Annonse

Nyhetsstudio

- Meldinger om uventede underlivsblødninger

Legemiddelverket har så langt behandlet 1964 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinering med coronavaksine, hvorav 145 er klassifisert som alvorlige. De fleste gjelder kvinner mellom 20 og 49 år.

Det melder Legemiddelverket i en pressemelding torsdag ettermiddag.

- I flere av disse er det ikke menstruasjonsforstyrrelsen, men andre plager som er meldt samtidig, som gjør at meldingen samlet sett klassifiseres som alvorlig, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket i pressemeldingen.

Meldte menstruasjonsforstyrrelser som er langvarige og går utover arbeidsevne og andre daglige gjøremål, vil ofte klassifiseres som alvorlig, skriver Legemiddelverket.

- I tillegg har vi fått 124 meldinger om kvinner som opplever uventede underlivsblødninger etter overgangsalder. 119 av disse er klassifisert som alvorlige. Uventede underlivsblødninger etter overgangsalder blir automatisk regnet som alvorlige med mindre det har gått kort tid siden siste menstruasjon, heter det i pressemeldingen.

Legemiddelverket skriver at FHI forsøker å avklare, gjennom en større studie, om det er en sammenheng mellom coronavaksiner og blødningsforstyrrelser. Resultater fra studien er ventet før jul.

Annonse

Morgennytt

Enda en smitterekord: 5.259 nye tilfeller
Det siste døgnet er det registrert 5.259 coronasmittede i Norge. Det er ny rekord og 1.479 flere enn samme dag i forrige uke.

Bill Gates åpenhjertig om skilsmissen
Microsoft-gründer Bill Gates forteller for første gang om hvordan han opplevde 2021 og skilsmissen fra Melinda Gates etter 27 år.

Trumps tidligere stabssjef saksøker Kongressen
Mark Meadows, som var Donald Trumps stabssjef i Det hvite hus, reiser søksmål mot komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar.


Frontkollisjon i Ringerike

To biler har kollidert front mot front på E16 ved Kilemoen i Ringerike tidlig torsdag morgen.

- Det er to biler og to personer involvert. En person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang, forteller operasjonsleder Anne Meyer i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Den andre personen blir kjørt til sykehus for sjekk, skriver politiet på Twitter.

Det er store materielle skader på bilene.

Veien var stengt en periode, men i en oppdatering litt over klokka 06 skriver politiet at veien er gjenåpnet for trafikk.

Annonse

Solid overskudd tross pandemi

Til tross for sprengt intensivkapasitet og stadig nye coronatiltak, så går Ahus knakende godt rent økonomisk.

Ahus ligger nemlig an til et solid overskudd på 175 millioner kroner dette året, ifølge Aftenposten.

Det gjelder også flere andre sykehus.

En viktig årsak er økonomimodellen som sykehusene styrer etter der hvor stort overskuddet til slutt blir, er avhengig av hvor mye ubrukte covid-19-midler sykehuset får overføre til neste år.

1. november hadde Ahus 155 millioner kroner ubrukte covid-19-midler. I tillegg kommer ekstrainntekter på 160 millioner kroner fra testing.

Ahus-direktør Øystein Mæland sier til avisen at den viktigste årsaken likevel er at sykehuset har klart å holde aktiviteten godt oppe i de periodene hvor dette har vært mulig.

(NTB)

New Zealand: Forbyr sigarettsalg til kommende generasjoner

New Zealand vil forby salg av sigaretter til de kommende generasjonene i landet. Målet er å være røykfrie innen 2025.

Folk som er 14 år eller yngre når loven trer i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovlig vis, kunngjorde regjeringen torsdag.

– Vi ønsker å sørge for at unge mennesker aldri begynner å røyke, så vi vil gjøre det til et lovbrudd å selge eller skaffe tobakksprodukter til de neste generasjonene med unge, sa visehelseminister Ayesha Verrall.

Loven vil kun tillate kjøp av tobakksprodukter med svært lavt nikotininnhold, og færre butikker vil få lov til å selge tobakk.

– Dette er en historisk dag for folkehelsa vår, sa Verrall.

Verrall understreket at røyking er den fremste årsaken til såkalt unngåelige dødsfall i New Zealand, og at det står bak en firedel av krefttilfellene i landet.

Særlig folk fra landets urbefolkning maori og folk med opphav fra andre land i Stillehavet, samt folk med lav inntekt, sliter med helseproblemer som følge av røyking.

Praktiske støttetiltak for folk som røyker, vil også prioriteres, ifølge Verrall. Loven må godkjennes i landets nasjonalforsamling, der regjeringskoalisjonen har flertall.

(NTB)

Annonse

Reggae-legende er død

Robbie Shakespeare, en av de to i reggae-duoen Sly and Robbie, er død, melder jamaicanske The Gleaner. Han ble 68 år gammel.

Ifølge The Gleaner har han slitt med helsa i en stund, og var blitt operert for problemer med leveren. Han var innlagt på sykehus i Florida.

Shakespeare vokste opp øst i Jamaicas hovedstad Kingston, og begynte først å spille gitar, men han fant etter hvert fram til bassen. Han samarbeidet med en lang rekke store artister og band, som blant annet Grace Jones, Bob Dylan, Joe Cocker, Madonna, Sinéad O'Connor og The Rolling Stones.

Sammen med trommeslageren Sly Dunbar utgjorde han en unik rytmeduo som i flere år backet like legendariske Peter Tosh og en lang rekke andre artister, og ikke minst markerte seg som produsenter.

Duoen vant også en Grammy for sitt album «Friends» i 1999.

Musikken hans dukket også opp i filmer og TV-serier som «Speed 2» og «The Wire».

(NTB)