Annonse

Nyhetsstudio

Ny virusvariant påvist i Belgia

Det bekrefter landets helseminister, skriver NTB.

Dette skal være første gang varianten, som først ble oppdaget i land sør i Afrika, er påvist i Europa.

Ifølge den belgiske avisa HLN skal det være snakk om to tilfeller av den nye varianten.

Den nye varianten, som går under betegnelsen B.1.1.529, har svært mange mutasjoner og ser ut til å være veldig smittsom. Den er trolig opphav til en kraftig smitteoppblomstring i Sør-Afrika og er også oppdaget i blant annet Botswana, Hongkong og Israel.

- FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, skriver helseminister Ingvild Kjerkol i en epost til NTB.

EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikk fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tidligere fredag ettermiddag ut og advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

Annonse
ITV News: Her fester Johnson under lockdown
Foto: ITV News

ITV News: Her fester Johnson under lockdown

ITV News har publisert bilder av Storbritannias statsminister Boris Johnson skåle og tale under en avskjedsfest for hans kommunikasjonsdirektør Lee Cain 13. november i 2020.

På bildene kan man se Johnson i lag med minst seks andre, og på bordet ved siden av dem står flere tomme vinflasker. Sky News påpeker at de på den ene stolen som kommer til syne, står en rød ministerkoffert, som ministrene får utdelt.

På tidspunktet var Storbritannias befolkning under deres andre lockdown, og det var forbudt å forlate hjem med mindre man hadde særskilt grunn. Det var også forbudt å samles mer enn to personer fra hvert husholdt, skriver ITV.

Johnson har vært under hardt vær i kjølvannet av den såkalte «Partygate»-opprullingen i landet – som forrige uke endte med 126 utstedte bøter, hvorav noen ble tildelt nettopp statsministeren, hans kone Carrie og finansminister Rishi Sunak.

Opprullingen dreide seg om fester som ble avholdt i statsministerboligen mens det var strenge begrensninger på antallet som kunne samle seg på grunn av coronapandemien.

Ifølge ITV sår bildene ny tvil om Johnsons uttalelser, blant annet i Underhuset, om at «alle regler ble fulgt» under samlingene og at han «ikke kjente til» noen uregelmessigheter.

Ja til coronamedisin fra AstraZeneca i Norge

Coronamedisinen Evusheld fra AstraZeneca kan tas i bruk i Norge, har Beslutningsforum bestemt. Helsedirektoratet skal utvikle faglige råd for legemiddelet.

- Dette er et nytt covid-19-legemiddel som kan tas i bruk i spesialisthelsetjenesten, i tråd med retningslinjer som fortløpende fastsettes av fagdirektørene i de regionale helseforetakene, sier Beslutningsforums leder Inger Cathrine Bryne til Dagens Medisin.

Det er flere grunner til at medisinen ble godkjent, blant annet at man ikke vet hvordan smittesituasjonen vil være i Norge i høst, sier fagdirektør i Helse vest, Baard-Christian Schem.

Coronaviruset endrer seg stadig, og det kan komme nye mutasjoner av viruset som gjør at effekten av legemidler varierer, påpeker Schem.

- I tillegg har vi ikke den samme forsyningssituasjonen som vanlig, der vi kan kjøpe inn fortløpende. Dessuten ser vi for oss at det kan komme inn ny dokumentasjon de nærmeste månedene, sier han.

Evusheld kan brukes både forebyggende og som behandling av koronasykdom.

- Det er en smal gruppe denne behandlingen er tiltenkt, sier Schem.

Evusheld er først og fremst beregnet for dem som ikke har god nok effekt av vaksine mot covid-19 eller som ikke kan eller bør ta vaksinen. Medisinen kan brukes av voksne og ungdom i alderen tolv år og eldre som veier minst 40 kilo.

Medisinen er allerede godkjent i USA og EU.

(NTB)

Annonse

36 nye tilfeller av apekopper i Storbritannia

Det er påvist 36 nye tilfeller av apekopper i Storbritannia, melder helsemyndighetene i landet.

Siden de første tilfellene ble registrert rundt 6. mai, har tallet nå steget til 56.

Apekopper dukker nå opp i flere europeiske land, som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

I Sverige har viruset blant annet blitt betegnet som en allmennfarlig sykdom. Det vil imidlertid sannsynligvis ikke skje i Norge med det første, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

- Det er tvilsomt om apekopper tilfredsstiller smittevernlovens kriterier for å bli klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom, sa han til Dagbladet tidligere mandag.

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig.

Russiske rubler innføres i okkuperte Kherson
Foto: Alamy Stock Photo / NTB

Russiske rubler innføres i okkuperte Kherson

Okkupasjonsstyret i den russiskkontrollerte regionen Kherson i Ukraina innfører russiske rubler som offisielle valuta, ved siden av ukrainske hryvnja.

- I dag vil vi utstede et dekret som formaliserer bruken av to valutaer i Kherson-regionen. Det gir alle som driver handel rett – og senere plikt – til å oppgi priser i to valutaer, hryvnja og rubler, sier lederen for det russiskvennlige regionstyret, Vladimir Salso, i en videomelding.

Han kunngjorde at den offisielle kursen bli 2 rubler mot 1 hryvnja.

Kherson var den første større ukrainske byen som falt etter den russiske invasjonen, som startet 24. februar. Det gir rubelen noe høyere verdi enn dagens kurs. En uke før krigen startet kostet 1 hryvnja rundt 2,69 rubler.

(NTB)

Annonse
Lokalt politi: To døde og 120 skadd etter eksplosjon i Abu Dhabi
Foto: Politiet i Abu Dhabi

Lokalt politi: To døde og 120 skadd etter eksplosjon i Abu Dhabi

Minst to personer er døde og 120 skadd etter en gasseksplosjon i en restaurant i Abu Dhabi - hovedstaden i De forente arabiske emirater - mandag, melder Reuters. De siterer lokalt politi.

- Eksplosjonen rammet butikker og fasader til seks bygninger. Nødetatene jobber på stedet, skriver politiet på Twitter.

Selve eksplosjonen skal ha skjedd tidligere i dag.

Av de 120 skadde, blir 64 betegnet lettere skadd, mens 56 skal ha moderate skader, opplyser politiet.

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket eksplosjonen.