Annonse

Nyhetsstudio

Sammenlignet Fauci med nazilege: - Skammelig
VEKKER HARME: Smittevernekspert Anthony Fauci ble mandag sammenlignet med Dr. Josef Mengele. Foto: Michael Brochstein/SOPA Images/Shutterstock

Sammenlignet Fauci med nazilege: - Skammelig

Midt i Fox News sin beste sendetid mandag kveld kom TV-profilen Lara Logan med en oppsiktsvekkende kommentar om den amerikanske smitteverneksperten Dr. Anthony Fauci.

I en diskusjon rundt den nye omikronversjonen av coronaviruset sammenlignet hun plutselig den kjente smitteverneksperten med nazilegen Josef Mengele, ifølge The Guardian.

- Han representerer ikke vitenskap. Han representerer Josef Mengele, Dr Josef Mengele, nazisten som gjorde eksperimenter på jøder under andre verdenskrig og i konsentrasjonsleirene, folk over hele verden sier dette, sier Logan.

Hun legger til:

- Fordi responsen på covid og hva det har gjort med land overalt, hva det har gjort med borgerrettigheter, selvmordsraten, fattigdommen – det har utslettet økonomier.

Kommentaren vekker nå harme og har møtt motstand fra flere hold.

- Helt skammelig. Josef Mengele fikk kallenavnet sitt ved å utføre dødelige og umenneskelige medisinske eksperimenter på fanger fra Holocaust, inkludert barn, skriver Den amerikanske jødiske kommite på Twitter.

De krever at Logan unnskylder for sine kommentarer:

- Det helvete disse ofrene gikk gjennom med folkehelsetiltak kan ikke sammenlignes. En unnskyldning er nødvendig, står det videre i innlegget.

Auschwitz-museumet har også uttrykt sin frustrasjon over TV-profilens kommentarer.

- Å utnytte tragedien til mennesker som ble ofre for kriminelle pseudomedisinske eksperimenter i Auschwitz i en debatt om vaksiner, pandemi og mennesker som kjemper for å redde menneskeliv er skammelig. Det er respektløst overfor ofre og et trist symptom på moralsk og intellektuell forfall, skriver de i et innlegg på Twitter

Annonse

NRK: Nakstad er coronasmittet

FHI: SMS-utsending førte til stort byks i smittetilfeller registrert gjennom smitte-app

Etter at FHI sendte ut 2 millioner SMS-er om smittesporing, økte antallet registrerte smittetilfeller gjennom sporingsappen «Smittestopp».

– Vi ser at antallet som meldte seg smittet i Smittestopp, gjorde et stort byks etter at vi sendte ut 2 millioner SMS-er til folk over 16 år i går. Fra rundt 400 meldinger om smitte dagen før, gikk det opp til 1377 meldinger i går, opplyser assisterende kommunikasjonsdirektør Kjetil Berg Veire i Folkehelseinstituttet (FHI).

Antall nedlastinger gikk opp med 70.000 etter SMS-kampanjen. Det betyr at rundt 3,5 prosent av dem som mottok meldingen, lastet ned appen.

– Vi sender ut nye 2 millioner SMS-er i dag, og tar en endelig oppsummering i morgen på effekt, sier Veire.

(NTB)

Annonse

Rundt 1000 operasjoner corona-utsatt ved Haukeland

Siden mars 2020 er om lag 1000 operasjoner ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen blitt utsatt som følge av coronasituasjonen.

Det viser tall som overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus legger fram for Bergensavisen torsdag.

Fra nedstengingen 12. mars 2020 og til påsken samme år ble det utsatt mellom 550 og 600 operasjoner ved sykehuset. Fra oktober 2021 ble det også utsatt hundrevis av operasjoner. Alle utsettelsene skyldtes pandemien og sykehusets pandemiberedskap.

I desember forklarte Beisland til BA at personalmangel og coronautbrudd førte til utsettelsene i høst.

– Det går dessverre ofte utover pasienter med kroniske lidelser og mye smerter, sa Beisland da.

Nå i januar er sykehuset i full drift.

(NTB)

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene

Helsedirektoratet framla for første gang en ukesrapport om belastningen på kommunenes helse- og omsorgstjenester i Norge.

Der kommer det fram at den sterkt økende nasjonale smittetrenden gir jevnt over ikke økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester.

Coronapasienter utgjorde 19. januar 2,5 prosent av alle pasienter innlagt på somatiske døgnopphold i Norge. De utgjorde 29,6 prosent av alle pasienter innlagt på intensiv.

Tilgangen til personell og kritisk kompetanse er nå i svak bedring i kommunene, ifølge rapporten.

- Det er en god utvikling som vi er glad for. Det betyr at den økende smitten ikke belaster kommunene. Det skiller seg ganske mye fra det vi fryktet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

På bakgrunn av at kapasiteten både på sykehusene og i helsetjenestene i kommunene er gode, utelukker ikke helsedirektøren at de snart skal vurdere coronatiltakene i landet.

- Hvis denne trenden er stabil så er det også rom for at vi kan vurdere lettelser i ukene som kommer, så det er viktig å se på hvilket handlingsrom som finnes, sier Guldvog og legger til:

- Vi kommer til å se nøye på denne utviklingen, det er sikkert.

Skal vurdere lettelser i smitteverntiltakene
Foto: NTB
Annonse

Ulykke på E18: - Kan bli trafikale problemer

Øst politidistrikt melder om en ulykke på E18 ved Gjellestad i retning Oslo torsdag ettermiddag. Alle nødetater er på vei til ulykkesstedet.

- Kan blir trafikale utfordringer en stund, opplyser politiet på Twitter.

Det skal ikke være snakk om personskade, men materielle skader og lekkasje fra det ene kjøretøyet.