter med svært lavt nikotininnhold, og færre butikker vil få lov til å selge tobakk.

– Dette er en historisk dag for folkehelsa vår, sa Verrall.

Verrall understreket at røyking er den fremste årsaken til såkalt unngåelige dødsfall i New Zealand, og at det står bak en firedel av krefttilfellene i landet.

Særlig folk fra landets urbefolkning maori og folk med opphav fra andre land i Stillehavet, samt folk med lav inntekt, sliter med helseproblemer som følge av røyking.

Praktiske støttetiltak for folk som røyker, vil også prioriteres, ifølge Verrall. Loven må godkjennes i landets nasjonalforsamling, der regjeringskoalisjonen har flertall.

(NTB)

Reggae-legende er død

Robbie Shakespeare, en av de to i reggae-duoen Sly and Robbie, er død, melder jamaicanske The Gleaner. Han ble 68 år gammel.

Ifølge The Gleaner har han slitt med helsa i en stund, og var blitt operert for problemer med leveren. Han var innlagt på sykehus i Florida.

Shakespeare vokste opp øst i Jamaicas hovedstad Kingston, og begynte først å spille gitar, men han fant etter hvert fram til bassen. Han samarbeidet med en lang rekke store artister og band, som blant annet Grace Jones, Bob Dylan, Joe Cocker, Madonna, Sinéad O'Connor og The Rolling Stones.

Sammen med trommeslageren Sly Dunbar utgjorde han en unik rytmeduo som i flere år backet like legendariske Peter Tosh og en lang rekke andre artister, og ikke minst markerte seg som produsenter.

Duoen vant også en Grammy for sitt album «Friends» i 1999.

Musikken hans dukket også opp i filmer og TV-serier som «Speed 2» og «The Wire».

(NTB)

Annonse

Saksøker Kongressen

Mark Meadows, som var Donald Trumps stabssjef i Det hvite hus, reiser søksmål mot komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar.

Årsaken er at komiteen ønsker å straffeforfølge ham for å nekte å vitne i granskningen.

Meadows nektet lenge å samarbeide med komiteen, men han snudde ved månedsskiftet. Deretter sa han tirsdag denne uken at han ikke lenger ville samarbeide, og komiteen vil straffeforfølge ham for å ha vist forakt for Kongressen.

I søksmålet navngis demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus og startet granskningen, sammen med de ni medlemmene av komiteen.

Komiteen skal utarbeide en rapport om hendelsene 6. januar, da tusenvis av Trump-støttespillere, blant dem folk fra høyreradikale grupper, tok seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse godkjennelsen av Joe Bidens valgseier.

I forkant hadde Trump i månedsvis kommet med feilaktige påstander om valgfusk, i forsøk på å så tvil om legitimiteten ved valget. Meadows har blitt ansett som et nøkkelvitne for komiteen, da han var nær Trump og forsøkene på å undergrave valget.

En annen av ekspresidentens nære allierte, tidligere sjefstrateg Steve Bannon, ble i november tiltalt for å ha vist forakt for Kongressen. Også han nektet å vitne på instruks fra Trump.

(NTB)