Annonse

Nyhetsstudio

Omicronsmitte i Danmark

Danske helsemyndigheter opplyser at to personer som har vært på reise i Sør-Afrika, er smittet av coronavarianten omicron.

Statens Serum Institut bekrefter søndag at virusprøvene som er tatt fra de to, viser at det er snakk om to tilfeller av omicron.

- Det var forventet, sier direktør Henrik Ullum i en pressemelding.

Annonse

WHO: Massevaksinering ikke nødvendig

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det ikke er nødvendig med massevaksinering mot apekopper utenfor Afrika.

Tiltak som god hygiene og sikker seksuell atferd vil være tilstrekkelig for å kontrollere spredningen utenfor Afrika, mener Richard Pebody i WHO, ifølge Reuters.

Tilgang til vaksiner og antivirale medikamenter er i øyeblikket relativt begrenset, opplyser Pebody videre. Han leder WHOs europeiske avdeling for høyrisikopatogener.

Pebodys uttalelser kommer etter at det amerikanske smittevernbyrået CDCP (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) har uttalt at man der er i gang med en prosess for å skaffe flere vaksiner mot apekopper.

I Tyskland har myndighetene uttalt at de vurderer muligheten for vaksinering mot apekopper, mens Storbritannia har tilbudt vaksinene til noen helsearbeidere.

Helsemyndighetene i Europa og Nord-Amerika gransker over 100 bekreftede og mulige tilfeller av smitten, som er det største utbruddet utenfor Afrika, der den noen steder er endemisk.

(NTB)

Nord-Korea: Over 134 000 nye febertilfeller
Foto: Korean Central News Agency (KCNA) / AFP / NTB

Nord-Korea: Over 134 000 nye febertilfeller

Nord-Korea rapporterte om 134 510 nye personer med febersymptomer mandag, ifølge Reuters, som siterer det statlige nyhesbyrået KCNA.

Nord-Korea mangler angivelig testutstyr, og landet kan dermed ikke bekrefte det totale antallet personer som tester positivt for coronavirus, skrev Reuters søndag.

I stedet registrerer helsemyndighetene antall personer med febersymptomer.

Nord-Korea sa 12. mai at de var inne i sin første coronabølge, og innrømmet samtidig for første gang at det er coronasmitte i landet.

Annonse
Zelenskyj og Putin på Times maktliste
Foto: AP / NTB

Zelenskyj og Putin på Times maktliste

Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands Vladimir Putin har fått plass på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

De to presidentene står på listen i kategorien «ledere», som også inkluderer EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, Tysklands statsminister Olaf Scholz og USAs president Joe Biden.

Hver oppføring kommer med en liten tekst, og Biden er denne gangen også en av magasinets bidragsytere. Han har skrevet om Zelenskyj.

- Da Vladimir Putin satte i gang sin brutale krig mot Ukraina og ukrainerne trengte lederen sin, ga Volodymyr Zelenskyjs ord gjenklang over hele verden: «Presidenten er her», åpner Biden sin tekst.

Han sier Zelenskyj er en leder som «er ukrainerens mot og motstandsdyktighet verdig» mens folk over hele landet slåss for friheten.

- Hver gang vi snakker sammen, hører jeg i Zelenskyjs stemme den ukuelige viljen til en mann som tror fullt og helt på sin plikt overfor folket, og som hver dag lever opp til det høytidelige ansvaret det er å lede landet gjennom en mørk og vanskelig tid, fortsetter den amerikanske presidenten i lovprisingen av sin ukrainske kollega.

Han sier Zelenskyj har inspirert den frie verden til å være mer samlet, mer besluttsom og mer målrettet, og at Zelenskyj har satt spor etter seg i historien og bevist at Ukraina vil bestå.

Tonen er en ganske annen i teksten om Vladimir Putin, som er skrevet av Aleksej Navalnyj , den opposisjonelle russeren som soner en straff på ni år i arbeidsleir.

- Kanskje Vladimir Putin sanne kall er å lære oss en lekse – oss alle fra verdensleder til vanlige folk. Det har han gjort svært godt, skriver Navalnyj og åpner tilsynelatende med smiger.

- Han har igjen minnet oss om at dersom man begynner med «bare litt valgfusk», så ender det alltid i diktatur. Og diktatur leder til krig. Det er en lekse vi ikke skulle glemt.

Navalnyj anklager samtidig verdens leder for å ha vært hyklerske når de i en årrekke har snakket om en «pragmatisk innfallsvinkel og nytten ved internasjonal handel.

- På den måten har de latt seg selv nyte godt av russisk olje og gass, mens Putin strammet grepet om makten. Men med sanksjoner og militær og økonomisk bistand vil denne krigen koste langt mer enn de lukrative olje- og gassavtalene, som ble feiret med champagne.

Russlands for tiden mest kjente politiske fange mener Putin samtidig er i ferd med å lære oss hvordan et land kan utradere alle økonomiske fremskritt som er gjort gjennom 20 år.

- Men svaret på det viktigste spørsmålet han stiller oss overfor: Hvordan man kan stanse en ond, gal mann med en hær, atomvåpen og fast plass i FNs sikkerhetsråd – står fortsatt ubesvart, skriver Navalnyj.

(NTB)

Anklager Vesten for å være diktatorer
Foto: AFP / NTB

Anklager Vesten for å være diktatorer

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal ha uttalt at Russlands økonomiske bånd til Kina vil styrkes nå som Vesten har «inntatt en diktatorisk posisjon», ifølge Reuters.

Han skal også ha sagt at Moskva vil tenke på det, dersom Vesten tilbyr seg å reetablere forholdet.

Annonse
Russisk ambassadør advarer mot militær-øvelse
Foto: Reuters / NTB

Russisk ambassadør advarer mot militær-øvelse

Militærøvelsen Defender-Europe 2022, med mål om å trene opp en rask sikring av Bornholm og Østersjøen, har vært planlagt i over ett år. Som en del av øvelsen vil et amerikansk C-17 transportfly med en større last missiler lande på øya Bornholm tirsdag.

Det har fått Russlands ambassadør i Danmark til å advare.

- Dette kan sees på som et skritt mot å endre Bornholm fra en fredsøy til et potensielt militært brohode, sier ambassadør Vladimir Barbin i en skriftlig uttalelse til danske TV2.

Han sier også at de dansk-amerikanske øvelsene er en politisk demonstrasjon av at det i dag ikke er restriksjoner på tilstedeværelsen av utenlandske tropper og våpen der.

- Under de nåværende omstendighetene bidrar slike signaler fra København bare til en økning i spenningen i dette området av Østersjøen, la han til.

Ifølge Forsvaret skal to danske F-16 jagerfly eskortere det amerikanske transportflyet helt til Rønne.

Avisa skriver også at dette er en simulert øvelse, og det vil dermed ikke bli avfyrt missiler.