Annonse

Nyhetsstudio

Barn over fem år med alvorlig sykdom vil bli tilbudt coronavaksine
Geir Bukholm i FHI sier at barn over fem år som har alvorlig grunnsykdom, vil bli tilbudt coronavaksine. Foto: Berit Roald / NTB

Barn over fem år med alvorlig sykdom vil bli tilbudt coronavaksine

EMA anbefaler godkjenning av Pfizer-vaksinen for barn over fem år. I Norge vil barn over fem år som har alvorlig sykdom, bli tilbudt coronavaksine.

- Begrunnelsen er at selv om sannsynligheten for alvorlig coronasykdom hos barn og unge er svært lav, kan enkelte barn og ungdom med særlig alvorlige grunnsykdommer likevel ha nytte av vaksine mot covid-19, opplyser assisterende direktør Geir Bukholm i FHI til NTB.

Han påpeker at dette er en liten gruppe barn som har svært alvorlig sykdom fra før, slik som blant annet kreft, alvorlig immunsvikt og medfødte syndromer.

I samarbeid med Norsk barnelegeforening vil FHI nå videre utrede om man også skal tilby vaksine til alle øvrige barn over fem år, opplyser Bukholm.

Det er anslått at det er inntil 3000 barn som vil tilbys vaksine, opplyser FHI.

(NTB/Dagbladet)

Annonse

Kø ved Tromsøbrua

En bil har motortrøbbel på Tromsøbrua tirsdag kveld, melder Troms politidistrikt.

- Foreløpig en del kødannelse. Politiet er på vei til stedet, skriver de på Twitter.

Streik avverget - løsning og ny hovedtariffavtale i staten

Unio stat kom i dag til enighet med Akademikerne og staten om en ny hovedtariffavtale i staten. Rammen for årets lønnsoppgjør endte på 3,84 prosent, noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent, skriver Unio i en pressemelding.

- Vi fått gjennomslag for våre hovedprioriteringer, og sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

- Dette har vært en av de tøffeste rundene jeg har vært med på i min tid som tillitsvalgt. I en mekling får man det aldri helt nøyaktig slik man vil, men vi har kommet langt i denne runden og må si oss godt fornøyd med resultatet, sier han videre i en pressemelding.

Det er hovedsammenslutningene Unio, LO, YS og Akademikerne som har forhandlet med staten om årets lønnsoppgjør.

Annonse
Stoltenberg: Slik vil krigen mest sannsynlig løses
Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

Stoltenberg: Slik vil krigen mest sannsynlig løses

Ukraina-krigen vil mest sannsynlig løses på forhandlingsbordet, tror Nato-sjef Jens Stoltenberg.

På en paneldebatt om sikkerhet under Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag ettermiddag norsk tid, fremhevet han derfor viktigheten av et sterkt ukrainsk forsvar.

- Vi må støtte Ukraina og hjelpe dem med å holde en sterk posisjon på slagmarka, så det kan bli mulig for dem å gå med på forhandlinger, sa Stoltenberg og forklarte:

- Denne krigen vil mest sannsynlig løses på forhandlingsbordet. Spørsmålet er bare hvordan og når. Det er derfor viktig for Ukraina å stå sterkt, så de kan stå på sitt og komme til en løsning med Russland som de kan godta.

Fredsforhandlingene med Russland brøt sammen i april. Den gang sa Ukrainas forhandlingsleder Mikhail Podoljak at det ikke var mulig å få til framgang all den tid Russland ikke erkjenner situasjonen som råder på bakken. Først når de russiske styrkene har trukket seg tilbake, er det mulig å forhandle om en våpenhvile, sa han.

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko sa forrige fredag at Moskva er klare til å gjenoppta samtalene, så snart Ukraina sier de «er villige».

Apekopper sprer seg i Europa

Tsjekkia, Østerrike og Slovenia har påvist sine første tilfeller av apekopper. Over 100 smittede er registrert i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia.

- Det var bare et spørsmål om tid. Vi har ventet på dette, sier Pavel Douhy, som leder Foreningen for smittsomme sykdommer i Tsjekkia. Han sier den smittede er en mann som ble testet ved det militære universitetssykehuset i Praha.

Ifølge det tsjekkiske folkehelseinstituttet fikk mannen symptomer etter at han kom hjem fra en musikkfestival i belgiske Antwerpen.

I Østerrike bekrefter myndighetene smitte hos en mann som ble lagt inn på sykehus i Wien søndag med symptomer på apekopper. Også i Slovenia har en mann fått påvist smitte. Han utviklet symptomer etter å ha kommet hjem fra Kanariøyene, opplyser helsemyndighetene.

Helsemyndigheter i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia har den siste tiden registrert over 100 tilfeller av apekopper. Det er tilsynelatende første gang virussykdommen spres blant personer som ikke har besøkt Afrika, der sykdommen oftest forekommer.

(NTB)

Apekopper sprer seg i Europa
Foto: Reuters / NTB
Annonse

Trafikkulykke på E6 i Oslo

To biler var involvert i en trafikkulykke på E6 ved Ulvensplitten i Oslo tirsdag ettermiddag. Ulykka skjedde ved påkjøringen i nordgående retning.

- Store materielle skader, men det fremstår ikke som det er alvorlig personskade, skrev Oslo politidistrikt på Twitter.

To felt ble stengt etter ulykke, men klokka 18.13 melder politiet at veien er gjenåpnet.

En person blir kjørt til sykehus for sjekk, skriver politiet.