Annonse

Nyhetsstudio

- Jeg skal på julebord
Foto: Ali Zare / NTB

- Jeg skal på julebord

- Jeg skal på julebord, og det skal skje trygt og i tråd med smittefaglige råd, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet etter tirsdagens coronapressekonferanse.

I et intervju med Dagbladet tirsdag morgen, svarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på kritikk fra en rekke eksperter.

I en kronikk i Dagbladet, signert blant andre Knut Eldjarn, tidligere president i Legeforeningen, anklaget de blant annet regjeringen for å «la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19».

Overfor Dagbladet svarte Kjerkol at utspillet «faller på sin egen urimelighet».

- Vi har innført flere tiltak for å få ned smitten og presset på sykehusene, og vi har vært tydelig på at kommuner med utbrudd raskt setter inn tiltak for å få kontroll. Slik situasjonen er nå, mener vi det er mulig å gjennomføre julebord, men det er viktig å vurdere situasjonen lokalt. Det er også svært viktig at alle følger smittevernrådene som gjelder, og at dem som har symptomer holder seg hjemme.

18. november ble det klart at Helsedirektoratet avlyste sitt planlagte julebord.

- Vi hadde planlagt et stort julebord for alle våre ansatte. Det har vi valgt å utsette. Ikke primært på grunn av coronasituasjonen, men fordi vi har veldig mye annen type smitte, også blant våre ansatte, med stort sykefravær. Vi er en beredskapsorganisasjon som må planlegge for at vi skal være friske alle sammen inn mot julen - og dermed kunne ta en støyt, gitt at vi skulle komme i en mer vanskelig situasjon, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet etter tirsdagens pressekonferanse.

Det stanset imidlertid ikke all julegleden for helsedirektøren.

- Men jeg har vært på julebord, og synes at det har vært veldig hyggelig. Så jeg håper også andre kan ha glede av det, sier Guldvog, og legger til at julebordet ble avholdt sammen med venner.

Les hele saken

Sier ja til julebord

Annonse

Erdogan med krav til Sverige

Sverige bør ikke forvente at Tyrkia godkjenner landets Nato-søknad før de har «returnert terrorister», sier president Recep Tayyip Erdogan ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Oppdateres.

Bil i feil kjøreretning

En bil skal ha kjørt i feil kjørefelt på E18 ved Kopstad i Vestfold, skriver politiet på Twitter.

Bilen skal ha kjørt nordover i sørgående kjørefelt.

- Bilen har snudd og kjører riktig vei nå, skriver politiet rundt et kvarter etter at de fikk melding om kjøringen.

Politiet og Vegtrafikksentralen prøver nå å finne ut hvem som kjører bilen.

Annonse

Melding om bilbrann i tunnel

Brannvesenet har rykket ut til melding om bilbrann i Byfjordtunnelen på E39 i Stavanger. Det skriver brannvesenet på Twitter.

- Tunnelen er stengt, skriver politiet.

Sjåføren blir sjekket av helsepersonell.

Byfjordtunnelen er en nesten seks kilometer lang undersjøisk tunnel som går mellom Stavanger og Randaberg.

- Vi vet på nåværende tidspunkt ikke når tunnelen vil åpne igjen, skriver vegtrafikksentralen.

Politiet skriver at bilberger står klar til å hente bilen så fort som mulig. Det er uklart om det har vært åpne flammer.

Soldater overgir seg: - Utslitt

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier til Dagbladet at årsaken til at soldatene i Azovstal at de har utspilt sin rolle.

Russland hevder at nesten 1000 Azovstal-soldater har overgitt seg.

- De har slåss i over 11 uker, så de er utslitt, sier Karlsen.

- De har utspilt sin militære rolle, sier han.

Han tror at de aller fleste av soldatene som var på stålverket har overgitt seg.

- Det er ikke hørt skyting eller bombardement de siste 12-14 timene, så det kan tyde på at dette er over, sier Karlsen om slaget om Azovstal.

Han sier at soldatene nå skal avvæpnes av de russiske styrkene og at de trolig vil sendes til fangeleire.

- De går nok noen tunge dager i møte, sier han.

Særlig soldatene som tilhørte Azov-regimentet var attraktive mål for russerne.

- Det kan Russland nok bruke som en propagandaseier, sier Karlsen.

Han tror også de sivile som var på stålverket vil avhøres av russerne, men hva som skjer etter det er foreløpig uklart.

Han sier også at de ukrainske soldatene har oppholdt en større russisk styrke i flere uker.

De siste ukene har store skogbranner herjet i Sibir. Dette kan få konskvenser for krigen, mener en ekspert.

Karlsen er ikke sikker på om det stemmer.

- Jeg tviler på de kommer til å sende militære styrker fra Ukraina. Det kan være de vil belaste samfunnet på andre måter, og for eksempel innkalle sivile til et slags sivilforsvar, sier Karlsen.

Han understreker likevel at Russland mangler utstyr til å slukke brannene, siden mange fly og helikoptre er bundet opp i Ukraina.

- Det som kan gjøre det kritisk, er om dette berører en større del av befolkningen. Om det blir en katastrofe, så kan det få konsekvenser for krigen, men jeg tror ikke Sibir står øverst på blokka for Kreml nå, sier Karlsen.

Soldater overgir seg: - Utslitt
Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
Annonse
Gjerdrum vil ha skredsaken henlagt
Foto: Terje Pedersen / NTB

Gjerdrum vil ha skredsaken henlagt

Saken mot Gjerdrum kommune etter kvikkleireskredet i desember 2020 må henlegges, mener kommunen. Det er ikke gjort noe straffbart, hevder advokat Jan Fougner.

– Gjerdrum kommune ble utsatt for en skredulykke og kan ikke klandres for at ulykken inntraff eller oppfølgingen i forkant. Dette er alene nok til å si at kommunen ikke kan straffes, men det er også en rekke andre grunner som redegjøres for i utredningen, sier advokat Jan Fougner.

Han har ledet gjennomgangen av siktelsen mot kommunen og grunnlaget for den. Hans utredning, som belyser både de faktiske og juridiske forholdene som ligger til grunn for siktelsen, konkluderer med at kommunen har gjort det som kreves av den. Saken mot kommunen må henlegges som intet straffbart forhold, framholder Fougner.

Politiet har siktet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler i 13 år før leirskredet. De tolv bekymringsmeldingene og varslene dreier seg i hovedsak om forhold knyttet til Tistilbekken i områdene sørover fra Nystulia og forbi Holmen. Varslene ga kommunen plikt til å gripe inn og sikre de delene av Tistilbekken der skredet ble utløst, mener politiet. (NTB)