Annonse

Nyhetsstudio

Mulig at omicron har kommet til Norge

Det skriver FHI i sin nye risikovurdering, som ble publisert søndag.

- Den er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den kan ha kommet også til Norge uten at den er påvist, skriver FHI.

Omicronvarianten ble oppdaget 23. november og forårsaker en raskt økende spredning i Sør-Afrika og sannsynligvis flere naboland.

Inntil videre er det ønskelig å stoppe eventuelle lokale utbrudd med omicronvarianten i Norge, men dersom omicronvarianten har betydelig større spredningsevne enn deltavarianten, er det ikke mulig å hindre at omicronvarianten blir den dominerende varianten, skrives det i risikovurderingen, ifølge FHI.

- Da er det fortsatt viktig å forebygge at epidemien gir betydelig sykdomsbyrde og betydelig belastning på helsetjenesten samtidig som tiltakene ikke skal ramme befolkningen, arbeidsplassene, sivilsamfunnet og økonomien unødvendig hardt.

Videre skriver FHI at det er veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkerhet om variantens egenskaper og den videre utviklingen.

- Det er for tidlig å konkludere hvordan denne varianten vil oppføre seg i europeiske land. Varianten kan ha oppstått for lenge siden og allerede være til stede flere steder. Det er ikke mulig å si hvor den oppsto, men den ble oppdaget i Sør-Afrika.

Annonse

7604 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 7604 coronasmittede i Norge. Det er 3420 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 9717 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 6435, så trenden er stigende.

Søndag var 231 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

76 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 51 respiratorbehandling. Det er tre færre på intensiv og fire færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 512 393 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. 15. januar 2022 ble det registrert 12 360 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil.

Til sammen er 1381 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(NTB)

Mann døde: Siktede er løslatt

Mannen som er siktet for kroppsskade etter at en mann møtte opp alvorlig skadd på legevakta i Oslo, er løslatt.

Den alvorlig skadde mannen i 50-årene ble erklært død søndag.

Siktede har sittet i avhør søndag kveld og ble besluttet løslatt etter avhøret.

- Siktede har samarbeidet godt under etterforskingen og har gitt en grundig forklaring. Politiet vil fortsette å utføre etterforskningsskritt i morgen, for å avdekke årsaken til fornærmedes død. Det vil ikke bli gitt ytterligere uttalelser i saken i kveld, sier Lisbeth Aasheim Jansen, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Mannen er fortsatt siktet, opplyser Jansen.

- Men siktelsen vil bli videre vurdert utover etterforskningen.

Siktedes forsvarer Heidi Ysen sier til Dagbladet søndag kveld at mannen er glad for at han er løslatt. Han nekter fortsatt straffskyld.

- Vi regner med at siktelsen blir vurdert relativt raskt.

Les hele saken

Kom til legevakta med alvorlige skader - døde

Annonse

Tankbil veltet: - Lukk vinduene

En tankbil har veltet på E134 ved Høgås på Notodden. Det skriver politiet på Twitter.

Det er foreløpig uklart hva tankbilen var lastet med. Politiet skriver at det har blitt evakuert noen beboere i nærheten av ulykkesstedet. Årsaken er at det skal ha vært en lekkasje fra bilen.

- Beboere i området bes lukke vinduer og skru av ventilasjonsanlegg, skriver politiet.

Det er ikke meldt om personskader, men veien er stengt i begge retninger. Politiet er på stedet og har kontakt med lastebilsjåføren.

- Det er glatt veibane på stedet, skriver politiet.

FHI: Risikoen for omikron-innleggelse er 0,2 prosent
FHI-direktør Line Vold. Foto: NTB

FHI: Risikoen for omikron-innleggelse er 0,2 prosent

Risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er beregnet til 0,2 prosent, ifølge FHI.

Nesten all coronasmitte i Norge nå er med omikronvarianten, som ser ut til å gi mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten i alle aldersgrupper.

Ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er risikoen for å bli innlagt på sykehus med omkronsmitte så lav som 0,2 prosent, skriver TV 2.

FHI har sett på antall registrerte coronasmittede og antall sykehusinnlagte fra uke 49 til 52, fordelt etter virusvariant.

I disse ukene var det over 65 000 bekreftede smittetilfeller, rundt 30 prosent var omikrontilfeller. I de samme ukene var det 529 innleggelser – da var 41 av de innlagte smittet med omikronvarianten.

– Ut fra beregningene anslår vi at risikoen for innleggelse med deltasmitte er omtrent én prosent. Risikoen med omikron er cirka 0.2 prosent, så den er vesentlig mindre, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV-kanalen.

Onsdag ble det kjent at foreløpige analyser fra Norge tyder på at det er 69 prosent lavere risiko for å bli lagt inn på sykehus med omikronvarianten av coronaviruset enn med deltavarianten.

(NTB)

Annonse

Datasystemene på Oslo universitetssykehus fungerer igjen

Direktør Bjørn Atle Bjørnbeth roser alle involverte og takker for innsatsen i helgen, skriver OUS på Twitter.

Datasystemene fungerer som normalt. Det er fortsatt behov for ekstra personell for å komme ajour med all data, skriver de i en pressemelding.

- Hendelsen har ikke fått noen betydelige konsekvenser for pasientbehandling. Primærhelsetjenesten må være forberedt på at epikriser og meldinger til pleie- og omsorgstjenesten blir forsinket de nærmeste dagene. Vi vil bruke noen dager på å sikre at all informasjon er korrekt slik at oppfølging av pasientene går som normalt, sier medisinsk direktør Hilde Myhren.

Sykehuspartner, som er systemleverandør, skriver at det gjenstår et etterarbeid for å få oppdatert databasene med data fra tiden databasen var nede.

- Dette gjennomføres i samarbeid med Oslo universitetssykehus og leverandørene.