Annonse

Nyhetsstudio

Smitterekord i Ålesund
Foto: Mark Amundson / Shutterstock / NTB

Smitterekord i Ålesund

Det siste døgnet er 46 personer registrert smittet med corona i Ålesund. Antallet er det høyeste i siden pandemien startet, opplyser kommunen til Dagbladet.

Halvparten av de smittede allerede vaksinert. Det opplyses i tillegg at 17 av de smittede er under 18 år, mens 28 av de nye tilfellene er mellom 18 og 65 år. Den siste smittede er over 65 år. Totalt tre personer er innlagt med corona.

Kommuneoverlege Olav Mestad ber alle om å huske smittevernreglene i forskriften for Sula og Ålesund. Ålesund og Sula innførte lørdag en ny lokal coronaforskrift. Det er blant annet plikt om karantene for de som bor med en person som har fått påvist viruset.

- De siste ukene har vi hatt svært høye smittetall i Ålesund. Vi ser at vi må gjøre tiltak for å hindre overbelastning av helsetjenestene våre, og for å hindre smittespredning fram mot jul, sa ordfører Eva Vinje Aurdal da innføringen ble gjort.

Da ble det også innført krav om munnbind innendørs der det ikke er mulig å holde en meters avstand. Tar man taxi må en også bruke munnbind, det samme gjelder taxisjåføren.

Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Forskriften vil gjelde til 3. desember.

Annonse
Innfører lettelser for arrangementer
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Innfører lettelser for arrangementer

Torsdag kveld skriver regjeringen i en pressemelding at de åpner for flere på arrangementer.

- Nå åpnes det for 1500 personer innendørs og 3000 utendørs, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i pressemeldinga.

Åpninga gjelder for arrangementer med faste tilviste plasser.

- Økninga i antallsbegrensninga er et stort steg i riktig retning og vil bety mye for arrangører, publikummere og utøvere. Dette gjør at mange kan gå tilbake til jobben sin i kultursektoren, og at vi publikummere endelig kan oppleve teater, konserter og idrett i langt større grad enn før, sier Trettebergstuen.

Fra og med fredag klokka 12 kan det på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser være inntil 1500 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.

Ved utendørs arrangementer med faste tilviste plasser kan det være inntil 3000 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 500 personer.

Det opplyses at regjeringen i starten av februar vil komme tilbake med en ny vurdering av tiltakene.

- Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, sier Trettebergstuen.

I pressemeldinga heter det at mange arrangører har opparbeidet seg betydelig kompetanse på smittevern.

- Vi skal ta profesjonelle aktører og arrangørsektoren på alvor, og vi vil oppfordre partene og arrangørbransjen til å utvikle forslag til nye anbefalinger, standarder og antallsbegrensninger, sier Trettebergstuen.

Rhiannon Hovden Edwards, leder for kultur og opplevelser i Virke, sier i en uttalelse til Dagbladet at det er bra at kulturministeren følger opp løftet om å åpne kulturlivet mer.

- Det er et viktig skritt i riktig retning som gir mange kulturarbeidere mulighet til å gå tilbake til jobb og gå i gang med realistisk planlegging av forestillinger og turneer fremover, sier Hovden Edwards.

Hun sier at Virke forventer ytterligere lettelser 2. februar.

- Det er tåpelig at regjeringen krever at man må sitte med munnbind på annet hvert sete på teater, når man kan sitte på kafé og skravle med hverandre uten munnbind, sier hun.

Les hele saken

Nyhetsstudio - Anbefaler ny publikumsgrense

Tusen operasjoner utsatt ved Haukeland
Overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

Tusen operasjoner utsatt ved Haukeland

Kreftpasienter er blant dem som har blitt rammet av at om lag tusen operasjoner ble utsatt ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen som følge av pandemien.

Kirurgisk prioritør og overlege Christian Beisland ved sykehuset opplyser til Bergensavisen at de utsatte mellom 550 og 600 operasjoner allerede i løpet av pandemiens første uker. De ansatte måtte læres opp innen smittevern og intensivbehandling.

– Da så vi for oss italienske tilstander på intensivavdelingen, sier Beisland.

Haukeland er igjen i full aktivitet denne og neste uke, og det har vært perioder der de har kunnet utføre planlagte operasjoner tidligere i pandemien. Likevel anslår Beisland at rundt tusen operasjoner har blitt utsatt.

