Annonse

Nyhetsstudio

Saktegående kø på E6

SISTE: E6 Skulleruddumpa i retning mot Oslo er åpen for trafikk.

Dagbladet har fått tips om at trafikken står stille på E6 Skulleruddumpa. Operasjonsleder i Oslo-politiet sier at det skyldes en hindring i veibanen.

- En personbil med henger står mellom kjørefeltene på Skulleruddumpa, og da er det E6 inngående. Dette er årsaken til at det er saktegående, sier operasjonsleder Lina Odden til Dagbladet.

Politi og brannvesen er på stedet for å fjerne bil og henger fra stedet.

Vegtrafikksentralen skriver på Twitter at trafikken inntil videre går via rampe, og at forsinkelser må påregnes.

Veien er nå åpner for trafikk, melder vegtrafikksentralen.

Annonse

Smittekarantene erstattes med daglig testing

Smittekarantene på ti døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av coronasmittede.

Forskriftendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

- Svært mange blir nå sittende i karantene. Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

(NTB)

HOD: Innreisekarantene avvikles

Dagens krav om innreisekarantene avvikles melder Helse og omsorgsdepartementet (HOD) i en pressemelding mandag kveld.

Kravet om innreisekarantene blir ikke lenger ansett som smittevernfaglig nødvendig, står det i meldingen fra HOD. Dette etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge FHI utgjør reisende uten coronasertifikat sju prosent av de registrerte reisende og totalt fire prosent av smittetilfellene.

- Jeg er enig med FHI i at andelen smittede blant innreisende uten koronasertifikat er så liten relatert til den smittesituasjonen vi har i Norge nå, at tiden er inne for å endre på kravet om innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, og fortsetter:

– Avvikling av innreisekarantene vil bidra til en raskere åpning av samfunnet, med enklere innreise. Dette kan gi positive samfunnsøkonomiske konsekvenser for næringslivet generelt og reiselivsbransjen spesielt.

Kravet opphører fra og med midnatt, natt til 26. januar 2022. Likevel må reisende fortsette å registrere seg og teste seg etter ankomst til Norge.

– En viktig årsak til at jeg mener vi nå bør oppheve kravet om innreisekarantene er behovet for å se smitte- og innreisekarantene i sammenheng. Smittekarantene for nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er allerede avviklet. Fra 26. januar vil smittekarantene for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære være mulig å erstatte med daglig testing, sier Kjerkol.

Oppdateres.

Annonse

Fotgjenger påkjørt: - Framstår som alvorlig

Mandag kveld er nødetatene på vei til Nordmøre, etter at en fotgjenger skal ha blitt påkjørt.

- Vi er ikke sikre på skadeomfanget foreløpig, men det framstår som alvorlig, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt Leif Arne Mork til Dagbladet.

Han opplyser videre at politiet straks er framme på stedet, og at ambulansen allerede har kjørt fra stedet med pasienten.

Burkina Fasos president skal ha overlevd attentatforsøk

Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans etter det som skal være et kuppforsøk.

Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soladter har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

(NTB)

Annonse

FHI endrer ordlyden: - «Bør» vaksineres

Barn 5-11 år med alvorlig grunnsykdom går fra «kan» til «bør» la seg vaksinere. Det skriver FHI i et informasjonsbrev om coronavaksinasjonsprogrammet.

I desember 2021 ble det åpnet for at barn 5-11 år med alvorlig grunnsykdom tilbys barnedoser med coronavaksine. I den forbindelse har FHI fått tilbakemeldinger om at kommunene ønsker råd om praktisk gjennomføring av denne vaksinasjonen.

Ordlyden i tilbudet er nå endret fra “kan” til “bør” la seg vaksinere.

Risiko for alvorlig coronasykdom for 5-11-åringer med alvorlig grunnsykdom er liten, men dette er en gruppe som kan være sårbare og derfor bør vaksineres. For denne gruppen vil to doser med 8-12 ukers intervall i de fleste situasjoner være aktuelt. I noen situasjoner kan intervallet være kortere, men ikke under 3 uker (minimumsintervall), skriver FHI.