Annonse

Nyhetsstudio

Israels statsminister: - Nær en nødssituasjon
BEKYMRET: Israels statsminister Naftali Bennett. Foto: Jack Guez / AFP / NTB

Israels statsminister: - Nær en nødssituasjon

I Israel er minst ett tilfelle av den nye B.1.1.529-varianten fra sørlige Afrika oppdaget hos en reisende fra regionen. Statsminister Naftali Bennett har sendt ut en kunngjøring der han uttaler at «vi er nær en nødssituasjon ... vi må handle kraftig og raskt».

Den dramatiske kunngjøringen kommer etter at Bennett hadde et møte med regjeringen og helsetopper i Israel for å bli oppdatert på coronasituasjonen i landet.

- Når vi har et klarere bilde av situasjonen, vil vi treffe bestlutninger i tråd med det, la statsministeren til, ifølge The Guardian.

Israel var tidlig blant landene med høyest vaksinedekning i verden, men har i likhet med mange andre land sett smittetallene gå til værs den siste tida.

Tidligere denne måneden holdt Israel en stor øvelse for å være forberedt på en ny coronavariant, som i øvelsen var kalt omega.

Annonse

Medier: Person drept i Qatar-ambassaden

Flere franske medier melder at en sikkerhetsvakt skal være drept i Qatar-ambassaden i Paris.

Hendelsen skal ha funnet sted på morgentimene mandag da en person tvang seg inn i bygningen og havnet i basketak med sikkerhetsvakta.

Sistenvente skal ha fått store skader og ble erklært død på stedet.

Det skriver blant annet Actupenit og Actu 17.


Stor leteaksjon i Oslofjorden
SATT INN: Redningsskøyta «RS 172» er på vei over Oslofjorden for å delta i letingen. Foto: Redningsselskapet

Stor leteaksjon i Oslofjorden

Det er igangsatt en større leteaksjon etter at det ble funnet en tom båt med motoren i gang i Oslofjorden øst for Tønsberg.

Nødetatene mottok melding om funnet like etter klokken 8 mandag morgen. Båten kom drivende fra Tønsberg/Bolærne østover mot Rauer på den andre siden av Oslofjorden.

- Motoren var i gang, og det gjør at vi tenker at noen kan ha falt over bord, sier kommunikasjonsrådgiver Anja Kristin Bakken i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

En redningsskøyte, en båt fra Røde Kors, politi og helikopter deltar i søket.

- Det ble også gjort funn av en mobiltelefon i båten, og politiet gjør undersøkelser av denne for å prøve å finne ut mer, sier Bakken.

(NTB)

Annonse
Nest høyeste dødelighet av føflekkreft
SJEKK: Malignt melanom kan like gjerne oppstå på steder du ikke ser selv. Få hjelp til å sjekke deg.Foto: NTB / Scar Melanoma Medicine

Nest høyeste dødelighet av føflekkreft

I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge. Det er bare New Zealand som har høyere dødelighet, og det er langt flere som får det nå enn før.

- Selv om forekomsten av melanom, også kalt føflekkreft, er generelt høy i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplassering når det gjelder dødsfall, skriver Kreftforeningen i en pressemelding i forbindelse med Hudkreftuken 2022.

Det er flere menn som dør av sykdommen enn kvinner. Forekomsten er like høy blant menn i de andre nordiske landene, men dødeligheten er mer enn 40 prosent høyere i Norge. På verdensbasis er Norge på andreplass når det kommer til dødelighet, bare slått av New Zealand.

- Dette er en pallplassering vi ikke vil ha, og vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere, spesielt blant menn. Derfor løfter vi dette fram i Hudkreftuken, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Årsaken til sykdommen er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

- Vi fant at menn har tykkere svulst ved diagnosen, sammenlignet med kvinner, og at de oftere har spredning, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

(NTB)

- Tvilsomt om apekopper tilfredsstiller smittevernlovens kriterier

Før helgen varslet Folkehelseinstituttet at de denne uka skal beslutte om de mener apekopper bør anses som en allmennfarlig smittsom sykdom, på lik linje som svenske helsemyndigheter vedtok før helga.

- Det er tvilsomt om apekopper tilfredsstiller smittevernlovens kriterier for å bli klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.

Han opplyser at FHI på tirsdag vil gi deres råd om dette til Helse- og Omsorgdepartementet.

- Vår foreløpige analyse er at vi har de verktøyene som trengs selv uten en slik klassifisering.

Annonse
PKK: - Ikke la dere presse
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har foreløpig satt seg på bakbeina når det gjelder svensk og finsk Nato-medlemskap. Foto: Turkish Presidency via AP/NTB

PKK: - Ikke la dere presse

Den kurdiske organisasjonen PKK, som er terrorlistet av EU, oppfordrer Norden til ikke å bukke under for Tyrkias press i Nato-debatten.

Tyrkia har krevd at Sverige og Finland tar avstand fra PKK og utleverer personer som er tilknyttet organisasjonen, som Tyrkia mener er terrorister. Inntil videre blokkerer Tyrkia for svensk og finsk Nato-medlemskap.

- Jeg er informert om debatten som pågår i Europa nå, sier organisasjonens talsmann Zagros Hiwa til VG .

Han sier organisasjonen oppfordrer både de nordiske statene og folket i dem til «ikke å la Erdogan påvirke deres nasjonale stolthet og politiske og territoriale integritet.»

(NTB)