Han vet ikke hvor lenge enkeltpasienter har måttet vente.

– Men vi vet at noen pasienter kan ha måttet vente lenge og det kan ha skjedd at planlagte operasjoner har blitt utsatt med ett år, sier han.

Hver pasient vurderes individuelt. Der legene har ment at det var forsvarlig, har også noen kreftpasienter fått operasjonene sine utsatt.

– Jeg tror jeg har holdepunkter for at de kreftpasientene ikke har fått dårligere prognoser for overlevelse, men det er nok noen som har hatt det verre enn de kunne hatt det fordi de måtte vente, sier Beisland.

Haukeland sykehus var ikke alene om å måtte utsette operasjoner. Før jul meldte Stavanger universitetssjukehus at de måtte forskyve 200 planlagte operasjoner i uka.

Uken før meldte Helse sør-øst at færre blir operert ved sykehusene enn før pandemien.

Også St. Olav i Trondheim og Oslo universitetssykehus har meldt om utsettelser av planlagte operasjoner.

(NTB)

Annonse

Søk etter mann med kniv - én mann pågrepet

Politiet i Sør-Øst søker torsdag kveld etter en mann med kniv i Skien.

- Vi har flere meldere på dette, og er i området med flere patruljer i søk etter mannen, melder de.

Politiet undersøker flere adresser hvor personen kan befinne seg.

Et politihelikopter deltar også i søket.

I en oppdatering klokka 21.08, skriver politiet at én person er pågrepet.

- Politiet har nå kontroll på en mann i 50 årene vi mener er korrekt person. Han er pågrepet.

Anbefaler ny publikumsgrense
Foto: Terje Pedersen / NTB

Anbefaler ny publikumsgrense

Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet på offentlige innendørs arrangementer til 1500 deltakere, med faste tilviste plasser. Det kommer fram i et faglig grunnlag levert til Helse- og omsorgsdepartementet 18. januar.

På utendørs arrangementer anbefaler de inntil 3000 deltakere. Det anbefales også maksimalt 50 prosent kapasitet med de faste tilviste plassene.

«Ved økning av antallet, foreslår vi bruk av kohorter. Det foreslås kohorter om 200 personer innendørs og 500 personer utendørs ved offentlige arrangementer med faste tilviste plasser», står det i grunnlaget.

Det heter videre at anbefalingene forutsetter smittevernfaglig forsvarlig drift av arrangementene, herunder at «alle som er til stede kan holde minst en meter avstand til andre enn de de bor med».

I tillegg framholdes det at lettelser på antallsbegrensninger ved denne typen arrangementer må vurderes opp mot helheten av tiltak og lettelser for andre målgrupper, herunder barn og unge.

I dag kan det være 200 personer innendørs på faste tilviste plasser, og 600 på utendørs arrangementer.

Det er ikke kjent når regjeringen kommer med sin beslutning.

Annonse
Østerrike innfører vaksineplikt
Arkivfoto: canadastock / Shutterstock / NTB

Østerrike innfører vaksineplikt

De folkevalgte i Østerrike har vedtatt et forslag fra regjeringen om å innføre vaksineplikt for alle over 18 år.

De som nekter å vaksinere seg, må betale høye bøter dersom det ikke foreligger medisinske grunner, eller man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, ifølge den nye loven.

Forslaget om vaksineplikt ble fremmet av de to regjeringspartiene, høyrepartiet ÖVP og De grønne, og det fikk den nødvendige støtten fra de øvrige partiene i underhuset i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at også overhuset vil godkjenne loven, som dermed trolig kan tre i kraft 1. februar.

Det høyrepopulistiske Frihetspartiet har på sin side rettet skarp kritikk mot vaksineplikten.

Bakgrunnen for det strenge tiltaket er blant annet at Østerrike har en lavere andel vaksinerte enn mange andre europeiske land. Ved å pålegge alle å vaksinere seg håper regjeringen å unngå flere nedstenginger.

- Alle eksperter mener vi trenger en høy immunitet i befolkningen til høsten også, sier helseminister Wolgang Mückstein.

Like før behandlingen i parlamentet la regjeringen også fram en pakke med «gulrøtter», som de håper skal gjøre smaken av vaksinepåbudet litt mindre besk. 10 milliarder kroner skal brukes på ulike lokkemidler, blant annet et lotteri der man kan vinne gavekort til butikker og restauranter.

(NTB)