Annonse

Nyhetsstudio

Minst 13 flypassasjerer omicronsmittet - ventet at tallet vil stige

Det bekrefter nederlandske helsemyndigheter.

RIVM skriver i en pressemelding at analysene av de positive prøvene hittil har vist at minst 13 personer er smittet med omicron.

Undersøkelsene er ikke avsluttet. Trolig vil varianten bli påvist i flere prøvesvar, heter det i pressemeldingen.

Annonse

14 personer funnet døde på strand i Myanmar

Likene av 14 personer har blitt funnet etter at de ble skylt opp på en strand i Myanmar, ifølge lokale myndigheter.

- 14 døde personer ble funnet, og 35 personer inkludert eierne av båten ble reddet, forteller Tun Shwe, en talsperson for politiet i Pathein-distriktet, til AFP.

En lokal redningsgruppe sier at minst åtte av de døde var rohingyaer som forsøkte å komme seg til Malaysia via sjøveien.

USA har anklaget militærjuntaen i Myanmar for folkemord mot rohingyaer. Siden 2017 har over 800 000 rohingyaer blitt drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh.

(NTB)

Hviterussland sier de sjekker kampberedskapen

Hviterussland sier de nå sjekker deres våpenarsenal og logistikk for å sikre at de er kampklare, skriver Reuters, som siterer forsvarsdepartementet i landet.

I en uttalelse sier departementet at hæren deres har utført kontroller av utstyr som har ligget på lager.

- Inspeksjonen vil vise tilstanden til utstyret og om det er i stand til å tas i bruk, sier de i uttalelsen.

Annonse

Person skadd i arbeidsulykke

En person er fløyet til sykehus etter en arbeidsulykke i Risør mandag ettermiddag, melder Agder politidistrikt på Twitter.

De fikk melding om ulykken klokka 13.10.

- Det skal være snakk om fallskade og en person får tilsyn av helsepersonell på stedet, skrev først politiet.

Vedkommende er nå fraktet til sykehus for sjekk og behandling.

- Politiet fortsetter arbeidet på stedet med å forsøke å finne ut hva som har skjedd og årsaken til dette, skriver Agder politidistrikt.

De opplyser at de sikrer spor og innhenter opplysninger.

Alvorlig ATV-ulykke i Gjøvik

Nødetatene har rykket ut til en ATV-ulykke i Gjøvik. Politiet betegner ulykken som alvorlig. Én person er involvert.

Det opplyser Innlandet politidistrikt.

Ulykken skjedde klokka 14.10.

(NTB)

Annonse
Russisk FN-topp går av i skam
PRESTISJEFYLT: FN-forsamlingen i Genève. Foto: Denis Belibouse / Reuters / NTB

Russisk FN-topp går av i skam

Boris Bondarev, diplomat ved den russiske FN-delegasjonen i Genève, skriver i et brev at han går av. Årsaken er krigen mot Ukraina, melder Hillel Neuer, leder for den uavghengige vaktbikkja UN Watch, på Twitter.

Bondarev bekrefter i 15-tida overfor nyhetsbyrået AP at han trekker seg. Toppdiplomaten opplyser at han har levert oppsigelsen til Gennadij Gatilov, Russlands FN-ambassadør i Genève.

Bondarev er den mest høytstående russiske diplomaten som hittil har hoppet av siden invasjonen av Ukraina startet, skriver UN Watch i en artikkel.

- I løpet av en 20 år lang karriere som diplomat har jeg sett ulike utslag av vår utenrikspolitikk, men har aldri skammet meg så mye over landet mitt som 24. februar i år. Den aggressive krigen Putin startet mot Ukraina, og i praksis hele den vestlige verden, er ikke bare en forbrytelse mot det ukrainske folk, men også muligens den alvorligste forbrytelsen noensinne mot det russiske folk. Med en tykk Z er alle våre håp og framtidsutsikter for et framgangsrikt fritt samfunn i vårt land strøket ut, skriver Bondarev i brevet.

Dagbladet har forsøkt å kontakte den russiske FN-delegasjonen i Genève for å få bekreftet opplysningene om Bondarevs avgang. Samtalen ble avvist.

- Jeg kan dessverre verken bekrefte eller avkrefte denne informasjonen. Dette er et saksforhold som gjelder russiske myndigheter, og medieforespørsler om det bør rettes til den russiske delegasjonen, svarer Alessandra Vellucci, FN i Genèves informasjonsdirektør, på Dagbladets henvendelse.

- Boris Bondarev er en helt. Vi oppfordrer nå alle andre russiske diplomater i FN - og over hele verden - til å følge hans moralske eksempel og gå av, sier Neuer i UN Watch i artikkelen.

I brevet langer Bondarev ut mot dem han mener står bak krigen, og som han anklager for å tjene på den.

- De som skapte denne krigen, ønsker bare én ting - å forbli ved makten for alltid, bo i overdådige smakløse palass, seile i yachter som i tonnasje kan sammenliknes med hele den russiske marinen, og nyte ubegrenset makt og total straffrihet. For å oppnå dette er de villige til å ofre så mange liv som det kreves. Tusener av russere og ukrainere har allerede dødd på grunn av dette, står det i brevet.

Diplomaten trekker fram utenriksminister Sergej Lavrov som «en god illustrasjon på forvitringen i systemet».

- I løpet av 18 år gikk han fra å være en profesjonell og velutdannet intellektuell, som mange av mine kolleger har holdt høyt i akt, til en person som uavbrutt sender ut selvmotsigende uttalelser og truer verden (det omfatter Russland også) med atomvåpen! skriver Bondarev, som ifølge brevet har jobbet i det russiske utenriksdepartementet siden 2002 og vært medlem av Genève-delegasjonen siden 2019.

- Jeg studerte for å bli diplomt og har vært diplomat i tjue år. Departementet er blitt mitt hjem og min familie. Men jeg kan rett og slett ikke lenger ta del i denne blodlige, hodeløse og totalt grunnløse vanæren, skriver Bondarev.