Annonse

Nyhetsstudio

Omikron: Danmark strammer inn

Danmark innfører strengere reiserestriksjoner for ytterligere tre land i sørlige Afrika, ifølge danske B.T..

På grunn av den nye virusmutasjonen Omikron fraråder danske UD nå alle reiser til Angola, Malawi og Zambia.

De nye restriksjonene trer i kraft mandag klokka 12.

Lignende restriksjoner for Sør-Afrika, Lesoto, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini - tidligere Swaziland, trådde i kraft natt til lørdag.

I tillegg skal alle reisende fra landene testes for corona senest 24 timer etter ankomst i Danmark og isolere seg i ti dager.

Det er registert 4290 nye coronatilfeller i Danmark det siste døgnet. 9 er registrert døde, ifølge tall fra Johns Hopkins Universitetet.

Annonse

Burkina Fasos president skal ha overlevd attentatforsøk

Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans etter det som skal være et kuppforsøk.

Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soladter har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

(NTB)

FHI endrer ordlyden: - «Bør» vaksineres

Barn 5-11 år med alvorlig grunnsykdom går fra «kan» til «bør» la seg vaksinere. Det skriver FHI i et informasjonsbrev om coronavaksinasjonsprogrammet.

I desember 2021 ble det åpnet for at barn 5-11 år med alvorlig grunnsykdom tilbys barnedoser med coronavaksine. I den forbindelse har FHI fått tilbakemeldinger om at kommunene ønsker råd om praktisk gjennomføring av denne vaksinasjonen.

Ordlyden i tilbudet er nå endret fra “kan” til “bør” la seg vaksinere.

Risiko for alvorlig coronasykdom for 5-11-åringer med alvorlig grunnsykdom er liten, men dette er en gruppe som kan være sårbare og derfor bør vaksineres. For denne gruppen vil to doser med 8-12 ukers intervall i de fleste situasjoner være aktuelt. I noen situasjoner kan intervallet være kortere, men ikke under 3 uker (minimumsintervall), skriver FHI.

Annonse

Nordmann omkom i Thailand

En tromsøværing i 60-åra omkom i forrige uke i en trafikkulykke i Thailand.

Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor Nordlys.

- Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger omkom i en trafikkulykke i Thailand forrige uke, skriver departementet til avisa.

Omstendighetene rundt ulykka er fortsatt uklare.

Sender Nato-styrker til Baltikum

Flere Nato-land sender styrker til Baltikum.

Det forteller Nato-sjef Jens Stoltenberg på pressekonferansen etter et Nato-møte mandag ettermiddag.

Både Danmark, Frankrike og Nederland har gjort seg klare til å sende ressurser til sine østlige land.

- Sveriges partnerskap med NATO essensielt for sikkerheten, sier den svenske utenriksministerer, Ann Linde.

Hun forventer også at russerne vil akseptere dialog.

Han forteller videre at Nato er åpn for videre dialog med russerene, og at det er opp til de uavhengige nasjonene Finland og Sverige dem ønsker å gjøre.

Annonse
Høyre kritisk til manglende Taliban-info
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er kritisk til manglende informasjon om at møtene med Taliban skulle skje i Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høyre kritisk til manglende Taliban-info

Leder for Forsvars- og utenrikskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), er kritisk til at Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) ikke ble godt nok varslet om at møtene med Taliban skulle skje i Norge. Det melder NRK.

- DUUFK ble ikke informert i forkant av møtene med Taliban, sier Søreide til NRK.

Hun forklarer at hun som komiteleder fikk et kort varsel fra utenriksministeren om at møtene skulle avholdes, men at det ikke ble gitt informasjon om delegasjon eller øvrig opplegg.