Annonse

Nyhetsstudio

2970 nye smittetilfeller i Norge

Det siste døgnet er det registrert 2970 coronasmittede i Norge. Det er 544 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2375 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1919, så trenden er stigende.

Tallene for onsdag viste hele 4575 registrerte coronasmittede i Norge. Det er det klart høyeste tallet så langt, men forklaringen ligger trolig i lav registrering dagen før. Den forrige toppnoteringen var 16. november og var på 2552 koronasmittede.

Torsdag var 227 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

I alt 62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 34 på respirator. Det er tre flere på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 8,4 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 254 367 personer testet positivt.

Til nå har 4 232 581 personer fått første dose av coronavaksinen, 3 806 238 personer har fått andre og 436 952 har fått tredje dose.

Til sammen er 1050 voronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(NTB)

Annonse

WHO: - Hold grensene åpne

- Hold grensene åpne mens vi takler den nye coronavarianten (omicron, journ.anm.), sier Verdens helseorganisasjonm (WHO), ifølge AFP.

https://agenda2.medialaben.no/admin/push?postUrl=https%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2Fstudio%2Fnyhetsstudio%2F5%3Fpost%3D78964

EU-sjef: Kamp mot klokka

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier det er en kamp mot klokka å få oversikt over coronavarianten omicron, og - om nødvendig - modifisere vaksiner.

- Forskere og vaksineprodusenter må ha to til tre uker for å danne seg et fullstendig bilde av mutasjonene til denne omicronvarianten, sa von der Leyen under et besøk i Riga søndag.

Hun anmodet folk om å ta smittevernregler på alvor og gi forskerne tid til å forstå omicronstammen.

- Vi må kjøpe oss tid, sa hun, og ba folk til å la seg vaksinere, bruke munnbind og holde avstand til hverandre.

(NTB)

Annonse

Omicron: - Kan være toppen av isfjellet

Nederlandske helsemyndigheter har foreløpig påvist 13 smittetilfeller av coronavarianten omicron etter at to fly fra Sør-Afrika ankom landet fredag.

I alt 61 av de 600 personene om bord i flyene har testet positivt for corona. Sekvensering av de positive prøvene avdekket de 13 tilfellene.

Men nederlandske helsemyndigheter mener imidlertid at dette bare kan være begynnelsen, skriver Reuters.

- Det er ikke utenkelig at det vil dukke opp flere tilfeller i Nederland. Dette kan potensielt bare være toppen av isfjellet, sa helseminister Hugo de Jonge på en pressekonferanse søndag.

Den nederlandske versjonen av Folkehelseinstituttet, RIVM, sier sekvensering av coronaprøver fortsatt pågår.

Også i Norge er jakten på den nye varianten intensivert, og FHI sa lørdag til Dagbladet at alle positive coronatester som viser seg å ikke være deltaviruset, blir prioritert for undersøkelser.

I en risikorapport fra FHI som kom søndag, vedrørende den nye varianten, kommer det fram at instituttet varianten så langt ikke er oppdaget i Norge, men at det ikke er mulig å utelukke at den allerede er her.

Tidligere søndag opplyste danske helsemyndigheter om at to personer som har vendt hjem til Danmark etter å ha vært på reise i Sør-Afrika, er smittet med den nye varianten.

Les hele saken

Hjemme fra Sør-Afrika: - Ingen kontroll

Politiet advarer: - Ingen bør gå utpå isen

Politiet i Trøndelag kommer søndag kveld med en advarsel på Twitter.

De har fått melding om at flere personer har vært ute på isen i Steinkjer.

- Politiet har vært på stedet og bekrefter at isen er tynn og at ingen bør gå utpå. Vær trygg på at isen er sikker nok før du går på isen!

Annonse

Boligbrann: - Trekk unna!

Politiet i Vest melder om en boligbrann i Alver kommune.

- Nødetatene er på stedet, meldt at det brenner godt i bygget. Vi ber skuelystne holde god avstand!

I en oppdatering klokka 16.45 skriver politiet at mannskapene på stedet melder om mange skuelystne som er for nære brannstedet.

- Politiet jobber med avsperringer, men vanskelig å nå over alle steder. Nødetatene må få og skal ha tilstrekkelig arbeidsrom, så vi ber folk trekke unna, respektere sperringer og bruke folkevett!

Politiets operasjonsleder Eivind Hellesund sier til NTB at det ikke skal være spredningsfare i forbindelse med brannen.

-Vi ber beboere i området holde vinduer lukket og stenge ventilasjon, på grunn av røyk.

I en pressemelding opplyser politiet at en 85 år gammel kvinne er savnet etter brannen. Pårørende er varslet og blir ivaretatt av helse og kommune.

Vaktkommantør Håkon Myking ved Vest 110-sentral sier til Dagbladet at den ene delen av tomannsboligen er helt utbrent.

- Nærliggende boliger blir evakuert, slik at folk ikke skal gå rundt og puste inn røyken.

Brannvesenet har ikke oversikt over hvor mange personer som blir evakuert.

Brannen skal være avgrenset til den ene delen av tomannsboligen, ifølge Myking.

Det var et vaktselskap som meldte fra om brannen til nødetatene.