Annonse

Nyhetsstudio

Forskningsrådet trekker støtte til norsk vaksinefabrikk

Forskningsrådet trekker støtten til den norske vaksinefabrikken Norvax. Rådet mener selskapet ikke har kompetanse nok til et prosjekt de har fått støtte til.

Støtten på 16 millioner kroner skulle brukes til et forskningssamarbeid med Sintef om utvikling av vaksineteknologi.

Nå har Norges forskningsråd (NFR) trukket pengene tilbake, skriver Morgenbladet.

Rådet mener Norvax ikke har den nødvendige kompetansen til å gjennomføre prosjektet. De mener også at Norvax ikke har imøtekommet kravene om å klargjøre forhold knyttet til forskningsarbeid og økonomi, viser korrespondanse avisen har fått delvis innsyn i.

Etter at flere nøkkelpersoner i Norvax sluttet i sommer, forsøkte selskapet å erstatte kompetansen med britiske konsulenter, som ifølge Forskningsrådets egne undersøkelser ikke var klar over hvilke roller de var blitt tildelt i Norvax’ planer.

Dermed konkluderer saksbehandlingen med at Norvax har gitt «villedende informasjon til Forskningsrådet».

Styreformann i Norvax, Peter A. Jensen, skriver i en kommentar i avisen at selskapet aldri, med vilje ha gitt villedende informasjon til noen. Selskapet har derfor påklaget forskningsrådets beslutning.

(©NTB)

Annonse
Støre: - FNs generalsekretær er bekymret
Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB

Støre: - FNs generalsekretær er bekymret

- Som generalsekretær for FN så er han veldig urolig for en militær konflikt. Han sier at om noen skulle gå over grensa til et annet land så er FN-pakten brutt og det er alvorlig.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet etter å ha møtt FNs generalsekretær António Guterres mandag.

Han forteller videre at Guterres trykker på videre for å få til politiske løsninger og at det må være samtaler mellom partene.

- Det er ikke noen direkte rolle som FN har akkurat nå, men de følger med på det som skjer med bekymring.

Selv sier Støre at også han tror det ligger en mulighet for militær konflikt mellom Ukraina og Russland, men mener at dette ikke må være en pressiutasjon for at spillereglene rundt sikkerheten skal endres og at man fortsatt må holde hodet kaldt.

Smittekarantene erstattes med daglig testing

Smittekarantene på ti døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av coronasmittede.

Forskriftendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

- Svært mange blir nå sittende i karantene. Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

(NTB)

Annonse

HOD: Innreisekarantene avvikles

Dagens krav om innreisekarantene avvikles melder Helse og omsorgsdepartementet (HOD) i en pressemelding mandag kveld.

Kravet om innreisekarantene blir ikke lenger ansett som smittevernfaglig nødvendig, står det i meldingen fra HOD. Dette etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge FHI utgjør reisende "uten coronasertifikat" sju prosent av de registrerte reisende og totalt fire prosent av smittetilfellene.

- Jeg er enig med FHI i at andelen smittede blant innreisende uten koronasertifikat er så liten relatert til den smittesituasjonen vi har i Norge nå, at tiden er inne for å endre på kravet om innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, og fortsetter:

– Avvikling av innreisekarantene vil bidra til en raskere åpning av samfunnet, med enklere innreise. Dette kan gi positive samfunnsøkonomiske konsekvenser for næringslivet generelt og reiselivsbransjen spesielt.

Kravet opphører fra og med midnatt, natt til 26. januar 2022. Likevel må reisende fortsette å registrere seg og teste seg etter ankomst til Norge.

– En viktig årsak til at jeg mener vi nå bør oppheve kravet om innreisekarantene er behovet for å se smitte- og innreisekarantene i sammenheng. Smittekarantene for nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er allerede avviklet. Fra 26. januar vil smittekarantene for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære være mulig å erstatte med daglig testing, sier Kjerkol.

Fotgjenger påkjørt: - Framstår som alvorlig

Mandag kveld er nødetatene på vei til Nordmøre, etter at en fotgjenger skal ha blitt påkjørt.

- Vi er ikke sikre på skadeomfanget foreløpig, men det framstår som alvorlig, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt Leif Arne Mork til Dagbladet.

Han opplyser videre at politiet straks er framme på stedet, og at ambulansen allerede har kjørt fra stedet med pasienten.

Annonse

Kunngjorde militærkupp på direkte-TV

Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans etter det som skal være et kuppforsøk.

Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soladter har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort at de nå har overtatt kontrollen over landet.

(NTB)